Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Jul- och nyårshelge
n är passerad och nu längtar vi till våren, under eftermiddagarna ser man att det blir ljusare för varje dag. För att orka med alla nyårslöften med träning, dieter, osv… behöver vi kanske njuta lite extra av god mat och dryck emellanåt. Hoppas det ska smaka! /Liselotte Andersson Restaurangchef & Sommelier på Louis de Geer. LA GASGOGNE PAR ALAIN BRUMONG - GROS MANSENG SAUVIGNON BLANC 2016 / Frankrike sydväst / Art.nr 2882 / 89 kronor MARINERADE TOFUSPETT MED MELONSALLAD Ur boken: Mera Veckans Vego / Sara Begner / Norstedts DU BEHÖVER: (4 portioner / 30 min) 500 g naturell fast tofu i tjocka stavar 500 g galiamelon i bitar 150 g böngroddar 2 dl frysta tinade gröna sojabönor 70 g färsk spenat träspett Marinad: 3 msk japansk soja 1 msk honung 1/2 finhackat citrongräs 1 finriven vitlöksklyfta 1 tsk malen koriander 1/2 tsk malen gurkmeja Dressing: 1 lime, finrivet skal och pressad saft 1 msk finriven färsk ingefära 1 skivad röd chili 2 msk rapsolja 1 msk vatten 1/2 msk sesamolja 2 tsk flytande honung 1 tsk flingsalt GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda alla ingredienser till marinaden och vänd runt tofun. Låt dra en stund. 2. Rör ihop alla ingredienser till dressingen. Vänd ihop melon, groddar, bönor och spenat med dressingen. 3. Stek tofustavarna runt om till fin färg i en grillpanna eller med lite olja i en vanlig stekpanna. Stick träspett i stavarna. Indiska smaker på Ågatan Den 10 januari slog restaurang Varanasi upp sina portar på Ågatan, i ShinNoris tidigare lokaler. Restaurangen drivs av krögaren Afroza Khanam och den välrenommerade kocken Abid Khan som har 20 års erfarenhet från en rad kända indiska restauranger. Indisk mat är smakrik och har blivit väldigt populär i Sverige under senare år, och nu vill Varanasi utöka utbudet av indisk mat i Linköping. Inspirationen kommer från flera olika delar av det indiska köket, vilket gör att Varnasi kan erbjuda en bred meny med över hundra rätter. - Vi hoppas att de linköpingsbor som är intresserade av indisk mat hittar hit. Förut har det bara funnits en indisk restaurang med en inriktning av det indiska köket i Linköping, vi vill erbjuda lite annorlunda mat. Varanasi har 95 platser i matsalen och fullständiga rättigheter där kunden bland annat kan beställa flera sorters indiskt öl. Restaurangen satsar både på kvällsöppet samt indisk mat på lunchen. - Kocken byter meny varje vecka. Det bästa sättet att lära känna hans matlagning är att komma hit på lunchen och prova. Restaurangen har ett utmärkt läge mitt på krogtäta Ågatan. Hittills har responsen från linköpingsborna varit positiv, och ännu bättre kommer det bli när tandooriugnen är ordentligt inkörd. Det ska även sättas upp markiser och till sommaren kommer man att öppna uteserveringen med 40 platser på takterassen. - Vi är glada över att kunna erbjuda Linköping en riktigt bra indisk restaurang till. Kom hit och lär känna oss, hälsar personalen på Varanasi. (TP) 18 NOLLTRETTON Här har vi ett riktigt bra allroundvin, det ”stöter sig” inte direkt med någonting av vårens smaker. Vinet kommer från området Sud Ouest, som ligger en bit söder om Bordeaux. Producenten Alain Brumont äger sedan 80-talet slottet Chateau Montus i Bordeaux och har rönt stora framgångar där för sina kvalitetsviner, men kvalité och miljötänk genomsyrar även hans produkter från detta område och det till ett mycket facilt bra pris. Man brukar säga att om man gillar Bordeaux men inte priserna på vinerna där kan man blicka mot Sud Ouest… Vinet har en typisk och tydlig doft av Sauvignon Blanc, d v s man hittar mycket gräs, nässlor, svarta vinbärsblad och citrus. Den friska syran lockar fram aptiten och balanserar bra till syra och fetma i maten. Underbar till en klassisk Skagenröra, sparrissoppa eller räksmörgås… men vinet klarar också stekta fiskar med krämig sås eller varför inte inleda måltiden med ett glas som aperitif. Fyllighet Sötma Syra CARODORUM - ISSOS, 2016 / Toro-Spanien / Art.nr 2744 / 99 kronor Vad glad jag blev när jag hittade det här vinet, jag har haft lite svårt för spanska viner på senare år. Carodorum har fått mig på andra tankar, vinet är gjort på 100 % Tempranillo eller Tinta de Toro som druvan heter just i detta område. Det är lite lurigt med Tempranillo, det är Spaniens mest odlade blå druva men den har olika namn beroende på var den odlas. Namn som Tinta del Pais, Tinta Fino, Ull de Llebre, Tinta Arrogones eller Cencibel är alla olika namn på samma druva. Vinet är fylligt och mustigt, det har en tydlig doft av mörka bär, tobak och kaffe. Den balanserade och angenäma smaken sitter kvar länge. Servera vinet till rätter av nöt, vilt eller lammkött. Lagrade lite torra ostar som Pecorino eller Appenzeller är också trevligt sällskap till ett glas Carodorum. Fyllighet Strävhet Syra Foto: Malin Singelsö