Buffé 1
8. 9. STEKT RÖDING MED ÄPPLIG PYTT Laga pytten i
ugnen. FÖR 4 PERSONER 6. 2. 10. 7. Supergott! Stekta nudlar – klar favorit i Bufféköket. FÖR ALLA finns vid respektive recept på ica.se. 5. TAPENADETORSK MED ZUCCHINI Fräsch fisk i ugn. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 200°C. Lägg 4 bitar MSC-märkt torsk (ca 600 g) i en smord ugnsform. Krydda med 1 krm salt och ½ krm peppar. Bred över 1 burk tapenade av svarta oliver (ca 130 g). Lägg 250 g delade körsbärstomater, 1 skivad zucchini (ca 250 g) och 1 tärnad röd paprika i formen. Ringla över 1 msk olivolja och krydda grönsakerna med 1 ½ krm salt och 1 krm peppar. Ställ in i mitten av ugnen 15–20 minuter. Garnera med basilika. Bjud gärna med ett gott bröd. Vitlöksbröd till! Pensla olivolja blandad med riven vitlök på skivor av surdegsbröd. Strö på lite flingsalt och grilla högst upp i ugnen på 225°C, »grill«, några minuter. 6. SPAGETTI MED SKALDJURSSÅS Lyxigt med fryst mix. FÖR 4 PERSONER Tillaga 300 g spagetti enligt anvisning på förpackningen. Fräs 1 hackad gul lök, 2 hackade vitlöksklyftor, 1 urkärnad och finhackad röd chilifrukt (t ex spansk peppar) och 2 tunt skivade fänkål (à 250 g) i 3 msk olivolja i en stor stekpanna. Häll i 3 dl vispgrädde och 1 dl vatten och låt koka på svag värme ca 5 minuter. Tillsätt 1 paket fryst, tinad skaldjursmix (350 g) och 1 ½ msk finrivet citronskal, låt sjuda ca 2 minuter. Vänd i spagettin och smaka av med salt och svartpeppar. Strö över 1 dl hackad persilja. TTips! ina skaldjuren i sitt paket i kylen över natten. 7. FRIED NOODLES, ÄGG & GRÖNT Snabba nudlar. FÖR 4 PERSONER Tillaga 250 g äggnudlar enligt anvisning på förpackningen och spola sedan i kallt vatten. Häll av 1 burk räkor i lag (ca 300 g). Hetta upp 1 msk sesamolja i en stor stekpanna och fräs 1 skivad rödlök, 150 g strimlade sockerärter och 1 paket böngroddar (180 g) 2–3 minuter under omrörning. Tillsätt räkor och 2 msk finriven ingefära, fräs ytterligare 1 minut. Klipp nudlarna i mindre bitar och rör ner i pannan och hetta upp. Tillsätt 1 msk asiatisk fisksås, 1–2 msk japansk soja och 4 ägg. Ta från värmen och blanda väl. Strö över 1 dl hackade, torrostade jordnötter och färsk koriander. Servera med srirachasås och lime. 8. GRATINERADE FISKBULLAR Andra bullar! FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 225°C. Häll 2 burkar fiskbullar i hummersås (à 375 g) i en bunke. Häll av 1 burk skalade räkor i lag (ca 200 g). Blanda räkorna och 1 dl hackad dill med fiskbullarna. Häll blandningen i en smord ugnssäker form och toppa med 2 dl riven lagrad ost. Gratinera i ca 15 minuter. Skär 2 broccoli (à 250 g) i buketter och skiva stammen tunt. Koka i lättsaltat vatten ca 3 minuter. Blanda en vinägrett av ½ finhackad rödlök, 1 tsk osötad senap och ½ dl olivolja och ringla över broccolin. Strö över lite flingsalt och nymalen svartpeppar. Bjud med ris eller potatis. 10. FUSKFISH'N'CHIPS Bjud allt på en stor skärbräda. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 225°C. Skär 700 g mjölig potatis i cmtjocka stavar. Skala och skär 2 morötter i lika stora stavar. Lägg på en plåt och häll över 2 msk olivolja och 1 krm salt och blanda väl. Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter, tills det är gyllene. Blanda 2 dl matyoghurt (10 %) med 2 msk bostongurka, ½ finhackat äpple, 1 tsk curry, 1 tsk flytande honung, 1 krm salt och ½ krm peppar. Skär 2 paket halvtinad MSCmärkt torskfilé (à ca 400 g) i 3 cm tjocka skivor tvärsöver. Salta lätt. Vänd i 1 uppvispat ägg och 2 dl panko eller ströbröd. Stek i 3 msk rapsolja på medelvärme 2–3 minuter på varje sida. Servera med potatis- och morotstripsen samt yoghurtsåsen. Sätt ugnen på 225°C. Skala och skär 500 g potatis och 200 g palsternacka i tärningar. Lägg på bakpappersklädd plåt och blanda med 2 msk olja, 1 ½ krm salt och ½ krm peppar. Ställ in i ugnen ca 20 minuter. Skär 1 grönt äpple i tärningar och strimla 1 sköljd purjolök (ca 250 g) tvärs över. Ta ut plåten ur ugnen, tillsätt äpple och purjolök, ställ in ytterligare ca 15 minuter. Vänd i 3 msk hackad dill. Håll varmt. Stek under tiden 4 rödingfiléer (ca 600 g) med skinnsidan ner i 2 msk olja 2–3 minuter. Vänd och stek 1–2 minuter på köttsidan. Salta och peppra. Rör ihop 2 dl matyoghurt (10 %) med 1 msk finrivet citronskal, 1 msk färskpressad citronjuice, 1 tsk flytande honung, 1 krm salt och ½ krm svartpeppar och servera till. B U F F É 9 • 2015 23