Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Rådjursjakt
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Från Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnytt
Svensk Jakt Girjasdomen
Svensk Jakt Ejderjakt
Svensk Jakt Bäverjakt
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Test av 8 damkängor
Svensk Jakt Duellen
Svensk Jakt Viltvård - ekonomi
Svensk Jakt Bygg en minklåda
Svensk Jakt Helgekrysset
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Gyttorp blir Norma
Svensk Jakt Vapenutrusning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Från Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt april
Svensk Jakt Soltider
Svensk Jakt Viltsmak
VILTSMAK Recept Stefan Ekengren ur boken Husman F
oto Lennart Weibull Text Lena Runer BIFF LINDSTRÖM Glöm inte sardellsmöret och potatisen i detta recept. Användbart till alla sorters vilt. Det går fint att använda vanlig köttfärs till Biff Lindström, men Stefan Ekengren gör den ofta på fint innanlår som han maler, och berättar hur han oftast börjar nalla på den råa färsen i köket medan han lagar till biffarna. Smeten är lika god som råbiff, så det är klokt att göra lite extra, tipsar han. 4 personer Biff Lindström 500 g malt innanlår, till exempel av älg, kronvilt eller rådjur. Du kan också använda vanlig viltfärs. 4 äggulor 80 g inlagda rödbetor, fintärnade 30 g kapris, grovhackad 0,5 bananschalottenlök, finhackad 1,5 msk dijonsenap Salt Smör till stekning Mal köttet och blanda det med salt, peppar, äggulor, rödbetor, kapris, lök och senap. Stå inte och veva smeten i all evighet, utan bara precis så den går ihop. Forma biffar och stek i smör några minuter på varje sida. Biffarna blir lite godare om de är lite råa i mitten, men gillar du inte det så kör du klart dem i ugnen några minuter. Sardellsmör 80 g smör 1 sardellfilé, finhackad 1 msk dijonsenap 0,25 vitlöksklyfta, riven Salt och nymald svartpeppar Vispa ihop rumsvarmt smör, 86 sardeller, senap, vitlök, salt och peppar. Vispa tills smöret går ihop. Lägg smöret i en skål och låt det vara rumstempererat vid servering. Rödbetor och kapris 300 g färska rödbetor 10 g brynt smör 2 msk kapris, grovhackad Salt Koka rödbetorna i saltat vatten. Kyl dem i isvatten och skala. Dela rödbetorna om de är stora. Värm dem med brynt smör, kapris och lite extra flingsalt. Rostad potatis 800 g fasta småpotatisar, skrubbade 40 g brynt smör 0,5 kruka timjan, plockade blad 0,5 citron, rivet skal Koka potatisen tills den är lite överkokt. Häll av vattnet och lägg potatisen på en plåt. Tryck till varje potatis med händerna så de krossas lätt. Skeda över brynt smör, timjan, citronskal, salt och peppar. Vänd runt med händerna, skjutsa in i ugnen och baka i 250 grader tills potatisen fått fin färg och blivit krispig. PANNBIFF MED LÖK Snåla inte med löken! Känslan man vill åt är en massa lök med lite mald biff. En riktigt god pannbiff slår en hängmörad biff, menar Stefan Ekengren. Biff kan man äta ibland, men pannbiff kan och ska man äta ofta och mycket. Det bästa tipset för att behålla fett och vätska i pannbiffen är att se till så att bunke och slev är iskalla före blandning. Tillsätt alltid salt och iskall vätska (helst krossad is) först i färsen. Det binder proteinerna så att vätskan stannar kvar. 4 personer Pannbiff 500 g blandfärs 0,75 dl ströbröd 0,5 dl vatten 0,5 dl standardmjölk 1,5 tsk salt 0,5 dl krossad is eller kallt vatten 0,5 gul lök, finhackad och fräst i smör 1 ägg Nymald vitpeppar Smör till stekning Ställ bunke och redskap till färsen i frysen en bra stund före till agning. Häll ströbrödet i en annan bunke med vatten och mjölk för att svälla. Blanda färsen i den frysta bunken med salt och krossad is tills färsen går ihop ordentligt. Tillsätt lök, ägg och ströbrödsblandning. Krydda med peppar och fortsätt blanda tills färsen går ihop ordentligt igen. Gör ett stekprov och justera med salt, peppar eller mer vätska. Forma fina pannbiffar och stek dem knapriga i smör tills de är precis genomstekta, cirka fem minuter på varje sida. Ta upp pannbiffarna, men skölj inte ur pannan. Stekskyn sparas till lök och sky. Lök och sky 6 gula lökar, halverade och finskivade 2 dl kalvbuljong 80 g smör Steksky från pannbiffarna Strösocker Salt och nymald vitpeppar Koka ur pannan med steksky genom att hälla i buljongen. Smaka av med salt och peppar och sila ner buljongen i en kastrull. Fräs lök och smör i pannan cirka tio minuter utan att löken får för mycket färg. Tillsätt lite socker och låt fräsa med några sekunder. Slå stekskyn över löken och koka ihop några minuter före servering. Lägg pannbiffarna i en form och täck dem med lök och sky. Servera med skrubbad kokt potatis. Nr 4 2020 SVENSK JAKT
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer