Nöjesnytt Jönköping 1
pınot blanc EN DOLDIS I VINVÄRLDEN Pinot blanc är
något av vinvärldens doldis. En druva som liksom bara finns där och troget pumpar på i bakgrunden. Den förtjänar ett bättre öde. Ett bra pinot blanc-vin gjort med omsorg kan vara alldeles förtjusande. Lite lätt rökigt, fräscht fruktigt och med en pigg syra i kombination med en fyllig och härligt rund känsla i munnen. Toner av mandel förekommer också. E n av anledningarna till att druvan sällan hamnar i framkant är att den framför allt odlas i stora mängder för att blandas med andra mer namnkunniga sorter. Men den är extra vanlig i Alsace där den allt som oftast utgör grunden till regionens motsvarighet till champagne - Crémant d’Alsace. NAMNFÖRVIRRING För att krångla till det lite ytterligare är det lite luddigt med själva begreppet. I Alsace blandas den ofta ut med den närbesläktade druvan auxerrois, men får ändå behålla sitt namn. Men druvan odlas även bland annat i Tyskland och Österrike, där den är känd som weissburgunder och ofta ger ett piggt och fräsigt vitt vin som även tål att lagras. Dessutom hittar man pinot blanc i Luxemburg, Ungern, Tjeckien och Slovakien. I Italien heter den pinot bianco, i Spanien pinot blanco. TILL LÄTT MAT Vinerna kan variera från ganska fylliga till lätta och aromatiska, beroende på var de kommer ifrån. Generellt passar de finfint till lätta rätter med fisk, skaldjur eller kyckling, gärna med lite citronsting för att ytterligare fräscha upp det hela. ■ 3 TIPS PINOT BLANC HUGEL GENTIL 2014 (2108), 114 KRONOR. Oerhört pålitligt vitt vin i alla sammanhang där det förekommer fisk eller skaldjur. Här är pinot blanc utblandat med flera andra druvor, men vinet förmår ändå bära den citrusspänstiga smaken. PHILIPP KUHN KIRSCHGARTEN GG PINOT BLANC, 2014 (71308), 285 KRONOR. En dyrgrip från beställningssortimentet som är väl värd att vänta på. Det här är nämligen ett praktexempel på hur bra ett pinot blanc-vin kan vara. En komplex blandning av mineral, frukt och nästan lite sälta i smaken. Ljuvligt till en näve räkor. PINOT BLANC 2014 (12169), 79 KRONOR. Druvtypiskt Alsacevin som känns friskt och aptitretande. Passar väldigt fint till lätta rätter med skaldjur och/eller fisk. VÄRT ATT VETA TEXT: MIA GAHNE Druvan odlas på många håll i världen och har en hög syra, men samtidigt neutral karaktär, vilket gör att den passar i mousserande viner, bland annat i Crémant d’Alsace, men den är även tillåten i "äkta" champagne - även om den bara odlas i liten skala i trakten. Det är inte så lätt att hitta "rena" pinot blanc-viner, druvan blandas oftast med andra sorter. 50 | nöjesnytt