Hemlagat Aktuellt, produkter, tips, intervjuer.
Hemlagat Vad ska vi ha till middag?! Zeina Mourtad
as filosofi för att få fart på fantasin för middagsmaten må
Hemlagat En liten kryddguide. I butikshyllorna fin
ns mängder av smakmöjligheter i kryddform. Du får tipsen oc
Hemlagat En kamouflerad delikatess. En risotto, en
soppa, en höstsallad, några rostade och så en tarte tartin
Hemlagat Gammal och ny ost: Spännande historia och
välsmakande trender. Följ med på en historieresa, och beka
Hemlagat Vi hälsar på hos köttbonden. Vi besöker K
ällingby Gård, som levererar nötkött till Garants Kravmärkt
Från gård till butik Goda val för djur & natur in
te alla dessa arter, men betet gynnar ändå de värdefulla växterna. — Det kan finnas upp till 50–60 olika sorters växtarter per kvadratmeter på ett naturbete. På sätt och vis kan man säga att naturbeteshagarna är Sveriges regnskog, säger Håkan. Att djuren får gå ute och beta i sin naturliga miljö stora delar av året är en av flera förutsättningar för att gårdens köttproduktion ska kunna bli Kravcertifierad. — Naturbete är inte bara den mest naturliga S olen strålar över ladugårdstaket. Höstvetet vajar på fälten och i hagen bredvid betar köttkor. Vallhunden Exit cirkulerar uppmärksamt kring flocken. Det är en vanlig arbetsdag för Exit och hans husse — köttbonden Håkan Carlborg, på Kravmärkta Källingby Gård strax utanför Knutby i Uppland. Gården är en av flera certifierade gårdar som levererar nötkött till Garants Kravmärkta köttprodukter. Håkan är fjärde generationens bonde. Källingby Gård har gått i arv sedan hans farfars far tog den i bruk i början av 1900-talet. — Jag är uppvuxen här på gården. När jag var liten åkte jag med pappa i traktorn och hängde med honom i ladugården. För mig var valet att ta över gården ganska självklart. Lika självklart var det för Håkan att han skulle driva gården på ett ekologiskt vis. Redan på slutet av 1980-talet började hans pappa att ställa om till naturliga odlingsmetoder och tog det arbetet vidare bit för bit tills gården slutligen kunde drivas helt ekologiskt. 1988 blev gården också Kravmärkt. På Källingby Gård finns drygt 120 djur: en blandning av köttkor, deras kalvar och ungdjur. Här går kor, tjurar och kalvar på så kallat naturbete, med andra ord äter djuren bara det som växer i hagarna runt gården under sommarhalvåret. På vintern får de foder i form av ekologiskt odlat ensilage, vallväxter som konserverats med hjälp av naturlig mjölksyrejäsning. Naturbetesmarkerna runt gården är som en mosaik av träd, buskar och öppen mark och kohagen ett böljande hav av blommande örter, olika gräsarter och vilda blommor. Här växer gullviva, liten blåklocka, solvända, darrgräs, Adam och Eva, mandelblom och jungfrulin. Djuren äter 44 He lm agat födan för nötkreatur, säger Håkan. När djuren betar tar de också hand om marken och vi kan bevara Sveriges öppna landskap och den flora som växer här. De gräsätande djuren gör ett viktigt jobb där de går omkring bland stenar och träd. Men fördelarna slutar inte där, förklarar Håkan. När korna får går ute, drar de till sig flugor och andra insekter, som blir föda till andra djur som exempelvis fåglar. Betesmarken drar i sin tur till sig vilda djur som harar och rådjur. Den naturliga näringskedjan bevaras, och hagarna kan fortsätta frodas. — Man brukar kalla det för mularnas mångfald, skrattar Håkan och visslar på Exit, som med sina öron avvaktande vända bakåt lagt sig framför en klunga ungdjur. Exit, av rasen working kelpie, har ett viktigt jobb på gården och tar sin / Forts. sid 50 Om Håkan Yrke: Bonde och lantmästare Utbildning: Jordbruksutbildning Bor och arbetar: Källingby Gård, utanför Knutby, Uppsala
Hemlagat Baka bröd på pumpa. Ett kryddigt bröd att
bryta och dela.