Buffé 1
PLOCKIG sittande buffé Rätter .. som kan forbered
as LAMMSPETT MED ÖRTSMÖR Örtigt och citronfräscht smör ger de möra lammspetten den fulländade smakupplevelsen. Ett billigare alternativ till lammköttet är fläskfilé, som också passar perfekt tillsammans med örtsmöret. Med många tillbehör kan köttmängden hållas ner lite. FÖR 6 PERSONER 400 g lammytterfilé (eller fläskfilé) 1 vitlöksklyfta 50 g rumsvarmt smör 2 msk finrivet citronskal 2 msk finhackad oregano 2 msk finhackad rosmarin olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skär köttet i ca 2 x 2 cm stora tärningar. Blanda 2 msk olja, 1 tsk salt och 1 krm svartpeppar i en bunke. Vänd ner köttet. 2. Trä köttet på 6 blötlagda träspett. 3. Skala och riv vitlöken. Blanda smör, vitlök, citronskal, oregano och rosmarin. Krydda med 1 krm salt och ½ krm peppar. 4. Stek/grilla spetten runt om ca 2 minuter per sida. 5. Lägg upp på varmt serveringsfat. Klicka på örtsmöret. Servera genast. FYLLD GRATINERAD AUBERGINE Aubergine är väldigt mycket Grekland. Här med en smakrik fyllning och ostgratinering. Kan med fördel förberedas fram till punkt 9. FÖR 6 PERSONER 3 små auberginer (à ca 150 g) ca 150 g färsk chorizo eller salciccia (rå) 1 liten gul lök 2 tomater 1 tsk majsstärkelse 1 dl vispgrädde 1 msk färskpressad citronjuice 50 g riven parmesan olivolja, smör salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. Dela auberginerna på längden. Lägg dem på en ugnsplåt med snittytan upp. Pensla med 3–4 msk olivolja. 2. Ugnsbaka 25 minuter. Ta ut, låt svalna lite. 3. Gröp ut innehållet ur auberginen och grovhacka. Lägg tillbaka skalen på plåten. 4. Dela korvarna på längden. Skrapa ut köttet och hacka i mindre bitar. 5. Skala och finhacka löken. Grovhacka tomaterna. 6. Fräs korvhack och lök i 1 msk olja ca 5 minuter. Strö över majsstärkelsen och rör om. 7. Rör ner tomat- och auberginehacket och låt fräsa ytterligare några minuter. 8. Tillsätt grädde och citronjuice. Låt koka några minuter. Krydda med 1 krm salt och ½ krm peppar. 9. Fördela fyllningen i aubergineskalen. Strö över parmesanen. Gratinera högt i ugnen tills osten fått fin färg, ca 10 minuter. B UFFÉ 1 • 2016 11 För alla finns vid respektive recept på ica.se/buffe