Buffé 1
»Hållbart så klart!« xxxx Nyfiken pa... . abborre
& kusinen gös se ica.se/buffe För oss på ICA är det viktigt att främja hållbart fi ske, oavsett om det sker från vilda bestånd eller genom odling. Vi tar intryck från fl era håll innan vi bestämmer produkterna i vårt centrala sortiment. ICA har full kontroll på ursprung av fi sk och skaldjur som bär ICAs namn på förpackningen. På så vis kan vi säkerställa att produkterna lever upp till våra krav på kvalitet, miljö och socialt ansvar. Bland annat följer vi WWFs fi skguide och strävar eſt er att enbart erbjuda fi sk och skaldjur som får grönt eller gult ljus i guiden. Vårt utbud av Krav-, MSC- och ASC-märkta fi skprodukter ökar, och vi söker ständigt eſt er fl er hållbara alternativ. ICAs MSC-märkta gös från Hjälmaren är ett exempel på en relativt ny produkt, där märkningen visar att den kommer från ett välskött fi ske. Motsvarande hållbarhetsmärkning ASC fi nns sedan några år för odlade fi sk- och skaldjursprodukter. I dagsläget kan vi under vårt eget varumärke erbjuda ASC-märkt pangasius och vannameiräkor. Vi vill även minska miljöpåverkan i transportledet och se till att inte fi skråvara färdas långa sträckor i förädlingen. Därför är vår avsikt att beredning av ICAs fi skprodukter sker i närområdet där fi skråvaran är fångad. Maria Smith, chef för miljö och socialt ansvar på ICA och fungerar lite som ett reningsverk. Halmpannan i grisarnas gamla hem värmer upp vanligt dricksvatten till drygt 20 grader; då har abborren som bäst tillväxt. Vattnet renas via ett sandfi lter och syresätts innan det leds in i olika bassänger där fi skarna delas in i storlek. Utloppet av vatten leds vidare till ett mekaniskt fi lter, och så börjar allt om igen. De restprodukter som bildas rinner ner i samma brunn som användes till grisarna och blir till gödsel på gärdet. – Med ett slutet system som detta blir fi sken helt fri från gifter och tungmetaller. Och kan vi bara hitta ett sätt att ta tillvara spillvärmen från halmpannan blir det ännu bättre, hoppas Per. Fiskarnas mat innehåller en mindre del fi skmjöl för att säkra deras livsnödvändiga behov av omega 3. Ambitionen är att hitta ett mer miljövänligt sätt att tillföra omega 3 via alternativa foder, till exempel mikroorganismer. ABBORRODLINGEN PÅ ÅBYLUND har varit igång i drygt ett år. Och äntligen börjar den bära frukt – eller rättare sagt fi sk. Det innebär att Per och Claes kan leverera små volymer pinfärsk abborre till tre krogar i närområdet. En är restaurang Munkklostret i Vadstena, där den snabbt har blivit en av de populäraste rätterna på menyn. För 225 kronor får man två smörstekta abborrfi léer på en bädd av gräddigt potatisstomp med gremolata, forellrom och brynt smör. Kockarna är mer än nöjda med råvaran, och bondebröderna gör sig redo att gå in i en ny fas: att successivt öka produktionen, förfi na odlingsmetoden och få fl er att upptäcka deras delikata abborre. – Vi har kapacitet att odla cirka 30 ton Per Eke-Göransson abborre om året, vilket motsvarar runt 10 ton abborrfi lé, men vi har lokaler nog att växa ännu mer, avslutar Per. I ryggen har de en samlad skara forskare, politiker och fl era andra aktörer som tror på vattenbruk som en viktig framtida tillväxtnäring i Sverige, förutsatt att det sker på ett miljömässigt och hållbart sätt, en »grön näring på blå åkrar«. Och att det, precis som för Per och Claes, kan vara ett alternativ för andra lantbrukare som vill byta bana, eller för den som bara vill ha det som bisyssla. Ålder: 50 år. Familj: Fru och tre barn som är 19, 17 och 16 år. Bor: Åbylunds säteri några kilometer sydväst om Vadstena. Arbete: Bonde på Åbylunds säteri tillsammans med storebror Claes. Driver försöksodling av abborre i det gamla grisstallet och odlar även spannmål. Godaste abborren: Smörstekt abborre rakt upp och ner vinner alltid i längden! Fritidsintressen: Som hårt arbetande bonde tar det fem år att samla ihop fem veckors semester. Då åker jag gärna skidor eller besöker en större stad. B U F F É 9 • 2015 25