Nöjesnytt Kalmar 1
NOTISER OM BÖCKER Av Anna Svensson DET KÄNNS VÄL
BRA TYP JAPANSKT KÖK GEDIGET HANTVERK NÄR BORGHOLM FÅR Ä ntligen får Borgholm en äkta Sushirestaurang! Den 1 juni öppnade Minako Sushi på Norra Långgatan och trots att den stora turistsäsongen ännu inte tagit fart så är ägaren Yashim Udden mycket nöjd med kundtillströmningen. Yashim driver sedan tidigare en japansk restaurang i Södertälje som har mycket gott renommé i området. Minako Sushi erbjuder givetvis den traditionelal, vällagade sushin vi är vana vid men har på menyn även en modern variant för den som inte är så förtjust i den distinkta fisksmaken. Modern Sushi är lite rundare i smaken och restaurangen har på så sätt en rätt för alla. Samtliga kockar har många års erfarenhet av det hantverk som sushitillagning är och övrig personal har utbildats i ett halvår för att hålla toppstandard. Det goda gensvar som restaurangen fått har gjort att ägaren redan nu kan lova en fortsättning nästa sommar. s Hur känns det nu att fylla år? Och hur känns det att du tar studenten? Det är vanliga frågor en släkting ställer som vill prata lite artigt med huvudpersonen dagen till ära. Som förväntas svara något i stil med: jo, men det känns bra. Fast ärligt talat har jag väl inte direkt hunnit känna efter ännu. Förut sa jag alltid att det känns väl bra typ. Men nu är jag trött på det och säger istället: jag vet inte, har ju aldrig fyllt år i juli, så har inget att jämföra med. Då skrattar frågarna lite och säger, nej det är klart. Det kan du ju inte veta hur det känns. N Hur kände jag i gymnasiet? Hur var sista sommarlovet? Det kanske låter slappt, men bland det bästa jag vet är när en bok (eller en person) berättar, bekräftar och förklarar för mig hur jag faktiskt kände allt det där. Det gör Karolina Ramqvist i boken Alltings början. Jag känner igen mig i Saga. I korridorer på Södra Latin som jag aldrig gått igenom, fik jag suttit på som jag aldrig suttit på och spanat efter en man jag aldrig spanat efter. Det finns till och med ett kastanjeträd i boken som jag känner som mitt men som bara är Sagas. Igenkännandet är häftigt. Universala känslor. Att jag lutar mig tillbaka i min fåtölj på balkongen och läser och känner som jag kände på gymnasiet. Det där pirrande i magtrakten i väntan på att livet skulle ta fart. En längtan bort och en meningslöshet som doftar av mammas och pappas tvättmedel. Men Saga är inte som jag. Hon är mycket tuffare och bodde i Stockholm på Södermalm på 90-talet. Det gjorde inte jag. Då tultade jag som bäst runt i Smålands skogar med en stickad mössa på huvudet. Det är hemtrevligt och nästan exotiskt, för mig som kommer från en småstad, att läsa PALLPLACERING FÖR LAMMET & GRISEN redrik Hedlund, Lammet & Grisens OS-medaljör och kulinariska köksmästare, har tävlat och pallplacerat sig igen. Denna gång blev det en fin silvermedalj i EM, uttagningen för den världsomspännande tävlingen Global chefs challenge. Tävlingen avgjordes i Göteborg och startfältet bestod av samtliga nordiska länder som alla är otroligt framgångsrika i tävlingsammanhang. Denna gång segrade dock Norge med en ynka marginal på mindre än 1 poäng av 300 möjliga. Fredrik med familj har nu flyttat ner till Öland för att leda den kulinariska utvecklingen på Lammet & Grisen och krogens satsning på mat i butik. s F om Saga, hennes radikalfeministiska morsa och Södermalm. Dels för att det handlar om en tjej som jag aldrig känt, men som jag nog hade tyckt rätt bra om att dricka te med ifall jag hade gjort det. Dels för att jag på sätt och vis återupplever min egen gymnasietid, trots att den utspelade sig många år senare och någon helt annanstans. ■ Happy Summer! Anna är jag berättar att jag fyller år dagen efter julafton frågar folk nio gånger av tio hur det känns.