Lokaltidningen Kanalen 1
LOKALTIDNINGEN KANALEN I ÖSTERÅKER OCH VAXHOLM •
NR 29 • VECKA 29 • ONSDAG 17 JULI • 2019 • ÅRG 24 familj &porträtt 15 Fredrik Jonsson, Vaxholm Fredriks tre nästa livsmål: • Skapa fler matfilmer på Youtube • Matresa WorldWide • Skriva en uppföljare till Kalle Kula Pannkakskungen Recept på Kalle Kulas pannkakor: 50 pannkakor 20 ägg 3 liter gammeldags mjölk 12-13 dl vetemjöl 150 g smör 2,5 krm salt • Smält smöret i en kastrull. • Vispa ihop äggen och hälften av mjölken. • Tillsätt mjölet och vispa tills du har en slät smet. Vispa i resten av mjölken och saltet. • Rör ner det smälta smöret. • Låt smeten vila i ca 30 min före gräddning. • Lägg en klick smör i en varm panna och grädda pannkakan tills ena sidan stelnat, därefter vänder du den och gräddar ca 1 minut på andra sidan. Berälknat på cirka 1,5 dl smet i pannan för en pannkaka. PÅ VÄG TILL FAMILJENS SOMMARHUS har Fredrik många gånger passerat Vaxholm och han tycker att det är underbart att nu kunna jobba i den fantastiska miljön. Sedan ett par månader tillbaka har restaurang Lilla strand på Waxholms hotell en hovmästare som heter Fredrik Jonsson. Låter namnet bekant kan det bero på att Fredrik var en av deltagarna i Sveriges Mästerkock 2015 där han gjorde succé hos tittarna och även hos juryn, bland annat med sin tolkning av Wallenbergare. Dock snubblade han på målsnöret och slutade på en fjärde plats. Men deltagandet i Mästerkocken blev ändå startskottet på en fantastisk resa i hans liv. En resa som bara fortsätter. 2016 DEBUTERADE Fredrik som barnboksförfattare. Boken Kalle Kula Pannkakskungen bygger på en historia som Fredriks pappa brukade berätta för barnen. En hovmästare med många järn i elden E fter Mästerkocken blev det en del framträdanden i Nyhetsmorgon på TV4 och han var också en av deltagarna i Fångarna på Fortet det året. Han är även vinnare av Stockholms stads recepttävling Klimatsmarta Stockholmare och har skapat flera recept för Mathem och Tasteline. Som om utmaningarna inte räckte med det så debuterade han 2016 som barnboksförfattare. – Boken är mitt livs mästerverk och ligger mig varmt om hjärtat. Den är helt skapat för att sprida glädje, och att inspirera till matlagning. Det är roligt att laga mat, och det behöver inte vara så komplicerat. Man kan leka sig fram. Jag har aldrig följt ett recept i hela mitt liv, förutom när det gäller bullar och pannkakssmet, berättar Fredrik. Boken heter Kalle Kula Pannkakskungen och har sitt ursprung från en gammal familjeberättelse. Fredriks mamma var dagmamma och har under årens lopp haft över fyrtio barn som dagbarn. Fredriks pappa har från år till år berättat historien om Kalle Kula som jobbar på en pannkaksfabrik för barnen och när hans pappa gick i pension väcktes idén om att skriva ner berättelsen. Fredrik åkte ut till familjens lantställe, stängde av mobiltelefonen och började skriva. – Jag såg att det fanns receptFREDRIK SYDDE IHOP berättelsen i boken med en del recept. Naturligtvis bland annat på pannkakor. Foto: anders g Jakobsson böcker på den ena hyllan i bokhandeln och romaner på den andra. Men ingenting mitt i mellan. Så jag sydde ihop berättelsen med recept. Arbetet med boken tog nästan ett år från början till slut, berättar Fredrik. ”Boken är helt skapad för att sprida glädje, och att inspirera till matlagning”, säger Fredrik Jonsson. Intresset för mat startade egentligen med fotboll. I tonåren spelade han mycket fotboll och om man tränar mycket så är det även viktigt att man äter ordentligt. Det gjorde att han började tänka mer på vad han äter och även började laga mat hemma till familjen. Att någon tycker om den maten man lagar är naturligtvis en stark källa till inspiration och så småningom kom han till ett stadie där han funderande mer på vad han skulle laga för mat efter fotbollen än att fundera på själva fotbollen. Arbetet med popup-restaurang, catering och mycket matlagning gjorde att han började känna sig lite plufsig berättar han. Foto: anders g Jakobsson Detta löstes med ännu ett TVframträdande. Denna gång i ”Du är vad du äter” 2017. Förutom att komma i form så blev han åter påmind om vikten med att äta riktigt, och av bara farten utbildade han sig året därpå till licensierad kostrådgivare. Och sedan i våras är han alltså hovmästare på restaurang Lilla strand. – Jag har ju passerat Vaxholm många, många gånger på väg till familjens lantställe, och att nu få möjligheten att jobba i den här fantastiska miljön så nära vattnet känns helt underbart, avslutar Fredrik. Anders G Jakobsson Foto: anders g Jakobsson Foto: anders g Jakobsson