Nöjesnytt Helsingborg 1
Nöjesnytt Helsingborg Sida 2
Nöjesnytt Helsingborg Sida 3
Nöjesnytt Helsingborg Sida 4
Nöjesnytt Helsingborg Sida 5
Nöjesnytt Helsingborg PÅ KROGEN
Nöjesnytt Helsingborg Sida 7
Nöjesnytt Helsingborg Sida 8
Nöjesnytt Helsingborg Sida 9
Nöjesnytt Helsingborg Sida 10 krogprofilen Tre sto
rartade koncept. Samma skapare. Per Dahlberg och hans hustru Sara tycks ha som mål att tillfredsställa alla Helsingborgs kulinariska smakriktningar och plånböcker. PER DAHLBERG PÅ GASTRO, BISTRO G & DAHLBERG sällskap för stort eller för litet. En middag för fyra affärsbekanta fungerar lika bra som en bankett med tvåhundra gäster. I restaurangen serveras det oavsett en i sanningen oförglömlig smakupplevelse. Men så har Per Dahlberg också lång erfarenhet i branschen. – Jag är uppväxt på Grand Hotell i Mölle. Det är mitt föräldrahem, så jag är född in i branschen, berättar han. G GASTRO Per Dahlberg själv har belönats med den prestigefyllda utmärkelsen “Guldmedalj av Gastronomiska Akademien för utomordentliga insatser för svensk matkultur”. Gastro har utsetts till “Guldkrog” av Stiftelsen Sveriges Bästa Bord, tilldelats priset “Årets värt en resa” samt “Bäst i Skåne” av White Guide. Av samma guide har restaurangen utsetts till att hålla “Svensk Mästarklass”. Vi träffar alltså Per i ett kök med höga ambitioner både vad det gäller mat och vin. Men trots mat- och dryckupplevelser av första klass känner sig Per Dahlberg aldrig riktigt nöjd. – Ledstjärnan är ju att alltid bli bättre och bättre. Vi slår oss aldrig till ro. Det är en process hela tiden, intygar han. På Gastro har det dessutom genom åren arrangerats vinprovningar, vinresor och matlagningskurser för både vuxna och barn. Gästspel av externa kockar står också på programmet och Gastro har precis gästats av Niklas Ekstedt. – Det var ett uppskattat besök. Niklas har ju gjort sig känd i Helsingborg för att, endast 21 år gammal, ha startat Restaurang Niklas på Norra Storgatan. Och för hela svenska folket genom att 2005 ersätta Tina Nordström i SVT:s matlagningsprogram “Mat” under namnet “Niklas mat”, berättar Per. astro är både ett prisbelönt brasserie, en restaurang, en bar och en festvåning. Det är beläget på hörnet mellan Södra Storgatan och Himmelriksgränden. Här är inget BISTRO G På samma adress som Gastro hittar man också Bistro G. Här är inredningen dunkelt sober med enorma kopparlampor och jättelika vintavlor som pryder väggarna. Gastros “Fine diningmatsal” är diskret avskärmad med glasväggar medan det är fri insyn till köksmästaren. På bistrodelen kan man slinka in och njuta av en bit god mat, ett gott glas vin och bara umgås en stund utan att det kostar skjortan. – Är man riktigt hungrig kan man välja två eller flera rätter ur den tapasinspirerade meny, föreslår Per. Här tummas det inte på de kulinariska ambitionerna. Distinkta smaker, både då det gäller mat och dryck, kännetecknar allt som serveras. DAHLBERG Förutom Gastro och Bistro G driver Per och hustrun Sara även bistron Dahlberg vid Konsul Trapps plats. En “Gastropub” med en genuin gastronomisk touch. – Begreppet “Gastropub" blev ett begrepp i London när unga ambitiösa kockar tog över traditionella pubar, slängde ut den gamla vanliga Fish & Chipsen och började servera gourmetmat av hög kvalité, förklarar Per. Och i Helsingborg är det alltså Dahlberg som lever upp till namnet. Här erbjuder man café, bistro och pub, allt efter dygnets timmar, presenterat i modern design med en akryloch kromstylad inredning. – Visionen är god mat och goda drycker till en rimlig kostnad, helt enkelt, säger Pär. Konceptet är enkelt – 4 rätter med möjlighet att beställa tillval. Är man bara sugen på något litet går det också bra att beställa ur Snackmenyn. FRÅN GÅSAMIDDAG TILL JULBORD Men det är alltså på Gastro vi träffar Per Dahlberg, under