Hemlagat Aktuellt, produkter, tips, intervjuer.
Hemlagat Vad ska vi ha till middag?! Zeina Mourtad
as filosofi för att få fart på fantasin för middagsmaten må
Hemlagat En liten kryddguide. I butikshyllorna fin
ns mängder av smakmöjligheter i kryddform. Du får tipsen oc
Hemlagat En kamouflerad delikatess. En risotto, en
soppa, en höstsallad, några rostade och så en tarte tartin
Hemlagat Gammal och ny ost: Spännande historia och
välsmakande trender. Följ med på en historieresa, och beka
Från prästost till paneer Följ med på en smakrik
ostresa där det tillverkas mest ost. ”Hur ska man kunna styra ett land som har tvåhundrafyrtiosex olika ostsorter?”, ska den tidigare presidenten Charles de Gaulle en gång ha uttryckt. Det var dock ett tag sedan, i dag sägs Frankrike ha mer än 400 ostsorter. De största kändisarna är brie, camembert, roquefort och chèvre. S verige är sedan många hundra år ett ostälskande land. En av de första, mer kända, ostarna i Sverige var ”kyrkans ost”, prästosten. Måltidsexperter tror att prästosten började tillverkas någon gång under medeltiden. För mjölkbönderna bestod dåtidens skattebetalning av ost, därav namnet prästost. En annan ost som funnits med länge är herrgårdsosten som började göras runt år 1790. Norrlands stora stolthet, västerbottenosten, skapades av mejerskan Ulrika Eleonora Lindström år 1872, medan den populära grevéosten dök upp på den svenska ostscenen först under mitten av 1960-talet. Nationella oststoltheter Även på andra håll i världen har man sina egna nationella oststoltheter. Spanien har sin mahón och manchego, Italien sin parmesan, gorgonzola och mozzarella. Schweiz stoltserar med sin emmentaler och gruyère, för att inte tala om nationalrätten och osten raclette. Tjocka skivor av stekost hälls över kokt potatis och ackompanjeras av diverse tillbehör, alltifrån lufttorkad skinka, inlagd gurka och syltlök, till räkor, majskorn, salami och peperoni. Viktigast är dock kryddblandningen av svartpeppar, muskotnöt och paprikapulver. Schweiz gör anspråk på ostfonduens ursprung, men också Frankrike hävdar att den varma och krämiga ostblandningen, som värms upp i en ”caquelon” — en sorts gjutjärnsgryta — härstammar från den franska delen av alperna. Frankrike är dock med största sannolikhet det land Från trådig mexikansk till luftig paneer Även utanför Europa älskar man sin inhemska ost. Mexiko har sin oaxaca, en trådig ost som påminner om mozzarella och som används i varma rätter som quesadillas och tacos. I kalla rätter används gärna queso fresco, som påminner om fetaost, men som är mindre salt. En populär ostspecialitet från Mellanöstern är labneh, färskost gjord av yoghurt. Labnehbollar, inlagda i olivolja, går att hitta i din matbutik, både naturell och med mynta. Färskostbollarna är också enkla att göra själv hemma. Se tips på nästa sida. Paneer är en mild och luftig färskost som används i många indiska rätter, inte minst passar den bra i grytor eftersom ostens konsistens drar åt sig mycket kryddsmak. Har du provat den i den vegetariska rätten palak paneer? Paneer finns i din matbutik, men går också att tillreda i hemmaköket — på bara tre ingredienser: mjölk, citron och salt. När det gäller de flesta osträtter är det inte så noga att du använder just den ost som står i receptet. Våga experimentera och ersätt med den ost du har hemma. Vill du laga palak paneer och har inte paneer hemma — använd tofu, halloumi eller fetaost. Är parmesanen slut när du vill toppa pastan, riv över västerbotteneller prästost. Och testa att riva fetaost i stället för queso fresco över texmexrätten. Vi kan ju låna och mixa varandras ostkulturer! / forts. s. 28 Hemlagat 41
Hemlagat Vi hälsar på hos köttbonden. Vi besöker K
ällingby Gård, som levererar nötkött till Garants Kravmärkt
Hemlagat Baka bröd på pumpa. Ett kryddigt bröd att
bryta och dela.