Utmärkt Örebro 1
Ä.K.T.A ÖL EN HOBBY SOM SPÅRAT UR Allt började 20
16 då aktiebolaget startade. Idag jobbar Fredrik Lennström heltid som brandman och driver även Sibbetorps gård med bryggeri, viltchark, konferenser, pub och Airbnb. Vägen slingrar sig förbi Pålsboda. Vi har fått en karta att gå efter via Google Maps och där, en anonym avfart ut mot tillsynes ingenstans. En smal grusväg leder oss genom den sydnärkingska urskogen när allt plötsligt öppnar upp sig och en gård visar sig finnas i slutet av vägen. Sibbetorps gård. Det är här Fredrik Lennström har sitt ölbryggeri. Bland annat. Ett glatt ”Hej” hälsar oss välkomna och vi stegar in i bryggeriet. Just nu pågår etiketteringen av nya Ishkeyn. Det vill säga Fredriks nya idé. – Allt började för några år sedan då jag fick en så kallad infektion i mitt bryggeri och all öl blev odrickbar. Men istället för att hälla ut allt så sparade jag det. Jag vet egentligen inte varför. Jag fick dessutom hämta all öl från Systembolagets depå och i butikerna, vilket var en rejäl förlust, berättar Fredrik. Efter det så fick den odrickbara ölen stå några år tills Fredrik kom i samspråk med en annan bryggare och berättade vad som hade hänt. – Då fick jag frågan ”varför inte bränna allt till sprit istället?” Bryggningen innehöll ju fortfarande alkohol och när jag fick kontakt med Nordmarks destilleri i Värmland gjorde jag slag i saken. De gör egentligen whiskey men sa ”kom och hälsa på, så hittar vi på något med din öl”. Och det gjorde de. Det första som kom ut av den destillerade ölen, råspriten, smakade som en svensk version av grappa. Undertecknad kan intyga. Slutprodukten lagrades på två stycken 50-liters sherryfat och ett litet fat om fem liter. Det är resultatet av det femlitersfatet som efter sex månaders lagring nu är till försäljning. Eller snarare var. – Beställningarna bara haglade in och nu är det slutsålt. Nästa batch blir klar i april 2020. Och namnet? Ishkey? – Jag ville egentligen kalla det för ”wishkey”. En lek med orden wish, önska, och whisky. En wishkey blir något som önskar att det var whiskey. Allt var grönt och jag hade tryckt upp etiketter när Systembolaget slog stop. ”Vilseledande marknadsföring” sa de och jag var tvungen att hitta på något annat namn. Så 40 fram med stjärnstampen och bort med W. Då blev det Ishkey som Systembolaget godkände. Där befinner sig Fredrik Lennström idag. I ett förråd ligger de två 50-literstunnorna. April 2022 ska de tappas. Då har tre år gått och innehållet får kallas för whiskey. – Men jag har fler ben att stå på. Bryggeriet är ett, och puben för provsmakning. Viltcharken ett annat där jag lovat ICA i Pålsboda leverans av köttprodukter. Vi har ett Airbnb på gården och så har jag gallrat ut skogen för en skogspromenad. Det finns en tjärn lite längre bort och där brukar rådjur stå och beta på morgonen. Jag vill driva Sibbetorps gård som en modern gård där jag satsar på upplevelser. Man kan lite skämtsamt säga att med Ishkeyn så är Ä.K.T.A Öl en hobby som spårat ur lite, haha. Jag är en entreprenör. Full av idéer och ingen förvaltare. Finns verksamheten kvar om tre år? – Ja, det hoppas jag. Vi får se var det bär iväg med bryggeriet och destilleringen. Jag har en tanke om att göra en gin av odrickbar öl. Jag är nu erbjuden att hämta tre kubik öl som inte går att dricka. Den ska jag göra något kul med.