Buffé 1
Varmt och kallt i läcker blandning! Familjemiddag
på libanesiska GRILLAD ANANAS MED GLASS Söt avslutning hemma hos familjen Sarkis. Pröva gärna att grilla andra favoritfrukter till glassen. FÖR 4 PERSONER 1 stor ananas (ca 1,3 kg) 1 msk mörkt muscovadoråsocker vaniljglass av god kvalitet GÖR SÅ HÄR: 1. Skär bort skalet och skär ananasen i skivor. Grilla skivorna mjuka på grillen eller i grillpanna. 2. Strö över sockret och servera direkt med glass. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfri glass. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfri glass, t ex Tofuline eller Oatly. Gör äggfri: välj äggfri glass. Äpplen och päron på grillen Ta vara på den sista glöden och grilla frukter till dessert. Grilla päron eller äpplen i halvor tills de blir mjuka. Ringla över flytande honung och bjud med valnötter och en bit ost – getost till äpplet och ädelost till päronet. Trä jordgubbar, melonkuber och marshmallows på spett. Grilla. Servera med kolasås och vaniljglass. Gör ett snitt i skalet på bananer och tryck ner några mjölkchokladbitar. Grilla och bjud med maränger, vaniljglass och grädde, låt var och en komponera sin grillade marängsviss. Halvera och kärna ur plommon, nektariner och sharonfrukter. Trä på dubbla spett så de inte snurrar runt. Grilla. Flytande honung, flagad rostad mandel och en klick rysk yoghurt är gott till. Libanesiska köket Med sitt läge vid Medelhavets östra strand har Libanons matkultur infl uerats av både Nordafrika och Mellanöstern. Libanesisk mat är kryddig men sällan stark. I köket används mycket nötter, t ex valnötter, pinje och pistasch. Paprika, aubergine, tomat är vanliga grönsaker, liksom mynta, vitlök – och persilja, som används fl itigt. Sumak, torkade malda sumakbär, är en karaktäristisk krydda som ger syrlig smak. B U F F É 4 • 2013 9 GRILLA frukt på sista glöden