Nöjesnytt Växjö 1
Nöjesnytt Växjö Mingel
Nöjesnytt Växjö Jenny Rungegård
Nöjesnytt Växjö PM 20 år Det låter som en saga, me
n det är faktiskt sant. I år fyller PM & Vänner 20 år! Det som började som en kvarterskrog med ambitioner i Dockanhuset, är i dag en av de absolut främsta restaurangerna i Norden. Men inför det stundande jubileet är krögare Per Bengtsson helt osentimental. –Vi är inte mycket för att vara nostalgiska på PM. Vi ser alltid framåt! PM VÄXJÖS STOLTHET ör den som händelsevis inte har förstått vad PM står för är det ägarduons initialer. P för Per Bengtsson och M för Monica Carlsson. De träffades när de pluggade ekonomi, insåg att de delade en restaurangdröm och vågade satsa. Och som så många andra framgångsrika personer som arbetar ihop kompletterar de varandra perfekt. Per står ofta i rampljuset, Monica agerar mer i bakgrunden. De är helt olika, men har precis lika uppfattning om hur verksamheten ska bedrivas. Förmodligen en förutsättning för att fortsätta utvecklas i 20 år. – Många har frågat om vi redan från början trodde att vi skulle nå sådana framgångar, men även om man inte kunde förutse att det skulle hålla så här långt, så har vi alltid haft ambitioner och höga mål, berättar Per. F Lägg till tålamod och resultatet blir en ovanlig kombination i branschen. 1993 – endast ett år efter starten – fick PM för första gången ett omnämnande i den guide som då listade landets bästa restauranger. Av de övriga som då fanns med på topplistan finns i dag bara nationalklenoden Operakällaren kvar. – Många knäcks av ambitionerna, men vi har lyckats samla folk omkring oss som delat vår passion och haft samma mål. Dessutom har vi alla drivits av underdog-perspektivet att vi vill visa att det går att driva en restaurang som PM i en stad som Växjö. Den sportintresserade krögaren gör liknelsen med Öster under storhetstiden och Lakers som tog sig upp i Elitserien förra säsongen. – Vi har gått från division 5 till Allsvenskan med hjälp av huvudsakligen egna spelare! Att man drivits av lusten att utmana innebär också att man inte brytt sig om vad andra på hemmaplan hittat på. Konkurrensen har alltid funnits i Nordens storstäder. Och inspirationen ännu längre bort. –Vi har lagt mycket resurser på att resa ut i världen och besöka de bästa. Hade vi bara sneglat på vad de gör i Stockholm hade vi 12 | nöjesnytt blivit kopior av storstadskrogarna. Nu har vi lyckats skapa en egen identitet. Men det är inte bara PM som utvecklats under 20 år. Intresset för mat och vin har ökat enormt och hela Norden har genomgått en gastronomisk väckelse. Svenska kocklandslaget har vunnit flera OS och Michelinstjärnorna har trillat ner även över nordliga breddgrader. Mest uppmärksamhet har Noma i Köpenhamn fått. Eftersom det bara är restauranger i storstäderna som bedöms i Norden har PM ingen chans på några Michelinstjärnor, men Per menar ändå att den stora matrevolutionen varit en del av förklaringen till PM:s framgångar. – När jag besöker kollegor i världen i dag är det en helt annan sak än för 15-20 år sedan. Alla känner till de framgångsrika restaurangerna i Norden och man blir bemött med stor respekt. Per anser också att Växjö varit en mycket tacksam stad att utvecklas i. Många Växjöbor reser mycket, både i jobbet och privat, vilket gör dem öppna för nya intryck. – Växjöborna är ”early adaptors”. Jag tror inte att vi hade kunnat göra samma resa i så många städer av den här storleken. Vid starten för 20 år sedan var man sammanlagt fem personer, i dag arbetar 40 personer på PM, varav nästan hälften är kockar. Och kanske blir man snart ännu fler för Per och Monica har inga tankar på att slå av på takten. Nästa steg i succésagan är att förverkliga drömmen om ett hotell! – Till skillnad från de flesta som bygger ett hotell och behöver en restaurang, är vi redan ett restaurangföretag som vill skapa boende åt våra gäster. Vi ska helt enkelt starta ett gastrohotell med utgångspunkt i vår gastronomi och vinkällare. PM:s vinkällare är ju ett kapitel för sig. Flera gånger prisbelönt – senaste utmärkelsen var Norden bästa vinrestaurang 2012 – och fylld med 2 500 olika viner, lockar den många finsmakare. Dessa ska nu också få möjlighet att bo exklusivt, mitt på Storgatan. – Hotellet kommer att ha ett 50-tal rum, ritade av arkitekten och designern Jonas Lindvall, som bland annat arbetar mycket i Japan. Han har en mycket sparsmakad och tidlös stil som vi älskar. Dessutom ska Per och Monica använda hotellet för att visa sin konstsamling. Båda delar även detta intresse och har samlat under många år. Varje rum kommer att få ett unikat, som ger hotellupplevelsen en extra dimension. – I övrigt kommer vi att använda småländska leverantörer av design till hotellet, precis som vi använder småländska leverantörer av råvaror till restaurangen. Och PM kommer självklart att vara hotellets hjärta! Hotellet kommer att stå klart inom det kommande året och blir onekligen ett spännande tillskott i Växjö. Men innan dess ska i alla fall ett litet firande hinnas med. Det blir på skottdagen 29 februari – exakt på 20-årsdagen – med Öppet hus på PM. ■ TEXT: MARIA QUICK – SWALLING UTMÄRKELSER I URVAL: 2005 Årets Bästa Vinlista, White Guide 2007–2009 Best of Award of Excellence, Wine Spectator, U.S.A. 2007–2011 Sveriges Bästa Restauranger – Topp 10, White Guide 2009 Årets Affärsrestaurang, Dagens Industri 2010 Årets Bästa Restaurang utifrån Matupplevelsen, White Guide 2011 Årets Ekokrog, White Guide 2010–2011 Best of Award of Excellence, Wine Spectator, U.S.A 2012 Nordens bästa vinrestaurang, Livets Goda FOTO: JACOB KARSTRÖM FYLLER 20 ÅR! FOTO: MARTINA WÄRENFELDT/M STUDIO
Nöjesnytt Växjö Melodifestival
Nöjesnytt Växjö Växjös Bästa 2011
Nöjesnytt Växjö Träning
Nöjesnytt Växjö Trend
Nöjesnytt Växjö Peter Magnusson
Nöjesnytt Växjö Jill Johnsson
Nöjesnytt Växjö Teknik
Nöjesnytt Växjö Recensioner
Nöjesnytt Växjö Serier
Nöjesnytt Växjö Studenterbjudande