Utmärkt Örebro 1
Vinmagasinet Törst Äntligen har Sverige fått ett
’riktigt’ vinmagasin. Ett sånt där som internationella ”Noble rot” och ”Pipette” som påminner om ett fanzine, fast oklanderligt snyggt och välarbetat. Ett vinmagasin som får en att törsta efter vinerna det skrivs om. Men det skrivs inte enbart om vinet, det skrivs även om kulturen runtomkring, om personerna bakom och maten därtill. Maria Collsiöö är vinskribenten som nu blivit redaktör. Häromveckan mottog hon även den åtråvärda branschutmärkelsen ”Årets dryckesprofil” utdelad av ”Allt om mat”. ”Törst” släpper fyra nummer per år, varje nummer med ett tema. Första numret nagelfor Bordeaux och nummer två går i bubblets tecken. Rikt på initierade texter från några av landets vassaste pennor, snillrika illustrationer uppblandat med fotografiskt bildmaterial. För att läsa ”Törst” kan du prenumerera på tidningen via Torst.se. 4 Kilos äntligen i Sverige Jag provade ”4 Kilos” första gången med min holländska vinguru Roger Dorrestijn på punkskivbolaget Epitaphs kontor i Amsterdam. Roger hade just återkommit från spanska musikfestivalen Sónar med en flaska av det vibrerande vinet ”12 Volt”. Något år senare besökte jag Mallorca och fick en möjlighet att fördjupa mig ytterligare i deras viner. ”4 Kilos” (det står för de 4 miljoner pesetas, 24 000 euro, som investerades i gården) grundades 2006 av Francesc Grimalt, tidigare vinmakare på Ánima Negra och den vinälskande musiklegenden Sergio Caballero – för övrigt en av grundarna av just Sónar. Både deras egna 15 hektar vinodlingar och deras leverantörer är spridda över olika områden på ön. Lokala druvor som callet, manto negro och monastrell dominerar i dag deras viner. Nu kan man äntligen få tag i ”4 Kilos” i Sverige då spanienproffset Peter på ”Wines & words” påbörjat import. – Jag träffade Francesc på en mässa i Barcelona och bestämde mig direkt. Att ta sig an en producent för import kräver nära samarbete och vinmakaren ska bara finnas ett sms bort. ”4 Kilos” som namn lever kvar som en påminnelse att man kan göra stora viner med små medel”, säger han. 8