Vårdguiden Omslag
Vårdguiden Notiser
Vårdguiden Innehåll
Vårdguiden Tema knä: När knät tar smällen
Vårdguiden Skador som kan drabba knät
Vårdguiden Eleonores väg tillbaka
Vårdguiden Träna knäna!
Vårdguiden Artros kommer ofta smygande
Vårdguiden Janne blev hjälpt av artrosskolan
Vårdguiden Missa inte chansen: Ta cellprov!
Vårdguiden Drick lagom!
Vårdguiden Välkommen härliga sommar
Vårdguiden Långvarig psykos drabbar ofta unga vuxn
a
Vårdguiden Psykos: "Jag såg mönstret tidigt"
Vårdguiden Trasselben?
Vårdguiden Kosttillskott ingen genväg till hälsa K
osttillskott ingen genväg till hälsa Vitaminer och antioxidanter kan minska risken att drabbas av vissa folkssjukdomar – men det gäller främst om vi får i oss dem via maten. Ändå är vi storkonsumenter av piller som sägs göra oss piggare, starkare och friskare. TEXT GUNILLA ELDH ILLUSTRATION JANETTE BORNMARKER M at är i de allra flesta fall överlägset kost till skott. Kroppen är näm li gen bättre på att ta upp och reg lera de ämnen vi behöver från maten än från piller, pulver och extrakt. Att äta mycket grönsaker, bär och frukt, fullkorn och fisk minskar risken för typ 2diabetes, hjärtkärlsjukdom och vissa cancerformer. Färggrik mat är vitaminrik och färgämnena är ofta så kallade antioxidanter som skyddar kroppens celler. – Det finns inget som tyder på att kosttillskott ersätter en bra och välbalanserad kost, säger Susanne Rautiainen Lagerström, forskare i nutritionsepidemiologi vid Karolinska Institutet och Harvarduniversitetet i USA. Ändå köper vi i Sverige kosttillskott för över 2 miljarder kronor om året. Multivitaminer, som innehåller många olika vitaminer, mineraler och spårämnen, är storsäljare på apoteken. – Vi vet väldigt lite om huruvida intag av multi vitaminer har någon betydelse för hälsan. Förvånansvärt få studier har gjorts med tanke på att så många tar dessa kosttillskott, säger Susanne Rautiainen Lagerström. Överdosera inte Kosttillskott består av koncentrerade ämnen. Därför är de lätta att överdosera, och den där tabletten som du trodde skulle göra dig piggare och friskare kan tvärtom göra skada. Störst risk är det att överdosera fettlösliga vitaminer som A, D och E. – Höga doser av vitamin A kan ge akuta besvär som illamående, kräkningar och huvudvärk. Höga doser av vitamin A under graviditet har 20 kopplats till fosterskador. Ett för högt intag av vitamin A kan också leda till benskörhet, säger Susanne Rautiainen Lagerström. Ett långvarigt intag av kosttillskott med Evitamin har kopplats till ökad risk för vissa cancerformer och hjärnblödning. Tillskott med Dvitamin är i dagsläget väldigt omdebatterat. – Överdosering av vitamin D kan leda till akuta symtom som illamående, kräkningar, huvudvärk och i svåra fall njurproblem. Vi vet mindre om långtidseffekterna av höga intag av vitamin D, säger Susanne Rautiainen Lagerström. Brist hos äldre Även om flertalet av dem som tar kosttillskott gör det i onödan, kan det vara motiverat för vissa. Äldre personer får ofta sämre aptit med åren och det blir svårare för mag och tarmkanalen ”Välj att äta D-vitaminrika livsmedel som fet fisk och ägg samt mejeriprodukter som är berikade med vitamin D.” att ta upp vissa ämnen. I vissa fall kan det leda till brist på vitamin B12, vilket kan ge blodbrist. För äldre som sällan kommer ut i dagsljus rekommenderar Livsmedelsverket ett tillskott av 10 mikrogram vitamin D per dag. Personer som har mörk hy och kommer från länder nära ekvatorn, kan få Dvitaminbrist i det solfattiga Norden, särskilt om man bär heltäckande slöja. – För en person med ljus hy räcker det med cirka 15 minuters solljus på armar och ansikte per dag, säger Susanne Rautiainen Lagerström. Under vinterhalvåret är solstrålningen för svag för att vi ska kunna producera vitamin D och vi måste då se till att få i oss tillräckligt via maten. – Välj att äta Dvitaminrika livsmedel som fet fisk och ägg samt mejeriprodukter berikade med vitamin D. Om man ändå är orolig att man inte får i sig tillräckligt bör man välja ett preparat där doserna ligger nära det rekommenderade dagliga intaget på 10 mikrogram, säger Susanne Rautiainen Lagerström. Veganer och gravida Vegetarianer, veganer eller personer med matallergier är andra grupper som kan behöva dagligt tillskott. Det gäller framför allt vitamin B12 och vitamin D och fettsyran omega3 som finns i fisk och skaldjur. Vegetarianer och veganer har svårt att få i sig tillräckligt med järn och zink eftersom dessa lättare tas upp från animaliska produkter. Cvitamin från till exempel citrusfrukt, kål och pap rika förbättrar upptaget av järn från vegetabil iska livsmedel. Zink finns i fullkornsbröd, balj växter, nötter och frön. Veganer rekommenderas av Livsmedelsverket att äta livsmedel som berikats med dessa vitaminer eller ta kosttillskott. Veganer kan dessutom få brist på kalcium och riboflavin (vitamin B2). Om kvinnan tar tillskott av folsyra under hela graviditeten minskar risken för att fostret får ryggmärgsbråck, en missbildning som ger en livslång funktionsnedsättning. – Det är viktigt att ha tillräckligt med folsyra redan från allra första början av graviditeten. Därför rekommenderas alla kvinnor i fertil ålder att ta tillskott av 400 mikrogram folsyra per dag. Vissa sjukdomar försämrar tarmens förmåga att ta upp viktiga ämnen. Det gäller till exempel 1177 Vårdguiden nr 2 2016
Vårdguiden Cina blev sjuk av kosttillskott
Vårdguiden Fosterdiagnostik: Hallå därinne!
Vårdguiden Aktuellt i sommarvården
Vårdguiden Ta hand om dig i sommar!