restaurangens mest arbetsintensiva del under året. Ingen högtid är väl så intimt förknippad med ett landskap som mårtensgås är med Skåne. Och för Gastro har gåsen blivit allt populärare med åren. – Vi är ju kanske mest kända för att vara kreativa i vår matlagning och just därför är det extra roligt att vi serverar just vår gås ganska traditionellt. Det är viktigt att inte heller glömma bort traditionerna, påpekar han. I stort sätt är det en god Edvard Persson-gås som serveras. Hel och nystekt på sitt eget skrov. Men även svartsoppa, eller ett alternativ till den, ingår. Men nu laddas det istället inför julbordet och även här erbjuder man en traditionell smakinriktning dock i en lite modernare presentationsform. – Det blir inga stora “brödlimpor” av kalvsylta som man ska karva i utan serveringen sker snarare i nästan lite tapasliknande portioner, förklarar Per Dahlberg. Smakfullt verkar vara rätta ordet. Själv ser jag fram emot att få göra ett nytt besök på Gastro mellan den 24 november och 23 december, när detta julbord väl kommit igång. TEXT & FOTO: LAZZE X EVENTHÉN/WWW.LAZZEX.COM Ledstjärnan är ju att alltid bli bättre och bättre. Vi slår oss aldrig till ro. 10 | nöjesnytt ‘’
Nöjesnytt Helsingborg Sida 11
Nöjesnytt Helsingborg Sida 12
Nöjesnytt Helsingborg Sida 13
Nöjesnytt Helsingborg Sida 14
Nöjesnytt Helsingborg Sida 15
Nöjesnytt Helsingborg Sida 16
Nöjesnytt Helsingborg Sida 17
Nöjesnytt Helsingborg FESTMODE
Nöjesnytt Helsingborg Sida 19
Nöjesnytt Helsingborg Sida 20
Nöjesnytt Helsingborg Sida 21
Nöjesnytt Helsingborg Sida 22
Nöjesnytt Helsingborg Sida 23
Nöjesnytt Helsingborg Sida 24
Nöjesnytt Helsingborg Sida 25
Nöjesnytt Helsingborg Sida 26
Nöjesnytt Helsingborg Sida 27
Nöjesnytt Helsingborg Sida 28
Nöjesnytt Helsingborg Sida 29
Nöjesnytt Helsingborg Sida 30
Nöjesnytt Helsingborg Sida 31
Nöjesnytt Helsingborg Sida 32
Nöjesnytt Helsingborg Sida 33
Nöjesnytt Helsingborg Sida 34
Nöjesnytt Helsingborg Sida 35
Nöjesnytt Helsingborg Sida 36
Nöjesnytt Helsingborg Sida 37
Nöjesnytt Helsingborg Sida 38
Nöjesnytt Helsingborg Sida 39
Nöjesnytt Helsingborg Sida 40
Nöjesnytt Helsingborg Sida 41
Nöjesnytt Helsingborg Sida 42
Nöjesnytt Helsingborg Sida 43
Nöjesnytt Helsingborg Sida 44
Nöjesnytt Helsingborg Sida 45
Nöjesnytt Helsingborg Sida 46
Nöjesnytt Helsingborg Sida 47
Nöjesnytt Helsingborg Sida 48
Nöjesnytt Helsingborg Sida 49
Nöjesnytt Helsingborg Sida 50
Nöjesnytt Helsingborg Sida 51
Nöjesnytt Helsingborg CITYPULS
Nöjesnytt Helsingborg Sida 53
Nöjesnytt Helsingborg Sida 54
Nöjesnytt Helsingborg Sida 55
Nöjesnytt Helsingborg Sida 56
Nöjesnytt Helsingborg Sida 57
Nöjesnytt Helsingborg Sida 58
Nöjesnytt Helsingborg Sida 59
Nöjesnytt Helsingborg Sida 60
Nöjesnytt Helsingborg Sida 61
Nöjesnytt Helsingborg Sida 62
Nöjesnytt Helsingborg Sida 63
Nöjesnytt Helsingborg Sida 64
Nöjesnytt Helsingborg Sida 65
Nöjesnytt Helsingborg Sida 66
Nöjesnytt Helsingborg Sida 67
Nöjesnytt Helsingborg Sida 68
Nöjesnytt Helsingborg Sida 69
Nöjesnytt Helsingborg Sida 70
Nöjesnytt Helsingborg Sida 71
Nöjesnytt Helsingborg Sida 72
Nöjesnytt Helsingborg Sida 73
Nöjesnytt Helsingborg Sida 74
Nöjesnytt Helsingborg Sida 75
Nöjesnytt Helsingborg DIGILISTAN, RECENSIONER & FI
LMKOLL
Nöjesnytt Helsingborg Sida 77
Nöjesnytt Helsingborg Sida 78
Nöjesnytt Helsingborg Sida 79
Nöjesnytt Helsingborg Sida 80
Nöjesnytt Helsingborg Sida 81
Nöjesnytt Helsingborg Sida 82
Nöjesnytt Helsingborg Sida 83
Nöjesnytt Helsingborg Sida 84
Nöjesnytt Helsingborg Sida 85
Nöjesnytt Helsingborg SERIER
Nöjesnytt Helsingborg Sida 87
Nöjesnytt Helsingborg Sida 88
Nöjesnytt Helsingborg Sida 89
Nöjesnytt Helsingborg Sida 90
Nöjesnytt Helsingborg Sida 91
Nöjesnytt Helsingborg Sida 92
Nöjesnytt Helsingborg Sida 93
Nöjesnytt Helsingborg Sida 94
Nöjesnytt Helsingborg Sida 95
Nöjesnytt Helsingborg Sida 96