Buffé JANUARI Trenden, råvaran och matkulturen att
utforska just nu.
Buffé BANG, BANG SICHUAN Köket från den kinesiska
provinsen liknar inget annat! Inspireras av 8 smakrika r
SICHUAN BANG BANG KYCKLING 4 PERSONER / ÖVER 60 M
IN INGREDIENSER 5 salladslökar 1 tsk salt 2 cm skalad, skivad ingefära 600 g kycklingfilé 1 gurka 3 msk japansk soja 1 ½ msk chinkiangeller balsamvinäger 1 ½ msk strösocker 1 ½ msk sesamolja 2 msk chiliolja (se recept på sidan 14) 1 tsk mortlad sichuanpeppar 1 msk rostade sesamfrön kokt ris till servering GÖR SÅ HÄR 1. Skär 2 av salladslökarna i bitar. Koka upp 6 dl vatten, salt, ingefära och den skurna salladslöken. Lägg ner kycklingen och låt sjuda 15 minuter eller tills den är färdig. Lyft upp kycklingen och låt svalna. Spar buljongen. 2. Skär gurkan i tunna stavar. Skiva resten av salladslöken tunt. Blanda 2 dl av kycklingbuljongen med soja, vinäger, socker, sesamolja, chiliolja, sichuanpeppar, sesamfrön och salladslök. 3. Ta en kavel och banka kycklingfiléerna så de blir långa strimlor. Blanda kycklingen med gurkan och såsen. Servera med ris. ÄGGRÖRA MED TOMAT OCH CHILI 4 PERSONER / 15 MIN INGREDIENSER 4 tomater 4 salladslökar 8 ägg ½ tsk salt 4–8 msk chiliolja (se recept på sidan 14) neutral olja kokt ris till servering GÖR SÅ HÄR 1. Skär tomaterna i klyftor. Skiva salladslöken. Rör ihop äggen. Hetta upp en wok- eller stekpanna med höga kanter. Tillsätt äggen och 1 msk neutral olja och rör till en grov äggröra. Lägg åt sidan på en tallrik. 2. Tillsätt 2 msk neutral olja, tomater och salladslök. Woka tills tomaterna är mjuka. Tillsätt 3 msk vatten och salt. Rör ner äggröran och servera direkt med kokt ris. Toppa med chilioljan och gärna extra salladslök. 17 BUFFÉ #01/2022
Buffé MAT FÖR HELA VECKAN Skralt i kassan efter vi
nterns ledighet? Lösningen stavas goda, prisvärda grytor
Buffé GALEN I GRÖT Hög tid att förnya gröten! Vi b
juder på 6 nya sätt att servera frukostklassikern på – b
Buffé MATPIONJÄRERNA Vi besöker rökeriet Bergmans
Fisk och Vilt i Vilhelmina – en riktig delikatessdestina
Buffé ICAs EGNA SIDOR Färdigskurna grönsaker som f
örenklar i vardagen, en guide till våra egna varor, genv
Buffé SOFIAS SPANING För en extra god gofika: prov
a Sofia Nilssons kladdkakecookies.