Vårdfokus Brinner för blåljus
Vårdfokus Nyheter
Vårdfokus Frågeakuten
Vårdfokus Valspecial
Vårdfokus Tratten
Vårdfokus Mat i palliativ vård
Vid sidan av forskningen drömmer Viktoria Wallin
om att ge ut en egen kokbok. vara med på ett litet hörn, säger hon. Precis som att varje patients relation till mat är unik är upplevelsen hälsa relativ för alla människor. Det vet Viktoria Wallin av egen erfarenhet. I tjugoårsåldern började hon att tappa sitt hår, i stora testar föll det av från huvudet och kom inte tillbaka. Hon fick diagnosen alopecia. – Visst var det en sorg där och då, men i dag är det inget jag grämer mig över. I dag kan jag använda mig själv som exempel när vi pratar om hälsobegreppet på skolan. En del ser på mig och tror kanske att jag mår dåligt av att inte ha något hår, men mitt största problem kanske egentligen är att jag har skavsår. Hälsa är väldigt relativt, säger hon. Även om hon själv alltid njutit av mat, middagar och fest så är hon medveten om att det inte är likadant för alla människor. – Som sjuksköterska är det lätt att man utgår från sig själv och sin syn på mat, men det går inte. Speciellt inte nu när vi lever i ett mångkulturellt samhälle. Men vi kan inte heller förvänta oss att vi kan lära oss allt om en särskild matkultur, det skulle bli märkligt. Det går ju inte att klumpa ihop min inställning till mat med alla andra vita kvinnor i min ålder, eller hur? Hon återkommer till vikten av att våga ställa frågor om mat. – Det kan kännas som man blottar sin okunskap, men för 3x KOKBÖCKER I TOPP 1) RULLRÅN OCH TANKEBRUS — EN BAKBOK FÖR LIVET OCH DÖDEN av My Feldt 2) GODARE GLASS UTAN GLASSMASKIN av Camilla Hamid 3) DAVID BATRAS INTE SÅ TRÅKIGA INDISKA MAT av David Batra mig handlar det om att vara genuint nyfiken för att kunna göra det så bra som möjligt för patienten. Trots att det var flera år sedan hon själv arbetade kliniskt påminner mycket av det hon gör i dag om omvårdnad. Att möta oroliga och nervösa studenter kräver lugn, och förhoppningsvis kommer hennes forskningsresultat inspirera sjuksköterskor att bli mer medvetna om matens betydelse i livets slut. Hon hoppas också att den kunskap hon förmedlar i undervisningen på högskolan ska fortplanta sig ut i vården. – Lyckas jag bara göra ett enda vårdmöte lite bättre genom mina studenter känner jag att jag får På spisen börjar risotton bli klar och före servering får generösa bitar parmesan smälta ner i riset och Viktoria sveper några drag med pepparkvarnen över maten. På bordet är det uppdukat med loppisporslin, hembakta surdegsfrallor, gyllenstekt halloumi, babytomater och citronvatten. Den hemgjorda kikärtsröran, hummus, har fått en egen tvist med färsk chili. Skorpan får slicka i sig resterna i kastrullen från sin matplats nere på golvet. Där är både vatten- och matskål i kristall och på väggen vid golvlisten sitter en liten kattavla. – Alla mår väl bra av att ha lite trevligt runt sig när de äter, tänker jag, säger Viktoria och slår sig ner för att ta för sig av den nylagade lunchen. 2022 / vårdfokus #6 / 37
Vårdfokus Rättspsykiatri
Vårdfokus Fokus: Barnmorska
Vårdfokus Fokus: Biomedicinsk analytiker
Vårdfokus Fokus: Röntgensjuksköterska
Vårdfokus Fokus: Student
Vårdfokus Fokus: Ledarskap
Vårdfokus Gästkrönikan
Vårdfokus Ordföranden
Vårdfokus Medlemssidor
Vårdfokus Sista natten med gänget
Vårdfokus Efter jobbet
Vårdfokus Lediga jobb, kurser mm