Buffé JANUARI Trenden, råvaran och matkulturen att
utforska just nu.
SMAK Blodapelsin TVÅ TIPS BLODAPELSIN-SPRITZER 2
GLAS / 15 MIN Läskande vintercocktail: Blanda 1 dl färskpressad blodapelsinjuice, 2 msk konc flädersaft och ¾ dl gin. Fördela i två glas med is och toppa med ca 3 dl mousserande vin. BLODAPELSINSALLAD MED FETAOST 6 PERSONER / 15 MIN Citrusfrisk sallad: Skala 4 blodapelsiner med kniv. Skär i skivor och lägg på ett fat. Toppa med 2 tärnade avokador, 150 g smulad fetaost, 2 dl granatäppelkärnor och 2 msk hackad pistage. Ringla över 2 msk olivolja och strö över flingsalt och peppar. Kallt, längst ner i kylskåpet. FÖRVARA RÄTT ALLT DU BEHÖVER VETA BLODAPELSINENS RÖDA FÄRG kommer av antocyanin, ett ämne som utvecklas under odlingsförhållanden med hög temperaturskillnad mellan dag och natt. Säsongen för blodapelsin är kort och begränsad till några få platser i världen, främst Sicilien, Spanien och Marocko. Blodapelsinen delas in i mörkröda samt ljusa sorter, där exempelvis den mindre och intensivt röda sorten Moro, den medelstora sorten Tarocco och den sicilianska sorten Sanguinello är exempel på mörkröda sorter. De ljusa sorterna har istället ett mer rosa-orange fruktkött som den i Nordafrika vanliga Maltaise Sanguine. Extra gott att kombinera med blodapelsin: Fänkål Saffran Nötter Choklad Visste du att... … blodapelsiner har uppstått genom mutationer av vanliga apelsiner? … sluttningarna av vulkanen Etna på Sicilien lämpar sig extra bra för odling av blodapelsin? … C-vitaminhalten i blodapelsin är lika hög som i vanlig apelsin? … blodapelsiner generellt är något beskare och mer smakrika än vanliga apelsiner? FÖLJ MED PÅ en djupdykning i blodapelsinens värld och ta del av tips, kul kunskap och goda recept med den vackra citrusfrukten i fokus. RECEPT BLODAPELSINOCH VALLMOKAKA 10–12 BITAR / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 3 dl vetemjöl 180 g 1 tsk bakpulver ½ tsk bikarbonat 2 krm salt 2 tsk vaniljsocker 2 msk vallmofrön 100 g rumsvarmt smör 1 ½ dl strösocker 2 ägg 1 dl vispgrädde 1 msk finrivet blodapelsinskal 2 msk färskpressad blodapelsinjuice Glasyr 2 msk färskpressad blodapelsinjuice 2 dl florsocker GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175 °C. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt, vaniljsocker och vallmofrön i en bunke. Vispa smör och socker fluffigt med elvisp i en annan bunke. Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt vispning. Tillsätt vispgrädde, blodapelsinskal och -juice. 2. Rör ner de torra ingredienserna och blanda till en smet. Häll smeten i en smord brödform som rymmer ca 1 ½ liter. Grädda i mitten av ugnen 30–40 minuter eller tills kakan är klar, känn med en sticka. 3. Låt kakan svalna i formen 10–15 minuter innan du stjälper upp den, låt svalna helt. 4. Blanda blodapelsinjuice och florsocker till en glasyr. Häll över den kalla kakan. 9 BUFFÉ #01/2022
Buffé BANG, BANG SICHUAN Köket från den kinesiska
provinsen liknar inget annat! Inspireras av 8 smakrika r
Buffé MAT FÖR HELA VECKAN Skralt i kassan efter vi
nterns ledighet? Lösningen stavas goda, prisvärda grytor
Buffé GALEN I GRÖT Hög tid att förnya gröten! Vi b
juder på 6 nya sätt att servera frukostklassikern på – b
Buffé MATPIONJÄRERNA Vi besöker rökeriet Bergmans
Fisk och Vilt i Vilhelmina – en riktig delikatessdestina
Buffé ICAs EGNA SIDOR Färdigskurna grönsaker som f
örenklar i vardagen, en guide till våra egna varor, genv
Buffé SOFIAS SPANING För en extra god gofika: prov
a Sofia Nilssons kladdkakecookies.