Jaguarkockens KÅLPUDDING KÅLPUDDING Tid: ca 1,5 t
imme Ingredienser • 1 kg viltfärs av älg/ rådjur/dovvilt eller kron • 1,5 kg vitkålshuvud • 2 gula lökar • 3 ägg • 2 dl vispgrädde • 2 msk koncentrerad kalv-/viltfond • 2 msk soja • 4 msk sirap • salt • peppar • matolja Skirat/ brynt smör • 200 g smör Ingredienser: 6 personer Gör så här: 1. Vrid igång ugnen på ca 180 grader. 2. Dela vitkålen och ta bort salt och 1 tsk peppar i en bunke. roten. Strimla sedan vitkålen fint med en kniv eller. en matberedare. Fräs kålen i en stor gryta eller i en stekpanna med matolja på medeltemperatur tills den blir mjuk utan att få färg. Om inte allt får plats går det bra att steka i omgångar. Smaka upp kålen med salt och peppar samt 4 msk sirap. 3. Skala och hacka den gula löken fint, stek på utan att den får färg. 4. Blanda färsen väl med löken, äggen, grädden, fonden, sojan samt 1 msk 2 5. Smörj en ugnssäker form. Lägg ungefär hälften av kålen i botten av formen och därefter färsen, avsluta med resterande av kålen på toppen. Baka i ugnen i ca 40 min. 6. Smält smör i en kastrull, koka den försiktigt tills den blivit lite gyllenbrun till färgen. Håll koll, det går fort till att det bränner. 7. Skär upp kålpuddingen. Servera med några matskedar brynt smör över kålpuddingen och de rårörda lingonen till. Klassisk mat på jägarvis! Lycka till i köket och smaklig måltid! 6 7 Håll koll på smöret, det går fort till att det bränner! RÅRÖRDA LINGON Gör så här Ingredienser • 250 g frysta lingon • 1 dl eller ca 100 g strösocker 1. De rårörda lingonen kan du göra i förväg, då detta tar tid och de håller sig utmärkt i månader i kylskåp. 2. Ta dina frysta lingon och blanda dem med strösockret, låt stå i rumstemperatur tills sockret lösts upp. Rör om någon gång under tiden. Detta kan ta 3 – 5 timmar beroende på hur stor mängd du gör. Förvara sedan i kylskåpet. TIPS! Gör gärna de rårörda lingonen i förväg – de håller sig länge i kylskåpet. Simon Linjamaa JAGUARMAGASINET.SE | NR.01/02 – ÅR 2020 111