Hemlagat Aktuellt, produkter, tips, intervjuer.
Heä k mo öna hmen höösstt! Förs Fö rsmak V j skl
”Att minska matsvinnet handlar om att förändra attityder och beteenden” Hallå där! Asim Dibrani, butikschef, Helsingborg Hemköp Stattena i Helsingborg är den Hemköpsbutik som har haft lägst matsvinn av alla butiker två år i rad. Asim Dibrani är butikschef och kan berätta om hur han och hans kolleger har arbetat med flera initiativ. Ni har de senaste två åren varit den butik som har haft lägst matsvinn av alla Hemköpsbutiker. Hur har ni lyckats med det? — Genom att arbeta på flera sätt. Dels erbjuder vi kunder 10-kronors-påsar med frukt och grönsaker som inte är helt perfekta. Vi säljer också påsar med butiksbakat bröd som blivit över från dagen innan. Vi sänker också priset på andra färskvaror som börjar närma sig bäst-före-datum. — Våra kunder kan på så vis göra prisvärda fynd och inte minst kommer maten till nytta i stället för att slängas. Ni samarbetar också med andra för att minska svinnet? — Ett exempel är en skola som hämtar frukt som på ytan kanske inte ser helt perfekt ut. Skolan vill lära eleverna att det går fint att äta den. Att minska matsvinnet handlar mycket om att förändra attityder och beteenden. — Vi samarbetar också med Tropikariet, en djurpark i Helsingborg, som hämtar frukt och grönsaker, som bruna bananer, kantstötta äpplen och tomater i paket, där kanske bara en tomat blivit dålig. Eller gurkor som blivit lite mjuka i toppen. Det blir bra mat till djuren! — Parallellt jobbar vi också ständigt med att se över våra inköp, att köpa in rätt kvantiteter, för att minimera andelen av mat som inte säljs. Hur mycket mat kan det handla om som alltså kommer till användning i stället för att bli matsvinn? — Under 2021 räddade vi exempelvis 7 270 kilo frukt och grönt. Har du matsvinnstips från ditt eget hemmakök? — Har du mat som är på väg att närma sig bäst-före-datumet i kylen? Uppfinn nya rätter av dem istället för att handla ny mat. Involvera barnen i det! — Se till att du har rätt temperatur i kylen, på så vis håller exempelvis mejeriprodukter ofta längre än datummärkningen. — Lukta och smaka — det mesta går utmärkt att äta trots att det passerat bäst-före-datumet. / He lm agat 9 Av: Jessica Johansson
Hemlagat Vad ska vi ha till middag?! Zeina Mourtad
as filosofi för att få fart på fantasin för middagsmaten må
Hemlagat En liten kryddguide. I butikshyllorna fin
ns mängder av smakmöjligheter i kryddform. Du får tipsen oc
Hemlagat En kamouflerad delikatess. En risotto, en
soppa, en höstsallad, några rostade och så en tarte tartin
Hemlagat Gammal och ny ost: Spännande historia och
välsmakande trender. Följ med på en historieresa, och beka
Hemlagat Vi hälsar på hos köttbonden. Vi besöker K
ällingby Gård, som levererar nötkött till Garants Kravmärkt
Hemlagat Baka bröd på pumpa. Ett kryddigt bröd att
bryta och dela.