Jaguarkockens NYÅRSMENY Älgfilé med potatisgratän
g Gör så här! 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Skala och skiva potatisen och morötterna med fina skivan i matberedaren eller på mandolinen, skala och skiva löken. Lägg allt i en stor tjockbottnad kastrull och tillsätt pressade vitlöken samt grädde, mjölk, salt och peppar. Sätt på spisen och låt gratängen koka upp under omrörning. Passa gratängen, den bränner väldigt snabbt i botten på kastrullen om man lämnar den. Låt koka tills potatisen är färdig, ca 20-30 min. Lägg gratängen i en ugnssäker form och fördela ut den rivna västerbottensosten. Kyl ner i väntan på middagen. Gratinera den vid servering på 175 grader varmluft i ca 45 min tills den fått fin färg. Hacka löken och palsternackan. Fräs på detta i en kastrull tillsammans med timjan. Tillsätt rödvinet och koka försiktigt i ca 15 min. Tillsätt viltfond och vatten och fortsätt koka försiktigt i ca 30 min. Putsa köttet om det behövs och skär i skivor alternativ behåll hel. Stek köttet i smör och salta och peppra. Sänk värmen i ugnen till 100 grader och låt köttet gå i ugnen till en temperatur på ca 52 grader. Ta ut och låt vila på bänken inlindad i folie tills servering. Sila av såsen i en ny kastrull och smaka av med salt, peppar och 2 msk smör. Red av till lagom konsistens med maizena. Skär av nedre delen av sparrisen. Stek i olja tills den fått färg och känns lite mjuk. Salta och peppra. Skär upp köttet vid helstekning och lägg upp, garnera gärna med några kvistar färsk timjan. Smaklig måltid! VÄLSTEKT 62 MEDIUM 52 RÖTT 48 UTTAGNING UR UGNEN 128 JAGUARMAGASINET.SE 65 VÄLSTEKT 56 MEDIUM 52 RÖTT SERVERING Ingredienser 6 personer Tillagningstid: Cirka 3 timmar • 1,1 kg älgfilé • 12 gröna sparrisar Potatisgratäng • 1 kg skalad potatis (fast) • 2 skalade morötter • 2 gula lökar • 1 stor klyfta vitlök (pressad) • 5 dl grädde • 5 dl mjölk • 1,5 dl riven västerbottensost • 2 msk salt • 1-2 tsk finmalen vitpeppar Rödvinssås • 1 rödlök (finhackad) • ½ dl palsternacka (finhackad) • 4 dl rödvin • 2 krm timjan • 3 msk konc. viltfond • 3 dl vatten • matolja/rapsolja • smör • salt och peppar STEKTEMPERATUR ÄLG • RÅDJUR • HJORT • REN