BD 1
GEORGE CERRONE Hobo, Stockholm Vad är din hemligh
et som bartender? – Jag har en väldigt empatisk inställning till vårt yrke och jag försöker skapa en positiv och glad atmosfär i min bar och mitt barteam. Fokusera inte bara på drinken utan på allting runtomkring. Berätta om din bar. – Vi är en energisk och rolig hotellbar, men egentligen inte bara det. Hobo är vår idé om gemenskap, vi jobbar, skapar, lär oss och framförallt delar! När det kommer till popup-workshops och gästbartenders finns det ingen annan bar i Sverige som har erbjudit så mycket till gemenskapen som Hobo. Barer som Dante NYC, Dandelyan UK, Spare Room LA, Drink Kong IT och många andra. Poängen är att vi verkligen vill förbättra Stockholms barscen och dryckesindustrin genom att hjälpa dessa storbarer komma till Stockholm och dela med sig av deras kunskap och hemligheter och ge oss inblick vad som händer där ute. Önskebeställning? – Jag skulle säga att jag verkligen tycker om när en gäst låter mig skapa som passar dem. Annars så älskar jag att göra Negronis, men det låter kanske som en kliché. CHARLOTTE HALSIUS Mr. French, Stockholm Vad är din hemlighet som bartender? – Oj, men det kan jag inte säga. Kom förbi på en drink så kanske jag berättar. Berätta om din bar. – Eftersom f12 och Strandbryggan är stängda för säsong och planering inför nästa är det stort fokus på Mister French. Mister French är ett skaldjursbrasseri som ligger vid Skeppsbrokajen i Gamla Stan. Här är det allt ifrån businesslunch och familjemiddag till konfettifest där folk dansar livet ur sig. Baren på Mister French varierar därför efter klockslag. I veckodagarna är det trevlig afterwork med mysig atmosfär att dricka cocktails eller dela på en flaska vin. Mot sena kvällar och helger förvandlas vi till en "high-volume-cocktailbar" där vi blandar grymma cocktail i snabb takt. Våra cocktails är inspirerande efter säsong och är okomplicerade med finess. Barteamet är fantastiskt och fulla med energi. Vi är extremt olika men vi kompletterar varandra väldigt bra! Önskebeställning? – Det man egentligen vill dricka. Är man sugen på en mjölkdrink så beställ en mjölkdrink. Det kan vara så att baren inte har alla ingredienser men man kan alltid fråga. Ibland får jag beställningar på drinkar som folk egentligen ens verkar tycka om. Kanske är det en drink de hört talas om eller sett på tv. Vi finns här för gästens skull och om man är osäker går det alltid bra att fråga. Jag vägleder gärna. Självklart ska man våga prova nya saker, men är man osäker kan man be om hjälp. Vad dricker du oftast eller helst själv när du är på besök i annan bar? – Jag gillar att testa nya saker så jag brukar beställa något från drinkmenyn. Det är ett bra sätt att lära känna baren. Det är kul med variation, vem vet man kanske hittar en ny favorit. Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot? – Detta kanske inte är en trend men jag ser fram emot den dagen gemene man lär sig uppskatta dryck i måtta. Med detta menar jag att det inte är fel att dricka ett glas vin till maten på vardagen eller att unna sig en drink eller två. Att istället för att samla alla enheter till en och samma kväll då man super skallen av sig så ser jag gärna en framtid då man avnjuter dryck då och då utan målet att fullast vinner. Vad dricker du oftast eller helst själv när du är på besök i annan bar? – Jag brukar försöka ett par signaturdrinkar men också en bra Manhattan eller en Negroni. HEDDA BRUCE Tjoget, Stockholm ROBIN NOCKMAR & JAKOB BRAVO Pig N Hen, Norrköping Vad är din hemlighet som bartender? – Berättar jag det är det ju inte hemligt längre. Men förutom det är jag väldigt ödmjuk och bra på att ta hand om mina gäster och se deras behov. Berätta om din bar. – Det är jag och fyra väldigt duktiga och fina killar som jobbar i baren på Tjoget. Vi jobbar med att leverera bra service och att alla ska känna sig hemma och välkomna tillsammans med väldigt bra drinkar som alltid håller samma nivå. Önskebeställning? – När en gäst ler och säger tack. Och att gästen känner sig nöjd med vad den fått efter sin beställning. Det är ju trots allt den som ska dricka det. Vad dricker du oftast eller helst själv när du är på besök i annan bar? – Oftast dricker jag något spritigt. Antingen från barens meny eller något klassiskt. Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot? – Att fortsätta tänka på servicen, leverera det gästen faktiskt vill ha och inte se från vad man själv som bartender vill ha i glaset. – Och mer tänk på miljön såklart! Trender är ofta något som kommer och går dock. Men dessa hoppas jag stannar för alltid. Vad betyder det att bli nominerad som bästa bartender i BCA? – Det betyder otroligt mycket! Jag är väldigt glad att ha blivit nominerad. Det är väldigt kul att vara uppskattad. Och denna gång av Sveriges barelit. 19 Vad är er hemlighet som bartenders? – Vår hemlighet är teamet, vi är ett starkt team som satsar på samma mål och strävar efter hög kvalitet. Vi har hög standard på produkten och sätter alltid gästen i fokus. Berätta om er bar. – Vi är en bar med skön stämning där alla är välkomna. Det är ofta fullt ös, speciellt på kvällar och helger. Vår bar är fokuserad på cocktails, där vi säljer de flesta från vår egna meny. Vi har nio olika öltappar som byts ut regelbundet, så det finns alltid bra öl att släcka törsten med också. Önskebeställning? – Vi har nog ingen direkt önskebeställning, så länge vi får göra gästen nöjd är vi glada! Vad dricker ni oftast eller helst själva när ni är på besök i annan bar? – Oftast tar man något från deras drinklista, brukar alltid vara de mest spännande och smakfulla drinkarna. Annars en klassiskt Daquiri eller bärs och järn. Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot? – Hållbarhet och miljötänk är en trend som man ser i världen som även tagit sig till Sverige. Det är något vi tror kommer komma till hela Sverige. Se över miljövänliga alternativ och skaffa sig större medvetenhet om hur man handskas med råvarorna och svinnet i baren.