Hemlagat Aktuellt, produkter, tips, intervjuer.
Hemlagat Vad ska vi ha till middag?! Zeina Mourtad
as filosofi för att få fart på fantasin för middagsmaten må
behövde inte vara avancerat eller svårt, något so
m lade grunden till hennes egen matfilosofi. — Det kunde vara linssoppa, men lagad från grunden. Så jag växte upp med hemlagad mat varje dag, och fick med det ett naturligt matintresse. Att man skulle hjälpa till i köket var självklart. — Handla, diska, skala mandlar och hacka lök. Det är också hennes mammas matlagning som har haft störst inflytande på Zeinas eget sätt att laga mat — enkelt och med influenser från hela världen. Hur skulle du beskriva din mammas mat? — Mina föräldrar var väldigt stolta K 16 He lm agat ocken, bloggaren och kokboksförfattaren Zeina Mourtadas kall är att sprida matglädje, minska stressen kring matlagning och inte minst — göra oss lika nyfikna hemma i våra egna kök som när vi slår oss ner på restaurang. — I Sverige är vi fantastiska på att ta till oss influenser från andra delar av världen när det handlar om att äta på restaurang. Men när vi ska laga mat själva är det svårare. Den tröskeln vill jag hjälpa folk att komma över, säger Zeina Mourtada. Vi sitter i höstsolen på Zeinas terrass i Sollentuna. Hemmet är ett rött radhus omgivet av skog, nära Rösjön och med förskolan runt knuten. I den här idyllen har hon bott med sin familj sedan 2018, och hon stormtrivs. — Det var inte hållbart att bo i lägenhet med tre barn och jobba hemifrån som jag gör, så jag ville flytta till hus. Zeina beskriver att hon har så trevliga grannar, och medger att hon är något av en lokal kändis.För matintresserade blev Zeina känd 2015 då hon fick ta emot matbloggspriset Folkets val 2015 för sin blogg Zeinas Kitchen. Sitt stora genombrott fick hon 2018 när hon gjorde sin debut i TV4:s Nyhetsmorgon. Sedan dess har det rullat på med kokböcker, matlagnings-tv och fler priser. Zeina är född och uppvuxen i Sierra Leone och Sverige med libanesiska föräldrar. Hon beskriver att maten har varit en central del i hennes liv redan från början. Att äta bra var A och O, men det över det libanesiska köket, och mamma lagade autentisk libanesisk mat som hon hade lärt sig av min mormor som i sin tur hade lärt sig av sin mamma. Men mamma lagade även mat från andra delar av världen, som Västafrika och Ostasien. Och när vi kom till Sverige i slutet av 1980-talet var hon snabb med att anamma det svenska köket. Det är henne jag och mina syskon har att tacka för att vi äter allt, och hennes kärlek till mat och sättet hon serverade den på har inspirerat oss. När du slog igenom med din matlagning sa du att du fyllde ett behov? — Främst handlade det om att jag lagade okomplicerad vardagsmat från Mellanöstern och Västafrika som var autentisk. Ingen annan hade gjort det, och det var många i Sverige som uppskattade det. Och när jag hamnade i tv-rutan för första gången, vilket var så sent som 2018, hade ingen sett en kvinna laga mat i slöja tidigare, de flesta kockar i tv var vita män, så / Forts. sid 18 I Zeinas kök Hösten är säsong för kål och rotfrukter, hur använder du det i din matlagning? — Jag älskar kål, särskilt grönkål. Jag bryter den med händerna, blandar med olivolja, citron och salt, och vänder ned i sallad. Grönkål är också supergott i potatismos, soppor och grytor. Rotfrukter, som palsternacka och selleri, river jag ned i köttfärssås. Favoritkrydda? — Paprikapulver. Det är lite sött, pepprigt och bara finns där utan att ta över. Det är inte för starkt och ger dessutom fin färg. Vad lagar du när du gör mat bara till dig själv? — Jag älskar bönor, så om jag vill att det ska gå snabbt fräser jag lök, chili, tomat och blandar i kidneybönor och lite spiskummin. Det får gärna vara jättestarkt. Och så sätter jag mig och äter framför tv:n!
Hemlagat En liten kryddguide. I butikshyllorna fin
ns mängder av smakmöjligheter i kryddform. Du får tipsen oc
Hemlagat En kamouflerad delikatess. En risotto, en
soppa, en höstsallad, några rostade och så en tarte tartin
Hemlagat Gammal och ny ost: Spännande historia och
välsmakande trender. Följ med på en historieresa, och beka
Hemlagat Vi hälsar på hos köttbonden. Vi besöker K
ällingby Gård, som levererar nötkött till Garants Kravmärkt
Hemlagat Baka bröd på pumpa. Ett kryddigt bröd att
bryta och dela.