Kanalen 1
2016 • Tisdag 15 NOVEMBER • VEcka 46 • NR 46 • Ka
nalen i ÖSTeRÅKeR OCH VaXHOlM 7 TIPSA REDAKTIONEN! Du är alltid välkommen att tipsa redaktionen eller skicka in egna texter och bilder. Vi förbehåller oss rätten att välja ut lämpligt material samt att korta texter. E-post: redaktionen@fixmedia.se arbete &näringsliv Johan Karlsson och Joanna Hallsjö har från och med oktober tagit över driften av Domaruddens kurs- och friluftsgård. Paret har lång erfarenhet från restaurangbranschen men övernattningsgäster, konferenser, fiskekort och bastu innebär nya och spännande utmaningar. Foto: Anders G JAkobsson Domarudden i ny regi Från och med oktober så har Johan Karlsson och Joanna Hallsjö tagit över driften av Domaruddens kurs och friluftsgård. De flyttade till Åkersberga för fyra år sedan och hade egentligen bara utnyttjat Domarudden som badplats med kompletterande glassinköp när Johan i våras hittade en annons på internet om affärsverksamheten. – Jag tog med mig prospektet under påsksemestern och funderade. Det fanns ju väldigt mycket roligt man skulle kunna göra med ett sådant här ställe. En underbar natur med oändligt många möjligheter. Dessutom hade det varit väldigt skönt att ha nära till jobbet. Så vi bestämde oss för att köra på och satsa, berättar Johan. Han och Joanna träffades på restauranghögskolan i Grythyttan för femton år sedan och är sedan dess ett par. På deras gemensamma CV står bland annat Matbaren, Ulla Winblad, Nalen, Skåvsjöholm och Farang. Det är alltså ganska mycket restaurangerfarenhet som flyttar in i köket på Domarudden. Till våren så kommer man att utöka lunchserveringen och erbjuda en dagens lunch, men att göra om serveringen till en krog med bordsservering kommer att få vänta lite. – År ett ska vi skaffa oss en överblick och helhetsbild av vad Domarudden är för något. Vi kan ju det där med att driva restaurang, men det här innebär ju så mycket mer som vi måste sätta oss in i med övernattningsgäster, konferenser, fiskekort och inte minst bastun. Jag visste ju knappt att det fanns en bastu här, men den är väldigt populär. Visste du att det kommer folk både från Södertälje och Trosa för att bada bastu här? Varje vecka! berättar Johan. Just bastun är nu mitt inne i en renovering och utbyggnad. Även övernattningsstugorna kommer så småningom att renoveras. Det är kommunen som äger Domarudden och Johan och Joanna är hyresgäster. De berättar att kommunen vill göra Domarudden mer tillgängligt och att det är skönt att ha en engagerad ägare. De har båda två arbetat på olika positioner i restaurangbranschen under många år men det här är första gången de arbetar tillsammans. – Vi är extremt olika. Jag kör på, medan Joanna bromsar upp och vill planera. Men vi kompletterar varandra bra för vi gör olika saker, sedan är det ju det här stället så pass stort att vi inte behöver gå på varandra, säger Johan medan Joanna nickar instämmande. Båda två tycker att det är viktigt med riktiga råvaror och att så långt det går välja lokalproducerat. Förändringen syns redan bakom glaset bredvid disken. Fabriksgjorda chokladbollar och halvfabrikat har fått flytta på sig och alla bullar, kakor och tårtor tillverkas numer på plats. – Det enda vi inte bakar själva just nu är brödet till baguetterna, men det kommer vi snart att ändra på, berättar Joanna, som är den som står för bakningen. Paret berättar också att de under det första året planerar att ha fyra restaurangevent där de kommer att bjuda in gäst-kockar som kommer att stå för maten. Det kommer att bli endast en sittning per tillfälle för ungefär 40 gäster. De gästande kockarna kommer själva att få välja vad de vill laga för mat och paret hoppas på stor variation. Efter maten så vill man erbjuda gästerna antingen transport till centrum eller övernattning på Domarudden. – Till sommaren så skulle vi ju vilja ha ett riktigt härligt barhäng här ute, säger Joanna och pekar ut genom fönstret där den tidiga snön redan har intagit verandan. – Jag är ju grillnörd, så till sommaren kommer det nog att grillas en del, inflikar Johan. – Sen har vi planer på att bygga en riktigt grym glasskiosk, tillägger Joanna. – Och vin, jag är ju dessutom vin-nörd, säger Johan. Tänk dig vinprovning med efterföljande transport till centrum. – Lova inte för mycket nu, suckar Joanna. Planerna är många och paret medger att övertagandet inneburit betydligt mer jobb än vad de räknade med och de letar just nu efter medarbetare för att underlätta arbetsbördan. Men de poängterar också att övertagandet innebär väldigt många möjligheter. – Målet med första året är att vi ska skaffa oss en helhetsbild och bli tillräckligt bekväma i alla delarna. Att driva en krog är ingen dans på rosor, det kräver hundra procents närvaro och ett extremt engagemang, det vet vi. Det spelar ingen roll om det är en kanelbulle eller en bröllopsmiddag man serverar. Men känslan som uppstår när man ser att en gäst blir riktigt nöjd av någonting som vi har skapat och producerat gör ju att det är värt allt slitet, avslutar Johan. Joanna Hallsjö och Johan Karlsson har från och med oktober tagit över driften av Domaruddens kurs- och friluftsgård. Allt kaffebröd bakas nu på plats och paret lovar fler förändringar. Anders G Jakobsson Foto: Anders G JAkobsson redaktionen@fixmedia.se