Nollelva 1
SÖDERKÖPING Dags att boka julbordet på nyrenovera
de Söderköpings Brunn Text: Tobias Pettersson Foto: Söderköpings Brunn Efter en omfattande renovering öppnar nu Söderköpings Brunn upp igen. Premiären sker till julbordsstarten 27 november och då kommer gästerna möta ett brunnshotell som lyfter fram det gamla på ett nytt sätt. S öderköpings Brunn har 300-åriga anor och den historiska kopplingen är något man vill ta vara på under den stora renovering som ägt rum under sommaren. Få Söderköpingsbor har väl undgått att stadens stora hotell- och konferensanläggning har hållit stängt och att det pågått omfattade arbeten i huset. Anledningen hänger såklart ihop med den låga efterfrågan på konferenser och hotellbokningar i coronapandemins kölvatten,men det var en renovering som ändå var planerad, om än i lugnare takt. Nu passade Söderköpings Brunn på att utnyttja det osäkra läget till att göra den omfattande renovering som behövde göras. Och det är en upprustning som både innebär en modernisering av lokalerna samtidigt som man lyfter fram det historiska arvet. – Vi har renoverat receptionen. Vi har restaurerat de gamla takmålningarna i de olika societetssalongerna. Sen har vi haft en konstnär här sedan juni som tagit delar av dem, som Söderköpings stadsvapen, och smyckat hela huset för att skapa en röd tråd. Vi har gjort loungen större och även renoverat de övriga restaurangsalongerna samt köket med tvätteri och bageri. Alla installationer ligger längs väggarna så vi har höjt taket 60-80 cm och ingången ändras till ursprungsingången från 20 NOLLELVA Brunnsparken och verandan, berättar Johan Lindgren och fortsätter: – Men det mest spännande i den här renoveringen är att vi har tagit fram Söderköpings Brunns verkliga källa och den kommer att vara i receptionen. Brunnsvattnet är kontrollerat och tjänligt och nu kan man dricka det. Tidigare har källan funnits under golvet. BRÄNDES PÅ BÅL Källan heter S:t Ragnhilds källa och har sitt ursprung nära Ljunga i Skönberga. Ragnhild var den götiske kungen Inge den yngres drottning på 1100-talet. Att hon fick ge namn åt källan beror på att hon ska haft köttsligt umgänge med ett troll och därför brändes på bål. Hon bad att Gud skulle släcka elden varpå vattnet började forsa fram, och när borgarna bad henne flytta flödet från torget till utanför staden gjorde hon så och därav sägs S:t Ragnhilds källa porla fram på sin nuvarande plats. I skarven mellan 1600- och 1700-talet var det populärt att dricka brunn och öppna hälsoanläggningar, så skedde i exempelvis Medevi, Sätra, Ramlösa och Loka och 1719 fick även Söderköping sin hälsobrunn när livmedicus Magnus Gabriel von Block upptäckte Ragnhilds källa. 1774 fick Söderköpings Brunn kungliga privilegier och sedan dess har brunnnen succesivt utvecklats till den moderna anläggning som finns idag med hotell, restaurang och spa samt plats för konferenser, privata fester och diverse kulturella arrangemang. Restaurangen på Söderköpings Brunn har alltid haft ett gott rykte och i samband med renoveringen höjer man sig ytterligare ett snäpp. – Vi kommer att satsa väldigt mycket på mat och dryck. Vi höjer nivån ytterligare, det kommer att bli exceptionellt. Förutom vår fine dining kommer vi även att ha en bistro, för vi vill även vända oss till vardagsmiddagar för familjer i närområdet, säger Johan. Först ut är julborden som drar igång den 27 november och därefter kommer att serveras onsdag till söndag fram till julafton. Man satsar på ett klassiskt julbord med nästan bara hemlagat, och man har ansträngt sig för att coronasäkra arrangemanget. – Vi har tre salonger och varje salong har egen julbuffé, egen ingång och egna toaletter, vilket gör att vi inte behöver ta in så mycket folk i varje salong. Johan Lindgren – Kom och upplev våra anrika lokaler och vårt klassiska fina julbord, och speciellt i år när vi förfinat oss ytterligare, hälsar Johan. Foto: Tobias Pettersson