Utmärkt Malmö 1
text Redaktionen foto Hedda Axelsson KOMMER TILL
MALMÖ NÖJESGUIDENS ÖLMÄSSA Skriv upp den 2 februari i kalendern, för första gången arrangeras nämligen Nöjesguidens Ölmässa i Malmö. Ölintresset i Sverige har jäst och bubblat de senaste åren, och framför allt har vi sett ett växande intresse för hantverksöl. Nöjesguiden lanserade för ett par år sedan därför en ölmässa helt inriktad på hantverksbryggerier och nu kommer den för första gången till Malmö. Ett mikrobryggeri är ett bryggeri med begränsad kapacitet som brygger hantverksmässig öl med fokus på råvarorna och med hög andel malt och humle för ökad smakrikedom. Exakt var gränsen går kapacitetsmässigt för ett mikrobryggeri varierar men man brukar prata om några tusen liter i produktionsvolym. Den svenska hantverksbryggeritrenden startade för ungefär 15 år sedan vilket är ganska sent sett ur ett internationellt perspektiv. I USA var man exempelvis igång redan på 70-talet, men utvecklingen har sedan dess gått desto fortare. Antalet mikrobryggerier i Sverige har på bara några år gått från ett fåtal till över 300 stycken. Sett till försäljning på Systembolaget är emellertid hantverksbryggerierna i underläge jämfört med storskaligt producerad öl. Cirka 5,6% av ölförsäljningen idag kommer från ett hantverksbryggeri, och 90 procent av all öl som säljs är av typen lageröl. Detta kan delvis härledas till Systembolagets inköpsregler och att du som bryggare aldrig kan vara säker på att hamna i hyllan ens på det lokala bolaget. Därför är krogen för många en väldigt viktig kanal för att nå ut med sin öl och få konsumenter att upptäcka dess existens, för att sedan eventuellt komma in via beställningssortimentet. Många bryggare fokuserar också helt och hållet på krogen, då majoriteten av försäljningen faktiskt kommer därifrån. Allt fler krögare börjar också göra egen öl, ofta i samarbete med en befintlig bryggare, som de säljer på den egna krogen och det är numera inte helt ovanligt att restauranger har ett eget bryggeri. Den svenska ölhistorien letar sig tillbaka ända till vikingatiden och senare under 1500- och 1600-talet var öl den dominerande drycken såväl till vardag som till fest. Fram till 1843 då det Tyska Bryggeriet anlades av Fredrik Rosenquist af Åkershult och moderniserade ölproduktionen var all öl hantverksmässigt framställd. Det var också i samband med detta som man började med underjäsning, vilket är den metod som används för att tillverka lageröl. Namnet lager kommer faktiskt av att man med hjälp av denna teknik kan lagra ölet längre. 1995 etablerades de första svenska mikrobryggerierna och den klassiska bryggeritraditionen fick därmed återigen vind i seglen. Efter fyra års succé i huvudstaden och ett år i Göteborg tar Nöjesguiden nu sikte på Malmö. Den 2 februari intar Nöjesguiden Slagthuset för en heldag bland bryggare och kranar. Här har du chansen att smaka på massa god öl från både Malmö och resten av Sverige. HÄR ÄR NÅGRA AV DE BRYGGERIER SOM DELTAR Remmarlöv Gårdsbryggeri På en gård i byn Remmarlöv, fem kilometer väster om Eslöv i Skåne, har Remmarlöv bryggt öl på vatten från egen brunn sedan 2014. Till en början var bryggeriet ett sidoprojekt till lantbruket men nu har bryggeriet vuxit och tagit en stor del av gårdens sysslor. Råå Bryggeri Nicolai Gyllström gav sig in i bryggerivärlden för tre år sedan, och hjärtat ligger i den europeiska öltraditionen men med influenser från den moderna ölvärlden. Ett traditionellt öl med en twist – helt enkelt! Charlis Brygghus Syftet med Charlis Brygghus är att lära ut hantverket att brygga öl, en kunskap som var allmänbildning för hundra år sedan. Hakspick Brewery Hakspick gästbrygger hos etablerade bryggerier för den nyfikna, trygga eller medvetna ölpubliken. Första ölet ut var Wuk Wuk Lageröl producerad på Sigtuna Brygghus utifrån ett recept från Hakspick Brewery. Wuk Wuk premiärbryggdes för Stockholm Beer & Whisky Festival 2017 och tappades ur en uppmärksammad fågelholk. Hyllie bryggeri Hyllie bryggeri är ett småskaligt mikrobryggeri i Malmös södra utkant, som startades under våren 2015. Bryggeriets vision är att på hantverksmässigt vis skapa öl med både hjärta och själ. Brygghuset Finn Ett prisbelönt bryggeri som arbetar enligt traditionella hantverksmetoder i kombination med innovativ ingenjörskunskap. Resultatet är ett heltäckande sortiment av hög och jämn kvalitet. Att värna om miljön är en självklarhet för Brygghuset Finn och idag är de flesta av ölsorterna ekologiska. Många fler bryggerier tillkommer löpande. Läs mer på ng.se/olmassan. 30