Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten I detta nummer har
jag hittat lite goda viner att avnjuta till sommarmaten. I år blir det ju som bekant en lite annorlunda sommar mot vad vi tidigare haft, men då får vi passa på att njuta på hemmaplan och göra det bästa vi kan av sommarens alla härliga dagar. Vi får hoppas på att ni alla får en riktigt god och härlig sommar… och tänk på alla hålla avstånd… och njut! /Text: Peter Lannesand JACOB'S CREEK - LE PETIT ROSÉ 2019 / Australien / Art.nr 90405 / 99 kronor Rose hör givetvis sommaren till och den nya årgången av denna rosé är riktigt bra. Denna härliga rosé har en frisk doft och en sommrig smak av hallon och blodapelsin. Den går bra att använda som välkomstdryck och passar utmärkt till lättare grillrätter. Den funkar även bra till en förrätt med inslag av skaldjur eller varför inte till lättare fiskrätter. Sötma Fyllighet Syra MAKRILLSALLAD Min plats på jorden: Petter Alexis Askergren, Feat: Kristian Brandström / Nordstedts DU BEHÖVER: Färsk makrill Saltlake Helst en smoker (men det går att röka i en klotgrill också) Körsbärsträ och milt rökspån Salladen Kokt, kall färskpotatis Hjärtsallad Avokado Stjälkselleri Salladsskott Rödlök Salt och socker Pressad citron Olivolja Senap Gräddfil eller créme fraiche Grym strandrätt med egenfiskad och egenrökt makrill. Vi använde en Bradley smoker – hela huset luktade rök, och vi med. GÖR SÅ HÄR: • Knepet med makrill är att den alltid ska läggas på is direkt vid fångst och rensas så snabbt som möjligt. Om benen släpper i buken har den legat för länge. Efter rensning läggs filéerna i saltlake (1 liter vatten + 1 dl salt + 2 tsk socker, om man vill) i minst 5 timmar eller gärna över natten. Sen rök! • Vi hade körsbärsträd och milt rökspån i smokern. Jag körde utan värme och fick ändå kyla av den eftersom temperaturen stack iväg på grund av glödelementet. Det var 27 grader i skuggan. Efter 6 timmar var makrillarna kanon. De fick följa med på utflykt och hamna i en sallad ute på öarna. • Salladen gjorde jag på ganska stora bitar kokt, kall färskpotatis, hjärtsallad, avokado, stjälkselleri, salladsskott och rödlök. Slaka gärna rödlöken först med lite salt, socker och pressad citron. • Blanda olivolja och lite senap och låt alla grönsaker marinera en stund i blandningen innan du lägger i stora bitar av den rökta, rensade makrillen. Vänd ihop det hela och servera med gräddfil eller créme fraiche. LES CHAMPAUVINS DOMAINE GRAND VENEUR – ALAIN JAUME 2017 / Rhonedalen, Frankrike / Art. nr 2321 / 149 kronor Côtes du Rhône (Rhonedalen) är ett fantastiskt område och där det produceras många kanonviner. Detta vin är från området och har en kryddig doftkaraktär med smak av mörkchoklad lakrits och svartpeppar. Det är ett perfekt grillvin till de mer köttiga rätterna. Passar perfekt till en entrecôte eller varför inte till en nygrillad oxfilé. Det går även alldeles utmärkt att bara sitta och njuta av detta vin efter maten. Strävhet Fyllighet Syra De prisas för sin skolmat Katarinaskolan årskurs 4–6 i Vadstena får Hagdahlsakademiens pris för Skolbarns matvanor. – Sedan 2017 har skolan arbetat med konceptet “Food for life” som bl a handlar om att måltider ska vara av god kvalitet, och att en stor andel av maten ska lagas av närproducerade råvaror. Aktiviteter i vardagen kopplas till matens ursprung som exempelvis kontakt med lantbruk, odling, djur, natur, livsmedelsförädling, mat och matlagning. Skolan har förstått att bra livsmedel och goda matvanor bidrar till en god hälsa och formar en god livsstil, vilket är helt i linje med vad Charles Emil Hagdahl ansåg, säger Johnny Ludvigsson, ledamot i Hagdahlsakademien. Katarinaskolan sätter största vikt vid att 16 NOLLTRETTON måltiden ska vara en trivsam stund och de pedagoger som är med har bl a till uppgift att hjälpa till att ge eleverna en positiv upplevelse av måltider och en sund inställning till mat. – Vi ser detta med mat, sömn, fysisk aktivitet och relationer som oerhört viktigt för att få en framgångsrik skola. Alla som jobbar på och med skolan bidrar till detta arbetet. Tillsammans är nyckelordet för oss på Katarinaskolan, säger Anna Andersson, rektor Katarinaskolan. Priset på 10.000 kronor samt ett diplom delas ut under Hagdahlsdagen den 6 februari 2021. – Vi har ännu ej bestämt vad vi ska använda pengarna till – eleverna kommer att få vara delaktiga i det. Kanske skulle vi kunna göra vår matsal, Matis, ännu mer trivsam, avslutar Anna. Text: Camilla Larsson Foto: Katrinaskolan LOUIS ROEDERER – BRUT PREMIER Champagne, Frankrike / Nr 7602 / 459 kronor Som jag alltid har sagt… ”bubblor är aldrig fel”. Här har vi en av de mest prisvärda champagnerna på Systembolaget. Denna champagne som doftar härligt med mineral smakar lite som en blandning av rostat bröd och gröna äpplen. Den passar bra till många efterätter med lite sötma i sig som t ex pannacotta med bär eller en härlig krämig chokladmousse. Sötma Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl