Nöjesnytt Växjö 1
NOTISER NYTT GRILLKONCEPT PÅ 4 KROGAR VID SJÖN I
juli är det fem år sedan 4 Krogar vid sjön, den välkände krögare Mohammed Al Walis senaste storprojekt, slog upp portarna. Byggnaden, belägen i norra änden av Växjösjön är i två våningsplan och inrymmer en bistro-/lounge-del, grill och Steakhouse, en Fine Dining-avdelning med angränsande festvåning, samt en grekisk/libanesisk avdelning. Dessutom finns två rymliga uteserveringar, en med en stor utebar på bistrosidan och den andra på steakhouse-sidan. Totalt rymmer de 300 platser, och båda uteserveringarna är försedda med både värmare och parasoller. –Från början var tanken att 4 Krogar skulle vara ett sommarställe, men det har faktiskt funkat året om, även om det naturligtvis är maj och juni som är vår högsäsong, konstaterar Mohammed Al Wali. Och nu, lagom till att 4 Krogar vid sjöns högsäsong drar igång har Mohammed kommit upp med ett nytt koncept som han tror stenhårt på. Det går i grillningens anda, men med en egen touch. –Vi har köpt in en helt unik grill, den enda i sitt slag i Sverige. Den är direktimporterad från Italien och ser ut som ett litet hus. Grillen har vedeldning för pizza, en grilldel med kol och en gasoldriven enhet. Det är en i alla bemärkelser imponerande pjäs, byggd i formen av ett litet hus, med två skorstenar och fönster och den är således väl lämpad för de grillkvällar Mohammed har i åtanke: –Det blir inte bara en, utan fem olika buffér, allt för 178 kronor. Det blir en förrättsbuffe med kalla rätter, som skagenröra, hummus, baba ganoush och den typen av grejer, där man också kan rosta sina egna bröd. Buffé nummer två är grillningen, där vi erbjuder allt från karré och kycklingfilé till fläskfilé, chorizo och arombiff och annat smått och gott. Nummer tre är en wokbuffé, med kyckling med sesamfrön, nudlar, ris och andra tillbehör. Därefter blir det dessertbuffé med fyra, fem olika desserter och så slutligen olika sorters kaffe, thé och hembakade kakor. Allt är samlat inne i restaurangen på nedervåningen, men man kan också gå direkt till grillen eller woken och plocka direkt därifrån. Jag tycker det här är något nytt för Växjö, en plats där olika matkulturer möts på ett enda ställe. 4 krogar vid sjöns generösa ytor och doften av grillat som sprider sig över sjön och stora delar av stan – för att inte tala om priset – kommer säkert att locka en hel del folk, tror Mohammed. Grillkvällarna kommer att vara öppna från och med början maj och hålla öppet varje kväll ända fram till augusti. Om det slår väl ut fortsätter man in på hösten, enligt Mohammed, som också passar på att avslöja att han har stora planer för utebaren och den stora uteserveringen. Men det får vi säkert anledning att återkomma till framöver… ■ TEXT: OLA KARLSSON S VÄXJÖ ÖLFESTIVAL PÅ KÖK 11 uccé. Något annat ord kan knappast beskriva Växjö Ölfestival, som gick av stapeln på Kök 11 den 9 april. Lokalerna var fulla till bristningsgränsen av ölintresserade, utställare och branschfolk och stämningen var en precis lagom blandning av uppsluppenhet och seriöst ölnörderi. Växjö Ölfestival är varken den största eller mest spektakulära i sitt slag i Sverige, men det är en festival med personlig prägel, som verkar tilltala besökarna. En sak som var klart noterbart var att många hade kommit ganska långväga ifrån för att besöka festivalen, vilket också talar sitt tydliga språk. På utställningsfronten fanns det mycket att glädjas åt, framför allt att Småland hade inte mindre än tre bryggerier på plats; Trädskogens Bryggeri, Kvarnagårdens Bryggeri och Skäggalösa Ångbryggeri. Svenska Ölfrämjandet fanns på plats för att svara på frågor och föra statistik. Den stora trenden bland bryggerierna verkade annars vara sura, ljusa ales, men enligt Svenska Ölfrämjandet och Untappeds undersökning var det en stout som blev den högst rejtade ölen på hela festivalen – Double Nitro Stout från Hyllie Bryggeri. ■ TEXT & FOTO: OLA KARLSSON 80 | nöjesnytt