Nolltretton 1
NOTIS Han blev Årets Unga Kock 2020 Linnea Landst
röm, Ingunn Ligaarden och Maria del Pilar. A Miralles Castillo Hon är en av finalisterna åndagen den 24 februari avgjordes Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell- & Restaurangskola och den som slutligen stod som vinnare efter en spännande final var Anton Kardell. Han jobbar idag på SK Mat & Människor i Göteborg, men är uppvuxen i Linköping där han började sin kockkarriär. – Det känns superkul att få den här titeln och jag är väldigt tacksam över mina kollegor som har stöttat mig. Det är mycket jobb som ligger bakom, säger han. Tävlingen är öppen för kockar under 27 år, som är verksamma på restauranger som är anslutna till nätverket Chaîne des Rôtisseurs. När tävlingsinbjudan kom till SK Mat & Människor i höstas skickade Anton in en tävlingsansökan tillsammans med ett färdigt trerättersrecept och blev sedan uttagen till finalen av en jury. I finalen var det sex stycken som slogs om titeln. – Under finalen skulle vi tillaga en trerättersmiddag på 3,5 timma med en hemlig råvarukorg som vi fick, säger han. Hans trerättersmiddag imponerade och han tog hem titeln med motiveringen: ”Ett ambitiöst och väl genomfört hantverk med respekt för råvarorna och goda smaker genom hela menyn, en värdig vinnare”. Nu väntar världsfinalen i Paris i september. – Det ser jag verkligen fram emot och det känns väldigt spännande. Vad betyder en sådan här utmärkelse? – Väldigt mycket, framför allt för mig i min roll som kock. Man får en bekräftelse på att man verkligen kan laga mat. (CL) M I ngunn Ligaarden från Sturefors är en av tre finalister i Linköpings Studentsångare Composition Award 2020. Kompositionstävlingen syftar till att lyfta kvinnliga tonsättare som komponerar musik för manskör, med syfte att berika och utveckla nutidens manskörskonst. Ingunns stycke är en tonsättning av två dikter av Emily Dickinson som ska inge hopp till lyssnaren. – Just hopp är ett ord som har funnits med mig sedan förra sommaren, både för att jag har behövt det själv, men också för att jag tänker att vi så innerligt behöver det i vår tid med de stora utmaningar vi står inför, inte minst vad gäller klimatet. Med det här stycket vill jag vända mig till alla som lyssnar och som kämpar med livet på olika sätt, säger hon. Förutom Ingunn är även Linnea Landström från Örebro samt Maria del Pilar A. Miralles Castillo från Almería i Spanien med i finalen. – Det är mycket hög klass på årets finalstycken. De tre bidragen både kompletterar och förnyar vår repertoar. Kompositionerna berör på olika sätt och skapar intresse och nyfikenhet hos lyssnaren. Både som körsångare och dirigent vill man ta in, uppleva dessa stycken och de skiftande tonspråk de representerar, säger Christina Hörnell, Studentsångarnas dirigent. Vinnaren koras vid en offentlig konsert med Linköpings Studentsångare den 18/4. (CL) Stans bästa semla finns hos Lilla Brödboden Möt blicken på Arbetets museum ör nionde året i rad har svenska folket kunnat gå in på Arlas sajt Stans bästa semla och röstat på sitt favoritcafé, och nu har Stans Bästa Semla 2020 utsetts. Den som vann utmärkelsen i hela Sverige var Stigs Konditori o. Servicebutik, Gullringen, men resultatet av omröstningen har även delats in i stadsindelade topplistor med de bästa konditorierna som har de bästa semlorna i respektive stad. F LILLA BRÖDBODEN BÄST I LINKÖPING I Linköping var det, enligt svenska folket, Lilla Brödboden som hade Stans bästa semla. De tackar ödmjukt för utmärkelsen – och vi säger stort grattis! Andraplatsen knep Lanemo Konditori & Bageri AB och tredjeplatsen ICA Maxi Stormarknad. – Semlan är ett omdiskuterat bakverk där alla har sin preferens, att vinna folkets röst är ett stort erkännande. Man har lyckats med bullen, mandelmassan, storlek och rätt mängd grädde – det kräver sin bagare, säger Annie Tidelius, Market Inspiration Specialist, Arla Foodservice. (CL) 06 NOLLTRETTON F ram till den 10 maj visas fotograf Emilia Bergmark-Jiménez utställning ”Möt blicken” på Arbetets museum. Emilia har under tio år arbetat för att människor som normalt inte syns i reklambilden ska få ta plats där, och i utställningen tar hon med oss på en fotografisk resa genom sina kommersiella, konstnärliga och dokumentära projekt. Med sina bilder utmanar hon strukturer och berättar historier som visar en annan bild av verkligheten än den som vi är vana vid att se i reklambilden. – Jag har alltid vetat att jag vill något mer än att bara ta perfekta reklambilder. Ändå är det inom reklamen, det kommersiella fotografiet som jag har hittat yrkesglädje och meningsfullhet. Mellan att jobba som frilansfotograf och att arbeta idealistiskt med min övertygelse om att fotografi kan förändra. Någonstans i det styrda, i de givna förutsättningarna har min kreativitet blommat ut, säger Emilia. Ett projekt som visas i utställningen är ”Bredda bilden”, ett samarbete mellan Emilia och Teknikföretagen med syfte att uppdatera bilden av teknikindustrin. Idag är det många män som lyfts fram på bilderna och därför fick Emilia vara med och skapa en bildbank med kvinnor. ”Bredda bilden” innehåller närmare 200 bilder på kvinnor som arbetar med teknik eller studerar på teknisk högskola. (CL) Foto: Pressbilder Foto: Emilia Bergmark-Jiménez Foto: SK Mat & Människor