HSO 1
skyhöga. Vi inser snabbt att det behövs tid och t
ålamod för att finna fynd i dessa baracker och här bemöts vi av den ena surpuppan efter den andra. Flera babushkor verkar motvilliga till att sälja och suckar när vi går igenom högarna med kläder. Språkbarriären är dessutom ett faktum så kommunikation med händerna kan vara behändigt. Tillslut går jag därifrån med en skjorta och ett linne för 10 ukrainska hryvnia styck, motsvarande ungefär 3 svenska kronor. Middag blir det på Mama Manana. Det kryllar av georgiska restauranger i staden och Mama Manana har bra betyg på Trip advisor. Mysfaktorn är hög. Jag äter sallad med valnötskräm och ostbrödet chatjapuri som smeker gomen. Rekommenderas varmt! Kvällen avslutas med en barrunda som börjar på Kosatka och avslutas med drinkar på Living Room i historiska kvarteret Podil – ett mysigt ställe som lockar till sig en blandning av lokalbefolkning, backpackers och expats. Vi träffar en fransk adrenalinberoende “krigsjournalist” som blir stött när jag ifrågasätter hans motiv för att välja yrket, och en ukrainare som menar att det bästa sättet att bota depressioner på är att gå tillbaka och lyssna på den musiken man diggade som tonåring. För honom var det Green Day. Dag två sover vi ut och börjar dagen med att vandra runt på huvudgatan Khreshatik. Vi kollar i souvenirbutiker fyllda med matryoshkadockor i underjordiska gångar (på många ställen behöver man nämligen gå under marken för att komma över till andra sidan gatan) och passerar självständighetstorget Majdan som ockuperades under revolutionen som utbröt 2013. Sedan slår vi oss ned 21