Nolltretton 1
KROGPROFILEN OG Reggaetonartisten Tarequito komme
r till Platens Bar den 27/1 för ett liveuppträdande. Räkna med skönt sväng. Thåströms sidekick Ossler är ute och giggar på egen hand. Den 3/2 kommer han till Palatset och lirar. Punkkväll på The Crypt den 16/2. På scenen står Lastkaj 14 samt våra lokala punkhjältar Sista Anslaget. Sugen på att dricka öl och köra lite dart med polarna? Gå ner i källaren på Horse & Hound, där finns darttavlor. Den 28 januari blir det tangokväll på L´Orient. Jessica Carleson kommer och håller i en eldig och passionerad afton. JIMMY BRINNER FÖR TAPAS OCH ATT SKAPA NYA smakupplevelser Text: Kristian Andersson Foto: Henrik Nydahl Jimmy Jönsson visste tidigt att det var kock han skulle bli. Han var alltid med när hans mamma och pappa lagade mat, men det han gillade mest var att fiska med sin morfar. - Det blev mycket färsk fisk i stekpannan eller på grillen, men också mycket husmanskost överlag i vårt hem, säger Jimmy. Idag arbetar Jimmy som kökschef på Aioli i Linköping och har varit kock på den tapasinspirerade restaurangen i cirka fem år. - Jag gick självklart hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet, för det var kock jag skulle bli. Parallellt med studierna började jag arbeta på Burger King för att tjäna pengar och efter studenten blev jag erbjuden en fast tjänst, så jag stannade kvar. Där lärde jag mig mycket inom branschen, särskilt kravet på att hålla högt tempo. Något jag tagit med mig vidare i mitt arbetsliv, berättar Jimmy och fortsätter; - Senare fick jag tips om en kocktjänst på Aioli och på den vägen är det. Här har jag lärt mig oerhört mycket om tapaskulturen och verkligen fastnat för den sortens mat och det sättet att äta. Vi har cirka 40 rätter på menyn som vi hela tiden försöker utveckla med nya smakupplevelser. Vad är roligast med ditt jobb? - Omväxlingen, att hela tiden får vara kreativ med olika smaker, att utforma nya maträtter och att se våra gäster bli nöjda och glada. Hur hittar du inspiration till att utforma menyn på Aioli? - Jag tittar på mycket matlagningsprogram, pratar med kockar inom restaurangbranschen och äter gärna på andra tapasrestauranger för att få nya 54 NOLLTRETTON idéer. Något som jag vill göra är att åka på inspirationsresa till Spanien och ta med mig nya smakupplevelser hit till oss. Vad med tapas gör att det är så populärt och har du några tapasrätter at tipsa om? - Att äta tapas är ett mer socialt sätt att umgås medan man äter. Det är så kallad ”share food”, så att sällskapet kan smaka utav allt. Det blir mer avslappnat och ofta får man testa och smaka något nytt. Jag tipsar om att prova vår avsmakningsmeny Rustico som är perfekt om man vill testa olika tapas. Man får det mesta, allt från kallskuret till varmrätter. Rustico består av tolv olika rätter och är för minst två personer. Jag lovar att det blir en upplevelse, avslutar Jimmy. FAKTA Jimmy Jönsson Ålder: 37 år Bor: Malmslätt Familj: Mamma, pappa och två bröder. Gör: Kökschef på Aioli. Intressen: Sport, helst fotboll, och matlagning. Vill resa: På en matinspirationsresa till Spanien. STÅNGS MAGASIN Brunchbuffé i mysig miljö på På Stångs Magasin, den KRAV-märkta restaurangen vackert belägen utmed Stångån i Linköping, är visionen att erbjuda gästerna en mat- och smakupplevelse utöver det vanliga. Man satsar på att servera bra och vällagad mat av ekologiska och närproducerade råvaror. Sedan hösten 2017 serverar man även brunch på lördagar mellan kl. 11.00-14.00, vilken blivit oerhört populär bland linköpingsborna. - Vi kände att det saknades ett brunchutbud i Linköping och beslutade oss för att ändra på det. Därför tog vi fram en vällagad och varierande brunchbuffé som består av allt från charkuterier, kött och fisk till grönsaker, sallad och dessertbord. Det finns något gott för alla, även för barn så att familjen kan njuta av en god brunch tillsammans, säger David Weinhandl, restaurangchef. Inredningen och miljön på Stångs Magasin är mysig och inbjudande. Något som också går perfekt hand i hand med deras brunch. - Med vårt fina läge utmed vattnet och den avslappande atmosfär vi så starkt värnar om vill vi bjuda in till en härlig upplevelse för hela familjen. Här ska man kunna sitta i lugn och ro för att avnjuta god mat från vår brunchbuffé. Hela konceptet är något vi står för och som vi hoppas skapar ett mervärde åt våra gäster. Välkommen in till oss, avslutar David. (KA) Foto: Satu Knape