Vårdfokus Brinner för blåljus
Vårdfokus Nyheter
Vårdfokus Frågeakuten
Vårdfokus Valspecial
Vårdfokus Tratten
Vårdfokus Mat i palliativ vård
INTERVJUN VIKTORIA WALLIN »Som sjuksköterska är d
et lätt att man utgår från sig själv och sin syn på mat.« delstudierna bygger på intervjuer med patienter, anhöriga och sjuksköterskor om deras perspektiv kring mat och måltider i livets slut samt en litteraturöversikt. Den åttonde april försvarade Viktoria Wallin sitt arbete med professor Peter Strang som opponent. Under disputationen framkom det vilket sug det finns efter kunskap inom området och frågorna var många, både från publiken på plats och från dem som deltog via Zoom. – Jag är så glad för hur mitt arbete mottagits. Det visar att det är ett angeläget ämne. Jag känner sådan tacksamhet till de patienter som ställt upp på intervjuerna, flera av dem lever inte i dag, och för deras närstående. Också för alla sjuksköterskor som delat med sig av sina erfarenheter av arbetet. Hennes resultat visar att patienter i livets slut ofta kämpar med mat och måltider. Svårigheter att äta påverkar det sociala livet och samvaron med närstående förändras till följd av det. Att vilja – och kunna – äta är förknippat med hopp. Flera patienter sa att de ville bli tillfrågade om de ville ha mat, att inte få frågan tolkades som att hoppet var ute för dem. Synen på mat kan också förändras i samband med sjukdom. Någon som alltid ätit nyttigt hela livet kanske bara vill äta chips eller tvärtom, berättar Viktoria Wallin. Mat och sjukdom kan också vara kopplat till skuld – är det jag som ätit mig till min cancer? Eller till känslor av orätt36 / vårdfokus #6 / 2022 MATNYTTIGA TIPS I LIVETS SLUT Ställ öppna frågor till patienten: Vad har mat betytt för dig när du var frisk? Se till att det är fräscht på rummet — frisk luft kan minska illamående. En varmfuktig tvättlapp att tvätta händerna med före måltiden kan vara uppskattat. Lägg upp maten på en tallrik om den serveras i en plastförpackning. Skiva gärna ner någon frukt eller grönsak i vattenkannan som ställs in på bordet. Och ta bort de orangea brickorna som finns på sjukhus — de kan ju göra även en frisk person illamående! Servera gärna små mål anpassade efter patientens önskemål. Prata med närstående. Hjälp till att hitta en annan uppgift än att bjuda på mat där de kan känna sig betydelsefulla, till exempel smörja in torr hud eller ge massage. Källa: Viktoria Wallin visa – varför har jag fått den här sjukdomen när jag alltid levt så hälsosamt? – Anhöriga vill ofta ta med sig goda saker till sjukhuset och se till att patienten äter bra, det är ett sätt att visa omsorg. Men det kan också bli en press för patienten, säger Viktoria Wallin. I hennes intervjuer med sjuksköterskor kom det fram att de var väl förberedda för att möta fysiska besvär och ge praktiska råd och hjälp, men att de var mindre förberedda för existentiella, psykologiska och sociala frågor relaterade till mat och måltider. – Här blev det tydligt att sjuksköterskor är bra på att göra, men har svårare att bara vara. En av de intervjuade sjuksköterskorna beskrev det som att de är ”hjälpnödiga”, vilket jag tycker säger ganska mycket, berättar Viktoria Wallin. Det viktigaste är hur man samtalar kring mat och måltider med patienterna och närstående, menar hon. – Vi har alla en mathistoria. Min dröm är att vi ska fråga alla patienter hur deras förhållande till mat ser ut. Då måste vi också lyssna på svaren. Någon kan ha varit en briljant amatörkock, en annan tämligen ointresserad av mat. En tredje kan ha haft ätstörningar eller bara velat äta sådant som hustrun lagat. Genom att ta reda på den enskilda personens inställning till mat kan vården i livets slut bli bättre, menar Viktoria Wallin.
Vårdfokus Rättspsykiatri
Vårdfokus Fokus: Barnmorska
Vårdfokus Fokus: Biomedicinsk analytiker
Vårdfokus Fokus: Röntgensjuksköterska
Vårdfokus Fokus: Student
Vårdfokus Fokus: Ledarskap
Vårdfokus Gästkrönikan
Vårdfokus Ordföranden
Vårdfokus Medlemssidor
Vårdfokus Sista natten med gänget
Vårdfokus Efter jobbet
Vårdfokus Lediga jobb, kurser mm