Hemlagat Aktuellt, produkter, tips, intervjuer.
Hemlagat Vad ska vi ha till middag?! Zeina Mourtad
as filosofi för att få fart på fantasin för middagsmaten må
Mod och matglädje Möt Zeina Mourtada / Recept Jor
dnötsgryta från Ghana ”Jordnötsgryta är en klassiker i hela Västafrika som tillagas på olika sätt. En personlig favorit är nkatenkwan, även kallad peanut soup. Originalet lagas med kassavablad men här använder vi färsk bladspenat.” Tips! Ibland får ju matlagning ta tid, det är väl matkärlek om något!? En rätt att planera in för den där dagen du är ledig, slutar tidigt eller jobbar hemma. Gör annat när grytan kokar (släng in en tvätt, gör läxorna med barnen, jogga en runda eller läs en bok …). 6 port / ca 3 h Du behöver c a 1 kg kött lämpligt för gryta (t ex högrev eller kycklingklubbor), skuret i fina bitar 2 gula lökar, en grovhackad och en skuren i fina tärningar 4 vitlöksklyftor, grovhackade f ärsk ingefära (ca 1,5 cm), riven 2 –3 morötter, skurna i slantar 1 –3 habanero (justera hetta efter smak), grovhackade 4 –5 färska tomater, grovhackade, eller 400 g krossade tomater på burk 3 00 g jordnötssmör 2 buljongtärningar eller 2,5 msk fond (gärna höns- eller kött-) 5 –6 dl vatten salt och peppar c a 150 g färsk bladspenat Servera med ris, potatismos, couscous eller bröd 1. Riv ingefära, hacka lök, habanero, vitlök och färsk tomat grovt. Lägg grovhackad lök, ingefära, vitlök, habanero och färsk tomat eller krossad tomat i en mixer och mixa fint. 2. Hacka den andra löken till små tärningar, skär köttet i bitar och morot i slantar. 3. Hetta upp olja i en rymlig gryta och stek köttet tills det får en fin stekyta. Vänd i lök och stek tills löken mjuknar. Vänd i morot och stek lite till. Vänd i den mixade tomat- och chilipastan och fräs under ständig omrörning i ca 4 min. 4. Lös upp buljong i 5 dl kokhett vatten i en skål. Vänd i jordnötssmöret och blanda tills det löses upp. Häll buljong och jordnötssmör över köttet, blanda och låt koka upp. Sänk värmen och låt grytan koka under lock i ca 1–1,5 h. Rör runt i grytan med jämna mellanrum och se till att den inte bränns vid i botten av grytan, späd eventuellt ut med mer vatten vid behov. Smaka av med salt och peppar. 5. Vänd i bladspenat och låt grytan puttra ca 20–30 min. Servera med önskat tillbehör. Koreansk pizza ”Min egen tolkning av koreansk bulgogi-pizza — en pizza som är söt, het och syrlig på en och samma gång.” Tips: Förbered färsen en dag innan. Du kan också passa på att göra mer av den goda färsen när du ändå är i gång och servera den med ris nästa dag. Lägg ris i en skål, toppa med färs, broccoli, sesamfrön och sweet chili-sås. 4 port / ca 45 min Färdig pizzadeg eller pizzabotten för 4 pizzor Topping 5 dl ost, riven 1 grön paprika, hackad 1 röd eller gul lök, hackad 8 st färska champinjoner, skivade 1 dl kimchi (valfritt) 1 salladslök, skivad Tomatsås 3 00 g passerade tomater / Forts. sid 22 1 msk sambal oelek en nypa salt Koreansk färs 5 00 g färs av valfri sort (kötteller vegofärs) 3 vitlöksklyftor, hackade olja till stekning Sojasås 1/2 dl söt soja (alt 1/2 dl råsocker) 1/2 dl soja, japansk Hemlagat 21
Hemlagat En liten kryddguide. I butikshyllorna fin
ns mängder av smakmöjligheter i kryddform. Du får tipsen oc
Hemlagat En kamouflerad delikatess. En risotto, en
soppa, en höstsallad, några rostade och så en tarte tartin
Hemlagat Gammal och ny ost: Spännande historia och
välsmakande trender. Följ med på en historieresa, och beka
Hemlagat Vi hälsar på hos köttbonden. Vi besöker K
ällingby Gård, som levererar nötkött till Garants Kravmärkt
Hemlagat Baka bröd på pumpa. Ett kryddigt bröd att
bryta och dela.