Buffé 1
LINS- OCH CHIAPUCKAR MED SVAMP En riktig smakbomb
! Chiafrön funkar fi nt att binda smeten med. GER CA 20 STYCKEN 2 förp kokta röda linser (à ca 380 g) 2 msk chiafrön ½ dl kallt vatten 1 vitlöksklyfta 125 g champinjoner 1 msk tahini (sesampaste) 1 msk paprikapulver 2 tsk sambal oelek 1 msk majsstärkelse rapsolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda chiafrön och vatten och låt stå 10 minuter. 2. Häll av, skölj och låt linserna rinna av. Skala och riv vitlöken. Ansa och riv champinjonerna grovt. 3. Stek svampen i 1 msk olja i en stekpanna ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken och låt fräsa ytterligare några minuter. 4. Rör ner linser, fräset, svamp, tahini, paprikapulver och sambal oelek i chiablandningen. Krydda med ¾ tsk salt och 2 krm peppar. Låt smeten vila minst 15 minuter. 5. Forma smeten till ca 20 små puckar med oljade händer. 6. Stek puckarna i omgångar i olja i en stekpanna 3–4 minuter per sida, tills de får fi n färg och krispig yta. KIKÄRTSPUCKAR MED MANDEL & CITRON Nötigt goda puckar med pigg syra och spänstigt tugg. GER CA 20 STYCKEN 2 förp kokta kikärter (à ca 400 g) 1 dl mandelmjöl 1 riven vitlöksklyfta 1 tsk spiskummin 2 tsk torkad mynta 1 msk sambal oelek 1 ½ msk färskpressad citronjuice ½ dl majsstärkelse ½ dl finhackad sötmandel ½ dl sesamfrön rapsolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Häll av, skölj och låt kikärterna rinna av. 2. Grovmosa kikärterna med en gaff el. Blanda ner mandelmjöl, vitlök, spiskummin, mynta, sambal oelek, citronjuice och majsstärkelse. Krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar. Låt smeten vila minst 15 minuter. 3. Blanda sötmandel och sesamfrön i en djup tallrik. Forma smeten till ca 20 små puckar med oljade händer. Vänd dem i mandel- och sesamblandningen. 4. Stek puckarna i omgångar i olja i en stekpanna 2–3 minuter per sida, tills de får fi n färg. Tips! Häll inte bort allt kikärtsspad, baka cookies på det, se Sofi as Curry sidan 19. Överblivna frukt- och grönsaksrester från råsaftcentrifugen? Många gör sig fi nt i puckform. Tänk om, ta till vara och forma till puckar i stället för att slänga! LIME- OCH KORIANDERSLUNGAD MAJS Poppigt och fräscht! Går lika bra att göra med fryst majs. GER CA 2 ½ DL Häll av vätskan från 1 burk majskorn (ca 340 g). Fräs majsen i 1 msk olja i en het stekpanna tills den får färg. Ta från värmen. Tillsätt ½ msk fi nrivet limeskal, 1 msk färskpressad limejuice och 2 msk fryst hackad koriander. Smaka av med salt och peppar. TAHINIDRESSING Thereses signumsås – gudomligt god. GER CA 1 ½ DL Mixa ½ dl tahini (sesampaste) med ½ fi nriven vitlöksklyfta, 1 msk japansk soja, ½ tsk honung och 1 tsk färskpressad limejuice med stavmixer till en slät dressing. Späd ev med vatten om den känns för tjock. B UFFÉ 1 • 2016 31 nns vid respektive recept på ica.se/buff e fi För alla ́ Fler puckar? På ica.se/buff e bjuder Therese på sina bönpuckar med sötpotatis och ingefära.