BD 1
MATTIAS BORG Paradiso, Stockholm Vad är din hemli
ghet som bartender? – Ta hand om gäster på samma sätt som du själv vill bli behandlad. Lämna ditt privatliv vid dörren av jobbet. Ödmjukhet, man måste inte visa att man är bäst på allt. Fingertoppskänsla. Berätta om din bar. – Min bar är i mitt tycke den mest genuina kvarterskrogen. Vi har ett fokus på rom och mat som kopplar södra Europa. Vårt fokus är att kapsla Mariatorgets Miami, i både musik och atmosfär. Önskebeställning? – Ett leende och tack. Vad dricker du oftast eller helst själv när du är på besök i annan bar? – Oftast det de har. Jag tar inte med mig något. Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot? – Servicenivån går upp och skapa drinkar mera för gästerna du vill ha i baren eller gästen du har i baren. JOHANNES KINCH Tweed, Stockholm Vad är din hemlighet som bartender? – Jag har nog ingen hemlighet men jag skulle nog vilja säga att jag är väldigt mån om mina gäster och ser till att de får en upplevelse de inte ska glömma när de varit och besökt den bar jag jobbar i. Jag är väldigt målmedveten om att gästen ska få en fantastiskt bra, god och eventuell rolig drink och en härlig upplevelse. Berätta om din bar. – Tweed är en extremt komfortabel bar belägen i Gamla Stan med endast sittande service i 29 bekväma Chesterfield-fåtöljer. Ett stort urval av sprit med över 600 etiketter är svårslaget i Sverige. En vinkällare med över 3 000 olika viner belägen i restaurang Djurets lokal. En av få barer i Sverige som nästan endast tar emot bokningar. Önskebeställning? – Tror jag måste säga att när en gäst beställer en till likadan drink. Det betyder att drinken måste ha varit väldigt bra och då har vi som bartenders gjort ett bra jobb. Vad dricker du oftast eller helst själv när du är på besök i annan bar? – Jag brukar dricka ett par olika drinkar, minst en från listan på baren jag befinner mig på för att kolla deras signaturdrinkar. – Annars har jag tre go-to drinkar som jag brukar vilka testa. Old Fashioned, Daiquiri och Ramos Gin Fizz. Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot? – Jag tror och ser fram emot att folk och bartenders kommer fortsätta göra sina egna produkter! I mitt tycke så är det egengjorda produkter som gör drinkar ännu mer spännande. Bara man kan få förklarat för sig hur tanken är bakom drinken så att man förstår. AJ GORMLEY Stranger, Göteborg Vad är din hemlighet som bartender? – Kvaliteten på service. Bra drinkar håller gästerna glada men bra service gör att de kommer tillbaka. Berätta om din bar. – Stranger är enligt mig en fantastisk bra bar som serverar jättebra cocktails utan att vara något fancy. Vi har en cocktailbar med sittplatser under de första fem timmarna av kvällen och byter över och får lite mer partyvibb under de sista fyra, men vi behåller samma kvalitet på drinkar och service hela natten lång. Om du inte har varit på besök hos oss tidigare, kika efter den svarta dörren med Strangers dörrklocka och var beredd på en baksmälla. Önskebeställning? – När någon kommer till baren och vet vad de vill ha, det är min önskebeställning. Det behöver inte vara en specifik cocktail för att det ska vara perfekt, men en idé. En smak, en stil, en spritsort eller hur något känns i munnen fungerar fint. Vad dricker du oftast eller helst själv när du är på besök i annan bar? – Deras signaturdrink. Något jag inte kan få i en annan bar. Jag är alltid intresserad av vad kreativa hjärnor på andra barer har hittat på. Plus Gin Rickies. Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot? – Det är svårt att förutsäga cocktailtrender, men vad jag skulle vilja se mer av är grönsaksingredienser. Jag är en jättefan av jordiska smaker. 21 ROBERT SANDQVIST senast Lilla Örebro, Örebro Vad är din hemlighet som bartender? – Som bartender i så många år som mig då har man för mycket hemligheter… men en styrka är att jag aldrig bli nöjd och alltid vill lära och blicka framåt! Berätta om din bar. – Just nu frilansar jag som ”Booze gigolo” (konsult) då jag sålt mina ställen. Jag kör gästspel och jobbar åt lite olika spritmärken så det har blivit mycket romprovningar… Önskebeställning? – Alltid kul om gäster beställer de cocktails man satt på menyn och vill ha flera. Vad dricker du oftast/helst själv när du är på besök i annan bar? – Bärs och järn eller Daiquiris. Bartrend du tror kommer eller som du ser fram emot? – Jag höjer min blick och ser fram emot mera rom, annorlunda rom, rolig rom, spännande rom och sen sjuka cocktails med skruvade presentationer på dessa.