Nordens Tidning 1
FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUND Vill ni veta mer om FNUF? Föreningen Nordens Ungdomsförbund – FNUF – är föreningen för dig som är mellan 16 och 35 år och är intresserad av att uppleva och diskutera Norden. Medlemskapet ger dig möjlighet att delta i massor av spännande aktiviteter i hela Norden. Varje år arrangeras resor, ungdomsträffar, seminarier, filmvisningar, föreläsningar och många andra aktiviteter där du får träffa unga från de andra nordiska länderna. Surfa in på www.fnuf.se om du vill veta mer och se vad som är på gång och för att bli medlem. Du når oss på info@fnuf.se eller via vår facebooksida. Läs mer på www.fnuf.se Föreningen Norden Ådalen hade tillsammans en underbar kväll den 16 november 2014. Platsen var Nipanskolan i Sollefteå kommun. Det var en spännande internationell matkväll med trevliga människor. De lagade gemensamt olika maträtter från olika kulturer. Ordförande för Föreningen Norden Ådalen Stefan Kanerva hade köpt ingredienser med hjälp av Mardia och Weyni. Deltagarna hjälpte varandra att laga olika maträtter från olika kulturer. Albansk mat, Saida Kadiu från Kramfors gjorde Burek med hjälp av några kompisar. Burek är en albansk maträtt som innehåller nötkött, lök, olja, mjöl, salt, tomatpuré, kryddor. Carl-Gunnar Krooks lagade älggryta, som innehöll salt, peppar, lagerblad, bär, fond, honung, creme fraiche, lök, purjolök, morötter, soja och redning. Mardia, Wayni och deras grupp lagade en hornafrikansk maträtt från Eritrea och Etiopien – Zigni/Injjera/Ellicha. Zigni: det är maten som mest känd i både länderna men faktiskt är det den traditionella maten till folkgrupperna amhariska och tigreniska som är mest populär i både länderna. Ingredienser till Zigni: lammkött delat i små bitar eller kyckling, rödlök, vitlök, tomat, tomatpuré, starka kryddor från Etiopien och Eritrea. Injjera är lik pannkaka men utan ägg och jäst, salt, man blandar Zigni sås med Injjera. Alicha: rödlök, vitkål, potatis, morötter, grönpeppar, vitlök, salt, ingefära, olja, vatten. Föreningen Nordens dag slutade med en kaffeceremoni. Wayni gjorde gott kaffe av rostade kaffebönor i vanliga kaffebryggare. STEFAN KANERVA 32 nordens tidning nr 1 | 2015