Vårdfokus Brinner för blåljus
Vårdfokus Nyheter
Vårdfokus Frågeakuten
Vårdfokus Valspecial
Vårdfokus Tratten
Vårdfokus Mat i palliativ vård INTERVJUN Viktoria
Wallinia W llin »Vi har alla en mathistoria. Min dröm är att vi ska fråga alla patienter hur deras förhållande till mat ser ut.« TEXT SANNA BJÖRKMAN FOTO ANDERS G WARNE et doftar lakrits och vitt vin i Viktoria Wallins kök. På spisen puttrar finhackad fänkål och blekselleri i en panna med olivolja och en skvätt vin. Det är tid för det rundkorniga riset och buljongen att röras i. Snart är det lunchdags och i dag vankas det svamprisotto och stekt halloumi hemma i lägenheten i Södertälje. Nere på golvet – och ibland uppe på matbordet – gör katten Skorpan sitt bästa för att påkalla uppmärksamhet. Matglad som hon är kan Skorpan helt enkelt inte motstå dofterna som sprider sig från mattes matlagning. En liten ostbit kan man väl i alla fall få? Viktoria Wallin har alltid älskat mat, både att äta och att laga. Som student var hennes kylskåp alltid proppfullt och trots att hon bodde minst av alla var hennes hem en naturlig samlingspunkt för vänner och bekanta. Så har det fortsatt. 34 / vårdfokus #6 / 2022 Hon lagar indiskt och italienskt på känn, odlar grönsaker på balkongen, bakar bröd till grannar och tar med sig matlådor till kollegorna på högskolan. I handväskan har hon ofta hårdkokta ägg som extra energi till henne och sonen, och de som blir över bjuder hon hungriga hemlösa på. De behöver ju protein, inte bara kolhydrater, resonerar den tidigare nutritionssjuksköterskan. Kokböckerna står på rad och trots att hon aldrig följer ett recept älskar hon att hämta inspiration bland färgglada bilder och fina uppläggningar. I köket provar hon sig fram och utgår ifrån de fina råvaror hon hittar i småbutikerna i Södertälje centrum. Har hon ätit något gott på en restaurang, eller kanske på en resa utomlands, går Viktoria Wallin hem och försöker återskapa rätten så som hon upplevde den. I våras disputerade Viktoria Wallin med en avhandling där hon fick möjlighet att koka ihop sitt privata VIKTORIA WALLIN AKTUELL: Med en avhandling om måltidens betydelse i livets slut. ÅLDER: 50 år. BOR: I funkislägenhet i centrala Södertälje tillsammans med 15-årig son, två katter och en kanin. Den äldre dottern har lämnat boet. YRKE: Adjunkt vid Marie Cederschiölds högskola (tidigare Ersta Sköndal högskola). Undervisar bland annat om näringsfysiologi och klinisk nutrition. Har arbetat som nutritionssjuksköterska på Ersta sjukhus. Har fått en postdoktjänst på högskolan till hösten. matintresse med sin professionella erfarenhet av nutritionsfrågor i vården. Som nybliven sjuksköterska på kirurgen på Ersta sjukhus engagerade Viktoria Wallin sig extra i patienternas näringsstatus och hennes patienter var alltid lite mer välnärda än andras. Ganska snart blev hon nutritionsansvarig på avdelningen och efter det följde en halvtidstjänst som nutritionssjuksköterska som sedan blev hennes arbete på heltid. Hon skapade rutiner och journalmallar, genomförde kvalitetsarbete och föreläste. Snart kom Viktoria Wallin i kontakt med forskare vid Ersta Sköndal högskola, numera Marie Cederschiölds högskola. Det dröjde inte länge innan hon var igång med en doktorandutbildning och parallellt fick hon en tjänst som adjunkt och började undervisa på högskolan. Fyra år av datainsamling, textanalyser och bearbetning resulterade i avhandlingen Måltider i palliativ vård. De olika
Vårdfokus Rättspsykiatri
Vårdfokus Fokus: Barnmorska
Vårdfokus Fokus: Biomedicinsk analytiker
Vårdfokus Fokus: Röntgensjuksköterska
Vårdfokus Fokus: Student
Vårdfokus Fokus: Ledarskap
Vårdfokus Gästkrönikan
Vårdfokus Ordföranden
Vårdfokus Medlemssidor
Vårdfokus Sista natten med gänget
Vårdfokus Efter jobbet
Vårdfokus Lediga jobb, kurser mm