Hemlagat Aktuellt, produkter, tips, intervjuer.
Hemlagat Vad ska vi ha till middag?! Zeina Mourtad
as filosofi för att få fart på fantasin för middagsmaten må
Hemlagat En liten kryddguide. I butikshyllorna fin
ns mängder av smakmöjligheter i kryddform. Du får tipsen oc
Hemlagat En kamouflerad delikatess. En risotto, en
soppa, en höstsallad, några rostade och så en tarte tartin
Hemlagat Gammal och ny ost: Spännande historia och
välsmakande trender. Följ med på en historieresa, och beka
Hemlagat Vi hälsar på hos köttbonden. Vi besöker K
ällingby Gård, som levererar nötkött till Garants Kravmärkt
Från gård till butik Goda val för djur & natur /
Forts. från sid 47 ” Att använda ekologiska metoder för odling av spannmål och foder till uppgift på stort allvar. Han är tränad i vallning och hans uppgift är att hålla koll på djuren, som att driva på dem om de ska flyttas från en plats till en annan. — När Exit lägger sig ner framför dem, vet de att de ska stå stilla. Exit älskar sitt jobb, säger Håkan. Exit och Håkan ska vidare till nästa hage, där köttkor av rasen angus korsad med hereford betar. En brunfläckig tjur försöker ta täten i gruppen men blir hejdad av en ko som bestämt puffar på honom med sin mule. — I kornas värld är det oftast den äldsta kon som bestämmer, berättar Håkan. Det är ett matriarkat, helt enkelt. Mycket på gården handlar om att jobba med naturen och inte mot den, menar Håkan. Att använda ekologiska metoder för odling av spannmål och foder till djuren skapar ett naturligt kretslopp, med bestämda aktiviteter för varje årstid. Djuren på gården bidrar inte bara med att rensa i hagarna och till den biologiska mångfalden, utan också med ett gårdstillverkat gödsel. Djurens gödsel är rikt på näringsämnen och gör odlingsjorden runt gården mer bördig. Gödseln korna genererat används innan sådden, på våren och hösten. Under försommaren växer rågen, höstvetet, havren, oljeväxterna och åkerbönorna, som slutligt skördas under augusti till september. Det mesta av spannmålen säljs och förädlas till olika ekologiska livsmedelsprodukter. Håkan är en miljöengagerad och passionerad bonde. 2020 fick han ta emot utmärkelsen Ekoböndernas Ekobonde. Han går också längre än kriterierna för Kravmärkta gårdar. Att på alla tänkbara sätt minska gårdens klimatavtryck är något mycket viktigt för honom. — Jag kör maskinerna på förnybar diesel för att minska koldioxoídutsläpp och elektrifierar de maskiner jag kan. Hans ambition är att gården ska bli helt klimatpositiv. — I vår familj brukar vi säga att vi vill lämna ifrån oss gården till nästa generation i ett bättre skick än när vi tog över den. Att driva ekologiskt lantbruk innebär dock ett hårt arbete, i stort sett en ständig närvaro på gården. Och vädret kan sätta en hel skörd på spel. Årets sommar var varm och avsaknaden av regn har lett till brist på det naturliga foder som Håkan vanligtvis skördar under sensommaren för att ge djuren under vinterhalvåret. I normala fall är gården självförsörjande, och för att kretsloppet ska fungera som det ska är en lång torka en utmaning. Men Håkan drivs vidare av sitt engagemang och av sin nyfikenhet för att på olika sätt arbeta för ett hållbart lantbruk. — Det är för mina barn och deras framtid som jag hela tiden testar nya metoder för att minska gårdens avtryck på planeten. Vi har ju bara jorden till låns. / djuren skapar ett naturligt kretslopp, med bestämda aktiviteter för varje årstid.” Hemlagat 47
Hemlagat Baka bröd på pumpa. Ett kryddigt bröd att
bryta och dela.