Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten I detta nummer har
jag hittat lite goda viner att avnjuta till sommarmaten. I år blir det ju som bekant en lite annorlunda sommar mot vad vi tidigare haft, men då får vi passa på att njuta på hemmaplan och göra det bästa vi kan av sommarens alla härliga dagar. Vi får hoppas på att ni alla får en riktigt god och härlig sommar… och tänk på alla hålla avstånd… och njut! /Text: Peter Lannesand JACOB'S CREEK - LE PETIT ROSÉ 2019 / Australien / Art.nr 90405 / 99 kronor Rose hör givetvis sommaren till och den nya årgången av denna rosé är riktigt bra. Denna härliga rosé har en frisk doft och en sommrig smak av hallon och blodapelsin. Den går bra att använda som välkomstdryck och passar utmärkt till lättare grillrätter. Den funkar även bra till en förrätt med inslag av skaldjur eller varför inte till lättare fiskrätter. Sötma Fyllighet Syra MAKRILLSALLAD Min plats på jorden: Petter Alexis Askergren, Feat: Kristian Brandström / Nordstedts DU BEHÖVER: Färsk makrill Saltlake Helst en smoker (men det går att röka i en klotgrill också) Körsbärsträ och milt rökspån Salladen Kokt, kall färskpotatis Hjärtsallad Avokado Stjälkselleri Salladsskott Rödlök Salt och socker Pressad citron Olivolja Senap Gräddfil eller créme fraiche Grym strandrätt med egenfiskad och egenrökt makrill. Vi använde en Bradley smoker – hela huset luktade rök, och vi med. GÖR SÅ HÄR: • Knepet med makrill är att den alltid ska läggas på is direkt vid fångst och rensas så snabbt som möjligt. Om benen släpper i buken har den legat för länge. Efter rensning läggs filéerna i saltlake (1 liter vatten + 1 dl salt + 2 tsk socker, om man vill) i minst 5 timmar eller gärna över natten. Sen rök! • Vi hade körsbärsträd och milt rökspån i smokern. Jag körde utan värme och fick ändå kyla av den eftersom temperaturen stack iväg på grund av glödelementet. Det var 27 grader i skuggan. Efter 6 timmar var makrillarna kanon. De fick följa med på utflykt och hamna i en sallad ute på öarna. • Salladen gjorde jag på ganska stora bitar kokt, kall färskpotatis, hjärtsallad, avokado, stjälkselleri, salladsskott och rödlök. Slaka gärna rödlöken först med lite salt, socker och pressad citron. • Blanda olivolja och lite senap och låt alla grönsaker marinera en stund i blandningen innan du lägger i stora bitar av den rökta, rensade makrillen. Vänd ihop det hela och servera med gräddfil eller créme fraiche. LES CHAMPAUVINS DOMAINE GRAND VENEUR – ALAIN JAUME 2017 / Rhonedalen, Frankrike / Art. nr 2321 / 149 kronor Côtes du Rhône (Rhonedalen) är ett fantastiskt område och där det produceras många kanonviner. Detta vin är från området och har en kryddig doftkaraktär med smak av mörkchoklad lakrits och svartpeppar. Det är ett perfekt grillvin till de mer köttiga rätterna. Passar perfekt till en entrecôte eller varför inte till en nygrillad oxfilé. Det går även alldeles utmärkt att bara sitta och njuta av detta vin efter maten. Strävhet Fyllighet Syra De har investerat i en ny uteservering Tinas Café å Sånt har funnits i Knäppingsborg i drygt 1,5 år och blivit ett populärt och uppskattat ställe bland Norrköpingsborna. – Den första tiden har gått över förväntan, vilket känns jätteroligt. Vi har hela tiden hållit fast vid ursprungstanken med att servera enklare maträtter och gott fika och det har fungerat väldigt bra hos oss. Något som verkligen har blivit populärt är våra galetter och sallader, säger Tina Karlsson som driver caféet. Inför sommaren har de dessutom byggt om på sin uteservering. – Trots att det är tuffa tider i och med coronapandemin så vill vi visa att vi satsar inför framtiden. Vi har byggt golv så att man kan sitta mer be14 NOLLELVA kvämt och gjort uteserveringen sommarfin. I dagsläget har vi 24 platser utomhus, men den har kapacitet för att ta emot upp mot 40, säger Tina och fortsätter: – Uteserveringen har verkligen tagits emot jättebra och smälter i miljön. Det blev superfint! Sötma Vad händer på Tinas Café å Sånt i sommar? – Det kommer att vara något som heter ”Musik på terrassen” vid tre tillfällen i sommar i Knäppingsborg – den 26 juni, 10 juli och 24 juli – och då kommer en trubadur till varje restaurang i kvarteret och spelar mellan 18:00–20:00. Givetvis kommer vi se till att man håller ”coronaavstånd” även dessa fredagar. (CL) Fyllighet Syra Foto: Benny Nilsson LOUIS ROEDERER – BRUT PREMIER Champagne, Frankrike / Nr 7602 / 459 kronor Som jag alltid har sagt… ”bubblor är aldrig fel”. Här har vi en av de mest prisvärda champagnerna på Systembolaget. Denna champagne som doftar härligt med mineral smakar lite som en blandning av rostat bröd och gröna äpplen. Den passar bra till många efterätter med lite sötma i sig som t ex pannacotta med bär eller en härlig krämig chokladmousse. Foto: Henrik Nydahl