Buffé 1
VIT BÖNRÖRA Ett måste till det inledande plocket!
FÖR 6 PERSONER 1 förp stora vita bönor (400 g) 1 riven vitlöksklyfta ½ msk finrivet citronskal 1 msk färskpressad citronjuice 3–4 droppar grön tabasco salt, svartpeppar olivolja och persilja till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Mixa alla ingredienser och 3 msk olivolja slätt med en stavmixer eller i en matberedare. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. 2. Ringla olivolja och strö över persilja vid servering. PLOCKIGA FETABIFFAR Snacksiga fetabiff ar passar fi nt som inledning med bönröra, bröd och oliver, och kanske en ouzo. FÖR 6 PERSONER 200 g blandfärs 1 liten gul lök 1 tsk strösocker 1 ägg 1 msk repad, hackad rosmarin 1 msk finrivet citronskal 75 g riven fetaost salt, olivolja GÖR SÅ HÄR: 1. Skala, dela och hacka löken. Fräs med socker och 1 msk olja tills löken är mjuk, ca 5 minuter, utan att den får färg. Låt svalna. 2. Blanda färsen med lökfräs, ägg, rosmarin, citronskal, 2 krm salt och fetaost. 3. Forma ca 20 små biff ar med oljade händer. Stek i olja ca 2 minuter per sida, tills de får fi n färg. Medelhavsgott! Inte blev banden svagare när en av döttrarna sa att hon ville ha ett riktigt Mamma Mia-bröllop! Och fi ck det på Kreta. Plötsligt blir Björn allvarlig. – Det är för sorgligt det där med ekonomin. Men jag är glad att kunna bidra med något som är odelat positivt om Grekland. Helt otroliga 55 miljoner har sett Mamma Mia! Många runt om i världen vittnar om hur de dansat till musikalfi nalen. Vad är det som gör detta? – Det är något slags uppsluppenhet, man kommer in i en bekymmersfri värld ett litet tag, lämnar för en stund problemen bakom sig. – Musiken har någon inneboende kvalitet som jag faktiskt inte begriper hur vi kunde få till då (skrevs på 1970-talet), men den har något som gör att man blir glad av den. Var det mycket party när musiken skrevs? –Nähej, vi bara skrev och skrev. Vi jobbade stenhårt med skrivandet på kontorstid under den här perioden, som väl var åtta, nio år. Glädjen i låtarna kom inifrån och de kickar vi fi ck när vi skrivit en låt som man kände, fan va bra det här är. Efter alla dessa år med den här musiken, tröttnar du aldrig? – Visst, låtarna har jag hört ... säger Björn och funderar en stund innan han skiner upp. – När jag kom på Party-idén kände jag det roliga i att fortsätta. Göra något så de blir som nya igen. Och varför The Party? –Stämningen, atmosfären, energin… Helt enkelt fl ytta över Mamma Mia-världen till den här miljön, säger Björn och syftar på Tyrols ombyggda krog med olivträd, fontän och grekiskt torg. PANNACOTTASKÅLEN ÄR renslickad och kaff et urdrucket. Snart är det dags att hänga med resten av publiken upp och dansa till »Dancing Queen« och de andra hitsen. En sista fråga: Vad ska komma härnäst i denna sequel: musik, musikal och fi lm? – Funkar det riktigt bra här fi nns alla chanser att The Party kommer att funka på andra ställen också, avslutar Björn med ett leende… Festen har bara börjat! Fetafyllda biff ar, böndipp och grekiskt bröd samt smakrika kalamataoliver inleder måltiden som snart fylls på med fler medelhavssmakande rätter och tillbehör. FÖR ALLA Finns vid recept på ica.se/buff e. god plockig start B UFFÉ 1 • 2016 9