Hemlagat Aktuellt, produkter, tips, intervjuer.
Hemlagat Vad ska vi ha till middag?! Zeina Mourtad
as filosofi för att få fart på fantasin för middagsmaten må
Möt Zeina Mourtada Mod och matglädje 7. Lyft över
pizzan på den varma plåten i ugnen. Grädda i ugnen i ca 8–10 min. Toppa med salladslök och servera. Lax med tahinisås ”Saftig laxfilé toppad med krämig sås på tahini, syrlig persiljesallad och krispiga valnötter, en magisk kombination.” 6 port / ca 50 min c a 1,2 kg laxfilé (eller laxsida) 1 tsk spiskummin 1 tsk cayennepeppar (kan uteslutas om man inte vill ha hetta) / Forts. från sid 21 1 msk färsk ingefära, riven (alt 1 tsk torkad ingefära) 2 tsk sesamolja 1 tsk chiliflakes 1. Hacka paprika och lök. Skiva champinjonerna och salladslöken. 2. Blanda i en skål ihop ingredienserna till tomatsåsen. 3. Sätt ugnen på högsta värme (275 grader) och välj att värmen ska komma från nedre delen av ugnen. Ställ en plåt på nedersta falsen och stäng luckan. Låt ugnen bli ordentligt varm, i 15 min. 4. Koreansk färs: Blanda ihop alla ingredienser till sojasåsen. Sesamolja kan lätt ta över i smak, så ta inte mer än nödvändigt. Ställ såsen åt sidan. Hacka vitlök. Hetta upp olja och stek färsen tillsammans med vitlöken under omrörning. När färsen fått färg och börjar smula sig tillsätter du sojasåsen. Rör om och låt sjuda på medelvärme i ca 5 min. Smaka av och tillsätt eventuellt mer soja eller salt. Tips: För mild smak på färsen kan du utesluta chiliflakes och ersätta med lite paprikapulver. Vid servering kan den som vill addera chiliflakes. 5. Kavla ut degen, alternativt lägg färdig pizzabotten, på bakplåtspapper. 6. Bred tomatsåsen på pizzan, toppa med ost, färs, grönsaker och kimchi. 22 Hemlagat 1/2 tsk paprikapulver 1 citron, pressad 3 msk olivolja salt och peppar Tahinisås ¾ dl ljus tahini (sesampasta) 1 dl turkisk yoghurt 1 vitlöksklyfta, riven 1 citron, saften av 1/2 tsk salt Persiljesallad c a 2 dl persilja, finhackad 1 röd paprika, hackad 1 –2 st röda chili (valfritt), hackade 1/2 rödlök, hackad 1 citron, saften av 1 msk sumak (syrlig krydda) salt och peppar Garnering 1 dl valnötter, grovhackade (kan ersättas med 1/2 dl pinjenötter) balsamico nypressad citron 1. Förbered laxen: Lägg laxen i en ugnsform. Krydda med spiskummin, cayennepeppar, paprikapulver, salt och peppar. Gnid in kryddorna lite försiktigt i laxen. Pressa citron och ringla olivolja över laxen. Låt stå och gotta till sig en stund i rumstemperatur medan du fixar toppingen. 2. Tahinisås: Lägg tahini, citron, vitlök och salt i en skål. Vispa tahinin fluffig med en handvisp eller gaffel. Tahinin kommer att ändra konsistens från rinnig till krämig. Tillsätt turkisk yoghurt och blanda. Smaka av med salt. Ställ i kylen en stund. 3. Valnötter: Rosta i någon sekund i en helt torr stekpanna, inte för hårt, då kan de bli bittra. Grovhacka och ställ åt sidan. 4. Persiljesallad: Hacka persilja och paprika. Hacka rödlöken i små tärningar. Finhacka chili. Blanda persilja, rödlök, chili, citronsaft, sumak, salt och svartpeppar. Låt stå i rumstemperatur medan du tillagar laxen. 5. Värm ugnen till 200 grader. Tillaga laxen mitt i ugnen i ca 15–17 min. Ta ut och låt svalna. Bred tahinisåsen jämnt över laxen. Toppa med persiljesallad-en och valnötterna. Droppa över lite balsamico och citronsaft. Filippinsk kyckling adobo ”Så fulladdad med smak, och ändå få ingredienser. En perfekt rätt att preppa dagen innan, då kycklingen gärna ska marineras över natten i kylskåpet — eller välj det snabba alternativet.” 4 port / marinering ca 10 h alt 30 min + tillagning ca 1,5 h 4 st kycklingklubbor 1 röd eller gul lök, hackad olja till stekning ca 1 1/2 dl vatten Marinad 1 dl japansk soja 1/2 dl vitvinsvinäger 6 vitlöksklyftor, grovt hackade 1 msk hela pepparkorn, sichuanpeppar eller svartpeppar 1. Dela kycklingklubborna tvärs över, lår och ben ska vara för sig. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Vänta med att smaksätta med salt, det tillsätter du när du tillagar kycklingen. Häll marinaden över kycklingen och låt den marineras: Allra godast blir det om kycklingen får marineras i kylen över natten. Om du inte har tid kan du låta den stå i 30 min i rumstemperatur. 2. Hetta upp olja i en stekpanna med höga kanter. Ta ur kycklingen från marinaden och stek den tills den får / Forts. sid 24 3 lagerblad 2 msk rörsocker salt Servera med ris f ärsk chili, koriander eller salladslök till garnering
Hemlagat En liten kryddguide. I butikshyllorna fin
ns mängder av smakmöjligheter i kryddform. Du får tipsen oc
Hemlagat En kamouflerad delikatess. En risotto, en
soppa, en höstsallad, några rostade och så en tarte tartin
Hemlagat Gammal och ny ost: Spännande historia och
välsmakande trender. Följ med på en historieresa, och beka
Hemlagat Vi hälsar på hos köttbonden. Vi besöker K
ällingby Gård, som levererar nötkött till Garants Kravmärkt
Hemlagat Baka bröd på pumpa. Ett kryddigt bröd att
bryta och dela.