Buffé 1
LYXIG VANILJSÅS Hemgjort är godast! Vispa ihop 3
äggulor och 1 dl strösocker. Dela 1 vaniljstång på längden och skrapa ut fröna. Lägg stång och frön i en kastrull tillsammans med 1 ½ dl mjölk (3 %) och 1 ½ dl vispgrädde. Låt koka upp. Häll grädd mjölken över äggvispet under omrörning. Häll tillbaka i kastrullen och sjud på låg värme tills såsen tjocknar, ca 5 minuter (får inte koka). Sila såsen genom en fi nmaskig sil. Låt svalna. Ta tillvara skörden! Blanda en bärig lemonad med syltad ingefära, C-vitaminboosta smoothien med nypon eller baka en saftig äppelkaka till kvällsfikat. Foto Eva Hildén Smith → Skicka gärna tips till Sofi a: sofi a.nilsson@otw.se Publicerade bidrag får boken »Välkommen till Vegoriket« av Mattias Kristiansson ÄPPELKAKA Höstgott! Klumpigt sockerknep Har du farinsocker eller muscovadosocker som stelnat till en hård klump? Riv sockerklumpen på den fi na sidan av rivjärnet och vips så har du ett smuligt socker igen, hälsar Jenny Berggren i Linköping. MED HASSELNÖTTER Rör ihop 2 ägg, 2 dl strösocker, 1 ½ dl vetemjöl och 1 ½ dl mandelmjöl. Bred ut smeten i en bakpappersklädd form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Dela, kärna ur och skär 2 äpplen i tunna klyftor. Blanda med 1 msk färskpressad citronjuice. Stick ner klyftorna i smeten i ett fi nt mönster. Strö över 1 tsk malen kanel och 1 dl grovhackade hasselnötter. Hyvla över 50 g smör. Grädda i mitten av ugnen 30–40 minuter på 200°C. Servera gärna med vaniljsås. Ingefärslemonad med s varta vinbär Häll av och mixa 1 burk syltad ingefära (ca 150 g) slät. Tillsätt 2 dl färskpressad citronjuice och mixa ihop. Sila genom en fi nmaskig sil. Blanda med 4 dl konc svartvinbärssaſt . Späd drycken med kolsyrat vatten och is vid servering. Tips! Byt ut kolsyrat vatten mot mousserande vin, perfekt fördrink. Fr yst äppelriv Toppa pannkakan eller gröten med fryst rivet äpple. Frys in äpplen och riv över pannkakan eller gröten precis vid servering. Fruktkick! Mango- & nyponsmoothie Mixa 2 dl fryst mango, 2 dl färskpressad apelsinjuice, 2 dl mandelmjölk och 1 msk nyponskalsmjöl. Häll upp i två glas och servera direkt. BANAN- & JORDNÖTSKLUBBOR Sugen på ett nyttigare godis? Då ska du prova dessa mumsiga klubbor! Enkelt, snabbt och framför allt gott, hälsar Andreea Hernea i Rydboholm. Bred osötat jordnötssmör mellan 2 bananskivor, ca 1 cm tjocka. Stick in en glasspinne i jordnötssmöret. Lägg på bakplåtspapper och ställ in i frysen minst 2 timmar. Ta ut och doppa klubborna i smält mörk choklad, rulla dem sedan i hackade salta jordnötter. Förvara i frysen. Tips! Toppen till barnkalaset. B U F F É 9 • 2015 27 Snabb tobleroneglass Samira Kousha i Ramlösa tipsar om en busenkel glass med chokladgodiset toblerone. Vispa 2 ½ dl vaniljvisp och blanda med 100 g hackad toblerone (eller liknande choklad). Fyll smeten i en liten form klädd med plastfolie. Ställ in i frysen minst 6 timmar. Blanda 1 ½ dl lingon med 3 msk socker, låt stå tills sockret löses upp. Stjälp upp glassen på ett fat. Garnera med lingon och hackad toblerone. Mums