Utmärkt Örebro 1
Baptisterna gav oss varmkorven och gatuköket och
gjorde det i Kumla och Örebro. Metodisterna gav oss julmusten. Också i Örebro. Samma drivkraft Att använda sin religiösa övertygelse som plattform för att göra något gott och i så motto förena kropp och ande var en drivkraft även bakom Roberts, som 156 år efter upphovsmannens födelse ser till att all julmust har sitt ursprung i just Örebro. Robert Roberts var visserligen född 1866 i Landskrona, startade saft-, läskedrycks- och mineralvattenfabrik i Helsingborg och fick fyra barn där sonen Harry var äldst. Sonen Harry skickas så småningom till Tyskland och 1913 träffar han Maria som blir hans hustru. Harry är kemiingenjör, skapar essenser och extrakt, och skickar hundratals recept hem till Sverige – bland dem de som ska bli julmust och Champis. 1910 kommer Robert Roberts till Örebro och etablerar AB Roberts essens & extraktfabrik. Där hamnar också Harry och hans Maria, snart med egna barn, och det är här som Carl Johan Nelson, metodist, prästvigd i USA och verksam i Örebro metodistförsamling, viger Harry Roberts, då 31 år gammal, liksom hans bror, kemisten Erik Roberts – med fader Robert Roberts som dopvittne. Det är omvittnat hur viktig religionen och kyrkan var för Harry Roberts och hur det präglade honom som företagsledare. Det framgår också när han 1947, tillsammans med sin Maria, skriver ett testamente och där påpekar följande om såväl det hemliga receptet som den attityd vilka han båda håller centrala; ”Bolagets värdefullaste tillgång är recepturen. Den bör därför förvaras och bevaras med största omsorg (…) Hjälpsamhet, välvilja och omtanke bör visas gentemot såväl personalen som fattiga, gamla och framför allt behövande barn. Glöm icke, att ju mer man giver, desto mer får man. Detta är grunden för bolagets framgång. Den chef, som icke har denna åsikt, störtar bolaget i olycka”. Skapade alternativ Den religiösa övertygelsen och familjens moraliska utgångspunkter gav inriktningen på företaget. När julmusten först mötte svenskarna var det som ”julöl”, man ville hitta ett alkoholfritt alternativ till den jultid under vilken många söp alltför mycket. Företagets andra paraddryck – Champis – har en likartad historia. Den skulle bli ett alkoholfritt alternativ till alla mousserande drycker och lanserades följaktligen ursprungligen som ”champagneläskedryck”. Fortfarande kommer allt extrakt till jul- och påskmusten från företagets fabrik i Örebro – och fortfarande spöar man Coca-Cola i försäljningen varje svensk decembermånad. Snittkonsumtionen är över fem liter must per svensk och år. Multiplicera det med drygt tio miljoner svenskar så får du en imponerande 33 totalsumma. Nu styr femte generationen Roberts familjeföretaget, och tanken är att det ska stanna i familjen även framåt. – Vi har under åren fått propåer om att sälja, men som jag brukar säga: Företaget är vårt liv och vår själ, och man säljer inte sin själ, konstaterade fjärde generationens Göran Roberts i en intervju 2016. Hälsan i centrum 1930-talet var en tid som i olika avseenden spretade åt olika håll. Kropp och själ stod i centrum för en del av spretandet och I Sverige, för att inte säga Norden, stod Are Waerland i centrum av debatten. Han har kallats ”den svenska hälsorörelsens grundare” och föddes i Finland som Paul Henrik Fager men bytte till det mer fornnordiskt klingande Are Waerland, och hann under sin livstid ge ut ett 40-tal böcker, samt sitta av tre månader i fängelse. I böckerna hävdade han att sjukdomar var självförvållade (Cancer? Inga problem, det försvinner om man lever hälsosamt och äter rätt), förespråkade en laktovegetarisk kost och hade tidiga idéer kring nutrition och matsmältning, samt hävdade att kött, alkohol, tobak och kaffe skulle strykas från inköpslistan och att det var en stor fördel för livet i allmänhet om man såg till att besöka dasset för att göra nummer två åtminstone 3-4 gånger per dygn. I Sverige grundade – i samma era – Arne Tammer Svenska frisksportförbundet 1935. Han