Buffé 1
CURRY Italien hemma Magnus Albrektsson är kock oc
h lär ut italiensk matlagning på Restaurangakademien. Här är hans tips till ett italienskt basskafferi: OLIVOLJA. »Ha två olivoljor hemma. En basolja att steka i och en extra virgin av hög kvalitet. En bra olja gör underverk som smaksättare.« RIKTIG PARMESAN. »En Parmigiano Reggiano. Visst kostar den en slant, men smak- och konsistensmässigt är den oslagbar.« FÄRSKA ÖRTER OCH VITLÖK. »Självklara kryddor i italiensk kokkonst.« BÄTTRE BURKTOMATER OCH FINPASTA »Köp burktomater av god kvalitet. De är fylliga och smakrika. Och investera i en ’finpasta’. Det ger helt andra rätter än baspastorna.« KATARINAS Läsartipset VIVA ITALIA! Aldrig har väl Italien varit så hett bland oss svenskar som nu. Så ta del av Italienkockens basvarutips, och gör en enkel crossover-corretto. Blir du Italientrött? Sno raskt ihop en äppeldessert. Och du – njut! REDAKTÖR KATARINA SJÖSTRÖM, KATARINA.SJOSTROM@OTW.SE TIPSA MIG! PUBLICERADE BIDRAG BELÖNAS MED KOKBOK. FOTO EVA HILDÉN SMITH I förkylningstider Sanna Norlin i Stockholm tipsar om en kryddstark smoothie som hjälper till att skrämma förkylningen på flykten. GER 2 STORA GLAS: Tärna 1 äpple, skala och riv 2 morötter, skala och bryt i 1 banan i en skål. Tillsätt 1 dl frysta osockrade blåbär, 1 msk färskpressad citronjuice, 1/2 tsk kajennpeppar, 1/2 msk torkad ingefära och 2 dl vatten. Mixa till en slät konsistens. Servera i höga glas. Receptsmart Nu är det nog med kladdiga fingeravtryck på favoritreceptet! Så här enkelt håller du koll på måtten och kan hålla händerna kvar i bunke och kastrull: Ta en galge med nypor som man använder till exempelvis byxor. Fäst receptet och häng på valfritt kökshandtag. Läsartipset Äppel päppel! Dags att ta hand om de sista äpplena eller panikfixa en smaskig efterrätt? Robin Delkertz, Stockholm, tipsar om en lättbakad dessertfavorit som kombinerar de tu och dessutom ger minimalt med disk: PÄPPELKAKA! FÖR 6 PERSONER: Skär 6 äpplen (ca 600 g) i klyftor. Lägg i en ugnssäker form, hyvla över rejält med smör (ca 125 g) så att det täcker äpplena. Häll över 1 paket färdig pepparkaksmix (420 g) och grädda mitt i ugnen, 225°C, 30–35 minuter. Servera gärna med vaniljglass. BRA PÅ MATEN Corretto är italienska och innebär en espresso med en slurk sprit. Vill du ha äppelprägel på corretton, använd en calvados, som franska Boulard, gjord på äpplen från Normandie. Så här enkelt gör du crossoverkaffet CAFFE CORRETTO CALVADOS: Gör 1 enkel espresso eller 1 liten, mycket stark, kaffe. Blanda i calvados efter tycke och smak. 1–2 cl brukar vara lagom till en liten espresso. Rör i 1 tsk rörsocker och njut! »Problemet med italiensk mat är att om rött Sex av tio flaskor Rätt över 200 kronor som säljs på Systembolaget är en Amarone. Vinexperten Thomas Ilkjaer tar i boken »Amarone och vinerna från Valpolicella« (Lind & Co) ett rejält grepp om Amarone och dess syskon viner. fem dagar senare är man hungrig igen.« GEORGE MILLER VISSTE DU ATT? … All hårdost oavsett lagringstid är naturligt fri från laktos och klarar de nya lägre gränsvärdena för laktos fritt, enligt en undersökning från Svensk mjölk. Därför skriver Buffé från och med nu inte i allergihänvisning för laktos att man ska välja ost lagrad i mer än tre månader. BUFFÉ 10 • 2 012 29 BOKTIPS