BD 1
ALEX SKÄRLÉN Bar Hommage, Stockholm Vad är din he
mlighet som bartender? – Berättar jag så är det väl ingen hemlighet... Men jag tycker väldigt mycket om mitt jobb. Berätta om din bar. – En bra kvartersbar vid Mariatorget som har de bästa stammisarna och ett grymt barteam. Önskebeställning? – Red Hook, Croque Monsieur och ett glas Vin Rouge. Vad dricker du oftast eller helst själv när du är på besök i annan bar? – Brukar försöka att testa drinkar från andras menyer men gillar även mycket klassiker och vin. Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot? – Hoppas hela industrin fortsätter framåt generellt och fortsätter att fokusera på kvalité och bra service. Vad betyder det att bli nominerad som bästa bartender i BCA? – Superkul och jättesmickrande. MATHIN LUNDGREN Teaterbaren, Stockholm Vad är din hemlighet som bartender? – Vet inte om det är en direkt hemlighet men jag gillar verkligen mitt jobb. Berätta om din bar. – Jag driver sedan cirka 4 år Teatergrillens bar Teaterbaren på Nybrogatan 3 i Stockholm. Vi strävar efter att servera god mat och dryck i en avslappnad miljö. Önskebeställning? – Jag gillar att göra klassiska drinkar så bra det bara går så det bästa är när jag får göra just det. Gärna drinkar som gästen har druckit många gånger förut. Vad dricker du oftast eller helst själv när du är på besök i annan bar? – Jag uppskattar klassisker som Gimlets, Daiquiris och inte minst Negronis. Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot? – Jag tror och hoppas att vi bara har sett början på hållbarthetsfokus i barer världen över och sen tror jag att alkoholsvaga och alkoholfria drinkar kommer explodera. 20 MARTIN ALEXANDERSSON Zamenhof, Göteborg Vad är din hemlighet som bartender? – Jag har ingen större hemlighet mer än att försöka hålla en servicenivå som man själv skulle vilja ha. Det som skiljer en bra bartender från en dålig är hur högt eller lågt deras serviceribba ligger. Så det är väl kanske det som är min hemlighet då. Berätta om din bar? – En modern mötesplats för alla sorters människor. En plats där man kan tillbringa hela dagar utan att man kommer bli uttråkad, vare sig du så letar efter cocktails, öl, mat eller aktiviteter genom klassiska arkadspel. Vi har allt. Önskebeställning? – Den enda önskan i beställningar jag har är att man som gäst har lite känsla på var man är någonstans. Är man i ölbaren beställer man inte cocktails och vice versa. Vad dricker du oftast eller helst själv när du är på besök i annan bar? – Kommer lite tillbaka till det om önskebeställning, om jag går till en ölbar dricker jag öl och om jag går till en cocktailbar dricker jag cocktails. Om känslan på just den baren du går till är på topp så spelar det ingen roll vad det är för bar. Men då måste man också känna av vad det är för typ av bar. Sen är det bara att köra! Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot? – Man kan nog nörda ner sig rätt mycket i olika bartrender hit och dit men jag tror den största bartrenden är att servicenivån kommer att höja sig överlag på alla barer runt om i landet. Vilket i sig är den roligaste trenden hittills då allt kommer bli bättre. LINUS MORGAN Tap Room, Stockholm Vad är din hemlighet som bartender? – Min hemlighet som bartender är ingen hemlighet, då det handlar om att vara totalt öppen och genomskinlig i det du gör, både i service och det du skapar i drinkväg. Ingen av våra drinkar är några hemligheter utan allt du behöver göra är att be om ett recept så kommer du att få det av oss, samma sak med min service, så det handlar om att vara öppen mot alla genom att vara dig själv, vi är inte här för att låtsas utan för att dela med oss av oss själva och det vi har skapat. Vår upplevelse är din upplevelse. I själva skapandet så försöker vi skapa en upplevelse genom igenkänning i smaker, textur och doft och även använda oss av utmanande element i våra drinkar genom ingredienser och tekniker. Exempel, fermentering, infusering och klarifiering. Berätta om din bar. – Tap Room Kungsholmen är Clarion Amarantens cocktailbar, vi är en highvolume-bar med runt 130 sittplatser, där det kan vara högt tempo, välgjorda goda cocktails, skön stämning genom djs och livemusik. Cocktailmenyn består av 20 cocktails uppdelade i tre segment, det är "Cocktails på Tap", där vi jobbar med tre olika cocktails, alltid klassiker och highballs sen har vi "Signatures". Dessa 12 cocktails är våra signaturdrinkar, alltså vad vi har skapat för denna säsong. Sen har vi "Always on Tap Room" och där hittar vi fyra drinkar som på något sätt har stått ut under årens gång, de byts sällan ut och det är drinkar som har varit för bra för att vi skall skrota dem, bara för att vi byter meny. Önskebeställning? – Min drömbeställning att få i en bar handlar bara om vem som står framför mig, jag vill få en beställning som är helt ärlig utifrån vad personen själv vill ha, och därifrån kommer jag göra mitt bästa för att möta eller överträffa gästens förväntningar. Vad dricker du oftast eller helst själv när du är på besök i annan bar? – Ofta en helt vanlig Daiquri, ljus rom, lime och socker det är inte svårare än så. Om jag inte vill ha en Daiquri så beställer jag en Negroni. Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot? – Den bästa trenden jag ser just nu är att gemene man börjar bli mer och mer intresserad för vad som sker bakom en bar, och vi stöter på fler gäster som har bra koll på sin favoritcocktail och har ofta exakt preferenser i hur de vill ha den serverad. Annars i alkoholväg så har detta året handlat mycket om Aperitif och Aperitivo, och det är en trevlig trend då man ofta får drinkar som blir med lägre alkoholhalt, vilket gör att man kan dricka fler drinkar och få en större upplevelse genom fler smakupplevelser.