Utmärkt Malmö 1
text Peter Steen-Christensen foto Anja Barte Thel
in Disgusting Food Museum Vågar du? Det handlar såklart om personliga preferenser. En persons skräp är någon annans skatt som man brukar säga. Och så handlar det om kulturella skillnader. Men för att ”kvala in” handlar det framförallt om att det är något som en majoritet anser vara äckligt att äta. Disgusting Food Museum har samlat 80 saker man kan, men helst inte vill, äta, i en utställning. Besökare kan titta på, lukta och smaka på delikatesser från hela världen – grodsmoothies från Peru, mask-ost från Sardinien, den illaluktande frukten Durian från Thailand, och såklart vår egen berömda surströmming. Att man kan besöka Disgusting Gris Food Museum i Malmö passar kanske bra. En stad känd för sin gastronomi och spännande smaker. Man kan se utställningen som ett komplement till stadens övriga fantastiska smakupplevelser. Bakom idén är Samuel West, Kryddade kaninhuvuden en psykolog och researcher, som också skapat Museum of Failure – ett modernt museum med en samling av misslyckade produkter, tjänster och tekniska innovationer. Hans erfarenheter från Museum of Failure där en enkel och rolig utställning förändrade människors attityd gentemot misslyckande gav honom funderingar på vad för andra antaganden en utställning skulle kunna vända på huvudet. - Vår nuvarande köttproduktion är inte miljömässigt hållbar och vi måste genast börja att tänka på alternativ. Fruktfladdermus-soppa Men många är äcklade av tanken att äta insekter och skeptiska mot labbframställt kött. Om vi kan förändra våra föreställningar om vad för mat som är äcklig kan det möjligtvis hjälpa oss i omställningen till andra proteinkällor, säger Samuel West Det låter såklart fint. Men vi är fortfarande aningen försiktiga med såväl ruttet hajkött, frukt-fladdermus-soppa och kinesiskt musvin. Saltlakrits som djungelvrål känns inte lika konstigt. Vad är då Samuels egen favorit bland de utställda rätterna? – Den isländska hajen. Lukten är obeskrivligt otäck - det luktar som död och ammoniak. Det är omöjligt att äta det utan en stor shot isländsk Black Death-snaps. Disgusting Food Museum, visas till och med 27 januari på Slagthuset. Fårögonsoppa 10