Nolltretton 1
KROG KROGKRÖNIKA MISSA INTE Uppochnervända världe
n i Australiens krogliv Text: Tobias Pettersson Vilket land har den sämsta restaurangservicen? Mitt svar blir Australien, ett på ytan supermodernt land som när det gäller restaurangkultur dock ligger långt efter övriga västvärlden. Australien är på många sätt ett trevligt land. Jag har själv varit där tre gånger och trivts bra. Förutom när det gäller en punkt: den urusla restaurangkulturen. Jag begriper inte hur ett land som ligger så långt fram på alla andra områden kan vara så hopplöst på efterkälken när det gäller restaurangliv. Ni har hört de där gamla historierna om hur det var i Sverige förr i tiden, hur det skickades mackor in och ut ur köket för att man skulle få servera alkohol, knäppa danstillstånd och andra förordningar och paragrafer som skulle se till att svenskarna inte skulle ha roligt när de gick ut på krogen. Så är det fortfarande i Australien. Men det handlar inte så mycket om lagar och förordningar från staten utan snarare att krogarna själva behandlar sina gäster som patrask. JÄTTELJUST PÅ KROGEN Köken stänger vanligtvis runt åtta, nio på kvällen. Vill man vara säker på att få middag måste man gå ut senast vid sjutiden. Men det är inte det enda felet, listan är lång: De envisas med att ha jätteljust på krogarna. De har konstiga och tillkrånglade beställningssystem. Det finns knappt uteserveringar. Restaurangerna ligger ofta i ocharmiga lokaler (tänk Domusrestaurang eller snabbmatställen) och ölen är ofta pyttesmå (cirka 20 cl). Deras största bamseöl heter "scooner" och är runt 33 cl. Större än så har jag inte sett. Ska jag komma på något positivt är det att man inte ger dricks i Australien. Men det vägs upp av att det ofta kostar att betala med kort samt att de vägrar dela upp notan. Många ställen har det till och med utskrivet på menyn eller på en lapp vid kassan att det inte splittas några notor. Ni tror jag överdriver den australiska uselheten? Icke. Jag har bildbevis på en meny som jag fotade på en fin restaurang i Frankton söder om Melbourne. Längst ner kan man läsa en ruta med vilka regler som gäller: Minimumnota per person 15 dollar för lunch/20 dollar för middag, Inga kontanter. Inga delade notor. 10% pålägg på allmänna helgdagar. Amex/Diners-kort accepteras inte. Byt inte bord om det inte har godkänts av någon i personalen. Barn är inte tillåtna på utedäcket utan uppsikt. För matgästernas bekvämlighet, se alltid till att hålla ordning på era barn. Ingen rökning på utedäcket. På grund av vår breda meny tillåts inga tillägg eller ändringar av rätterna. Tack så mycket. Köksmästaren med stor passion för sin bransch Text: Sofie Strandberg Foto: Privat Adam Lhafiane jobbar som köksmästare på restaurang Cabo Mexican i Linköping – ett yrke som passar honom som handen i handsken då han älskat att laga mat sedan barnsben. A dam är uppvuxen i Stockholm och det är runt om på alla möjliga restauranger i huvudstaden som han fått större delen av sin kökserfarenhet. Främst har han jobbat som kock, men han har också fått testa på allt från att stå i baren till att vara hovmästare. Hans resa in i restaurangbranschen började när han redan som liten fick hjälpa en väns far på hans lunchställe efter skolan – efter det ville han aldrig lämna branschen. Idag jobbar han som köksmästare och driftansvarig på restaurang Cabo Mexican i Linköping och även Cabo Taqueria i Norrköping. – Matlagning har egentligen alltid varit en del av mitt liv eftersom jag har marockanskt ursprung och där är matkulturen väldigt stor, säger Adam och fortsätter: – Sen tycker jag verkligen att restaurangbranschen är världens bästa bransch och det är väldigt roligt att se att det har blivit mer inne att gå på restaurang senaste åren. Hur hamnade du på restaurang Cabo Mexican? – Det går väl egentligen tillbaka till den dag då jag var i Linköping för att hälsa på en vän och fira hans 30-årsdag. Han jobbade i baren på Cabo och när jag kom dit istället för att bara sitta och vänta på att han skulle bli klar så frågade jag om det behövdes hjälp nere i köket och det gjorde det. Så då fick jag hjälpa till där, vilket var superkul. Vid ett senare tillfälle behövde de en ny kock på Cabo och då fick jag frågan. Vad är Cabo Mexican för typ av restaurang? – Det är en lite finare mexikansk restaurang där vi serverar förrätt, varmrätt och dessert i en avslappnad härlig miljö. Vi har även inslag av asiatiska toucher och fusion i de annars välkända mexikanska rätterna. Sen är jag ju också köksmästare på Cabo Taqueria i Norrköping som är en lite mer enkel och chill restaurang där man kan slå sig ner för att käka några tacos och ta en god drink. NOLLTRETTON 31