Kanalen 1
20 kultur &nöje Kanalen i ÖSTeRÅKeR OCH VaXHOlM •
NR 35 • Vecka 35 • TISDaG 29 aUGUSTI • 2017 Det är gott att vara tillbaka – DET HAR VARIT en bra sommar med många gäster som både kommit med egna båtar och med skärgårdsbåtarna från stan, säger Sandra Bloemer, krögare på Ingmarsö Krog. ärmen tar ut sin rätt på aptiten. Sommartid blir det mest lättare sill-eller soppluncher och inte mycket käkande ute på lokal. Därför är det i åtminstone ett hänseende roligt att vara tillbaka på jobbet och vardagen då jag åter kan ge mig ut i närområdet och botanisera bland lunchrestauranger. Som boende i grannkommun kan jag försäkra er som bor i Österåker och Vaxholm att ni är bortskämda på den fronten. Här finns ett stort utbud för alla smaker och plånböcker, från gatukök, korvDet är skönt med rutiner efter att ha lallat runt hela sommaren. Nu ser jag fram emot att äta raggmunk på tisdagar igen. mojar och pizzerior till thaivagnar, sushihak, indiska kvarterskrogar och lunchrestauranger med husmanskost. Det är skönt att få återuppta min tisdagsjakt på den bästa raggmunken i Roslagen. Och njutandet fortsätter även kvällstid. När mina föräldrar häromveckan ringde och ville bjuda på middag, undrade de om jag kunde rekommendera någon trevlig restaurang i närområdet, så vi slapp åka in till Stockholm. Jag kom genast på fem självklara ställen. Flera av de restaurangerna har dessutom samarbeten med lokala producenter av delikatesser i form av ostar, charkuterier, öl eller äppelmust, viket gör menyerna ännu mer unika och spännande. Och ännu några veckor kan vi njuta av den klara luften och de djupnande färgerna när vi intager vår mat från någon uteservering. Det är just där som raggmunk och fläsk smakar som allra bäst, om ni frågar mig. HAMBURGARNA ÄR UTBYTTA mot närodlat och rena smaker. Här en klassisk kålpudding med potatis och lingon. Foto: agneta Johansson MER NÄRODLAT kan det knappast bli. I Ingmarsö Krogs växthus finns örter och tomater med smak av skärgården. DET KLASSISKA JULBORDET erbjuder svenska rena smaker med egna inläggningar. I skärgården skiner solen nästan jämt Varje årstid i Stockholms skärgård har sin tjusning. Att njuta av vad som erbjuds i naturens skafferi och i våra hav och sjöar är något som ligger Sandra Bloemer varmt om hjärtat. För henne är det inga konstigheter att arbeta miljömedvetet när det gäller mat. Här är hamburgarna på menyn utbytta mot närodlat och rena smaker. JESPER ALMÉN jesper.almen@fixmedia.se Ingmarsö Krog ägs sedan år 2013 av Sandra Bloemer och Hjalmar Litzén. Bägge har lång erfarenhet ifrån restaurangbranschen. – Jag och kollegan ville öppna en restaurang tillsammans redan för sex år sedan. Vi ville förmedla svenska smaker med influenser från bland annat Spanien, men just då öppnades det många restauranger i Stockholm. Frågan var hur vi skulle kunna sticka ut i mängden, säger Sandra och berättar att de senare fick höra talas om att det fanns en skärgårdskrog till salu - Ingmarsö Krog. De bestämde sig för att arrendera krogen första säsongen för att känna på hur det var att driva en skärgårdskrog. Idag driver Sandra med framgång Ingmarsö Krog, med tillhörande snackbar på bryggan, i egen regi. Sandra är uppvuxen i Västervik. Hennes mamma drev en golfrestaurang under en sommar och restaurangköket blev en spännande plats för Sandra, då fyra år gammal. – Man kan säga att jag är uppvuxen på olika golfbanor både i Västervik och Stockholm eftersom pappa jobbade med golfbanor. De allra flesta somrar, som jag kan minnas, har jag hjälpt till i köket och serveringen. Lönen den var glass och läsk, säger Sandra och skrattar. Intresset för mat och smaker växte och i tonåren sommarjobbade hon på olika restauranger och caféer innan det blev sommelierutbildning. Inom Stockholms krogvärld har Sandra arbetat på ett flertal anrika restauranger, bland annat restaurang Lux, Sjögräs och Oaxen Krog samt Operakällaren. Hon ansvarade även för Sveriges främsta vinkällare, Nobiskällaren, som är en medlemsklubb för vinälskare. – De har en gedigen vinlista och många skulle bli avundsjuka om de visste vilka fina viner som jag har serverat, säger hon och ler. Nu är det inte bara viner som Sandra är vass på. Hon är på det klara med vad hon vill servera sina gäster, och det är inte hamburgare eller toast Skagen. – Det finns så många andra restauranger som har det på menyn så vi behöver inte ha det. Istället har vi valt att arbeta medvetet med närodlat och säsongsproducerade råvaror, säger hon och plockar lite olika örter i restaurangens växthus. I sommar har kökschef Edvin Chramer stått för de kulinariska kompositionerna. Men sommaren är inte riktigt över i Stockholms mellersta skärgård. Ingmarsö Krog har öppet alla helger i september. Därefter är det öppet i fyra helger innan jul, då julbordgästerna välkomnas i vinterkylan med varm glögg framför brasan. Det klassiska julbordet på Ingmarsö Krog erbjuder inte överdåd utan svenska, rena smaker med egna inläggningar, pickade delikatesser från skogen och givetvis julskinka. Genom ett samarbete mellan krogen och öns bed & breakfast kan övernattningar och privata fest-arrangemang erbjudas. Om man skall tro Sandra Bloemer är skärgården under vintern lika vackert som den är på sommaren, för i skärgården lyser solen nästan jämt. Agneta Johansson UTESERVERING mitt i centrum UPPLEV INDISK MAT Lunch | Servering | Take-Away | Fullständiga rättigheter Storängstorget 25 | Åkersberga | 08-540 662 55 | www.sazna.se Mån-Tors: 11.00 - 22.00 | Fred: 11.00 - 23.00 Lörd: 13.00 - 23.00 | Sönd: 13.00 - 22.00 BRUNCHEN ÄR TILLBAKA! Söndagar kl. 11.00- 15.00 Öppet alla dagar - Se hemsida för kvällsöppet Lunch • À la carte • Brunch Solbrännan solbrännan.se Restaurang & Café Stråkvägen 2, Österskär • Bokning: 08-540 609 09 alt. info@rodloga.com Nyöppnat Pris 350 kr/timme Ord pris. 400kr Erbjudandet gäller till 31/10 Skolvägen 11C, Åkersberga • Tel 073-905 06 92 mat & krogliv