Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Efter en extremt va
rm sommar med massor av sol, bad och lata dagar är det så dags att återgå till vardagen. Då kan det passa bra att njuta av lite gott bubbel - det finns alltid ett passande oavsett om man bara vill ta ett glas före eller till maten. Här kommer förslag på två porlande bubbel i olika prisklass. Fortsätt njut och förläng sommaren! /Liselotte Andersson Restaurangchef & Sommelier på Louis de Geer. PHILIPPONNAT - ROYALE RÉSERVE BRUT Champagne-Frankrike / Art.nr 77363 / 345 kronor FATTOUSH Ur boken: Rutabaga / Mathias Dahlgren / Bonnier Fakta DU BEHÖVER: (4 smakportioner) 1 tomat 1/2 gurka 1/2 rödlök 1/2 grön paprika 1 salladslök någon form av sallad, t ex 1/2 romansallad 10 små blomkålsbuketter 4 rädisor 1 granatäpple 1 dl blad från bladpersilja 20 små myntablad Friterat pitabröd 25 g pitabröd frityrolja salt Sumakdressing, 1 sats 4 msk olivolja 1 msk sumaksirap eller färskpressad citronjuice 1 tsk torkad sumak salt och nymald svartpeppar Jag återkommer till ett champagnehus som jag besökt många gånger, Philipponnat. Tyvärr finns inte vinet i ordinarie sortiment utan behöver beställas. För 345 kronor får Du en mycket välproducerad och ursprungstypisk champagne från den lilla byn Mareuil-sur-Aÿ. Familjen har bott på platsen sedan 1522 men det var först på 1800-talet man började tillverka egen Champagne, innan dess odlade man och sålde druvor till andra producenter. Produktionen ligger kring 650.000 flaskor per år och deras största produkt är just Royale Reserve. Vinet är torrt, har en frisk & fräsch syra, inslag av citrus men även lite mer mogna, nötiga toner. Passar utmärkt som aperitif eller till löjromstoast, naturella skaldjur eller en krämig fisk & skaldjurssoppa. Fattoush är en syrlig libanesisk sallad med stekt eller friterat pitabröd. GÖR SÅ HÄR: 1. Skär alla grönsaker till salladen i mindre bitar. Dela granatäpplet i två halvor och gröp eller knacka ur kärnorna. Hacka örterna grovt. 2. Skär pitabrödet i fina strimlor. Värm oljan till 160 grader i en kastrull eller fritös. Fritera brödet i omgångar tills det är gyllene och krispigt. Ta upp brödbitarna efterhand som de blir färdiga, lägg dem på hushållspapper så att de får rinna av helt och torka lite. Salta lätt och blanda runt. 3. Blanda olivolja, sirap eller juice och sumak till en dressing. Smaka av med salt och peppar. Servering Blanda grönsaker, örter, granatäppelkärnor, friterat bröd och dressing i en skål. Smaka av med salt och lägg upp på en eller flera tallrikar. VILARNAU - BRUT NATURE ORGANIC Katalonien-Spanien / Art.nr 7731 / 89 kronor Som alternativ till champagne tycker jag att cava är helt rätt vid många tillfällen. Vi har ju druckit rätt mycket Prosecco under senare år, men själv har jag hittat tillbaka till cava igen. Cava tillverkas i princip som champagne med en andra jäsning på flaska så det är rätt fantastiskt att man kan köpa vinet för 89 kronor, detta är verkligen en av mina favoriter i budgetklassen. Cava är inte ursprungsChristina tar över Kafé Kuriosa Kafé Kuriosa har bytt ägare. I början av augusti över och visionen är att driva det vidare i samma anda som tidigare. - Det känns väldigt pirrigt och spännande, och jag har blivit mottagen jättebra, säger Christina. Christina äger caféet, tillsammans med sin sambo David, och kommer senast från Östgötaporten där hon var biträdande regionchef och jobbade med projekt av olika slag. Egentligen var köpet av caféet en slump där allt handlade om bra tajming. - Jag och sambon har tidigare diskuterat att ha något tillsammans och sen såg vi att cafét var till salu och slog till. Att äga ett café är väl alla 18 NOLLELVA tjejers dröm, säger Christina och ler. tog Christina Karlsson Kafé Kuriosa är ett populärt café i Norrköping som är väldigt gemytligt med gammaldags inredning och riktigt goda bullar. Det är så pass bra att det tre år i rad har funnits med i White Guide där Sveriges bästa restauranger och caféer presenteras. Vad har du för planer med caféet? - Jag kommer fortsätta i samma anda, sen kommer det såklart bli små förändringar när jag sätter min egen prägel på det. Det kan vara saker som att variera bakverken. Till nästa sommar har jag planer på att göra om på uteserveringen och skaffa nya utemöbler. (CL) skyddat utan kan produceras på flera platser i Spanien, dock sker i princip all tillverkning i Katalonien. Vanligaste druvorna i området är Xarel-lo, Macabeo och Parellada. Vinet är helt torrt, har hög syra, doft och smak av citrusfrukt och päron. Passar perfekt till tapas, charkuterier och ostar. Sötma Fyllighet Syra Foto: Malin Singelsö